På jobbet med Cathrine Edblad

Har du någonsin undrat hur man startar sitt egna design företag och hur rollen som VD och designchef fungerar? Häng med Cathrine Edblad, VD och designchef för Edblad en dag på jobbet! Lifestyle -

1. Hej Cathrine! Kan du berätta lite om dig själv och hur det är att vara VD för Edblad?

Jag är 39 år, uppvuxen i Järfälla, utbildad till lärare och har två barn. Jag har alltid varit kreativ och företagsam och skapat i olika former. När jag träffade Hans Edblad som jobbade som skulptör och formgivare så insåg jag att jag ville växla över och jobba med min passion på heltid. Det har varit en lång och bitvis tuff resa, men oerhört lärorik och rolig också. Att nu vara VD och designchef på Edblad är en ynnest och kanske världens intressantaste jobb. Det är ständigt nya utmaningar man ställs inför.

2. Kan du berätta lite om vad du gjort tidigare i livet och hur idén bakom Edblad föddes?

Hans hade redan ett designbolag när vi träffades, men när vi slog oss ihop så bildade vi Edblad. Vi valde vårt eget namn för att vi inte ville gömma oss bakom något. Om en produkt inte var tillräckligt bra för att bära vårt namn så skulle den inte produceras helt enkelt. Vi ska kunna stå för allt vi gör både etiskt och designmässigt. Logotypen till varumärket kom jag på en sen kväll när jag låg och funderade på hur ett Edblad egentligen ser ut; ett E och ett D som bildar ett blad.

3. Hur ser en typisk dag på jobbet ut för dig?

Alla dagar i veckan är olika men relativt strukturerade. Eftersom vi har huvudkontoret i Gåsvik (utanför Norrtälje) och kontor i Stockholm så fördelar jag min tid på dessa två ställen. En vanlig tisdag ser ut så här: dagen börjar med en 2,5 timmars bilresa från Singö till Stockholm. Klockan 09.00 börjar veckomötet med alla anställda på Stockholmskontoret. Efter det har jag ett enskilt möte med varje avdelningschef fram till på eftermiddagen då jag sitter en stund med mitt designteam. På fredagar ägnar jag mig åt produktutveckling. Det varierar väldigt mycket från dag till dag.

4. Vad är det allra bästa med ditt jobb?

Variationen och möjligheten att påverka innehållet i det jag gör. Att kunna göra skillnad med våra välgörenhetsprojekt Helping Hand. Att få jobba kreativt och strategiskt i kombination tillsammans med bra medarbetare.

5. Vilka är de största utmaningarna du stöter på i ditt arbete?

Att hinna med allt jag skulle vilja göra och att få ihop det med ett fungerande privatliv där barnen ska känna sig prioriterade.

6. Hur gör du för att konstant hitta ny inspiration till designerna?

Det är ett ständigt idéflöde och inspiration kan ju finnas överallt, ofta på de mest oväntade ställena. Till exempel hos människor man möter, i litteratur och magasin, sociala medier och internet, naturen. Det gäller bara att ta sig tiden att omvandla idéerna till produkter. I samarbete med designteamet så utvecklas ofta idéerna i resonemang om produkterna och slutresultatet är ofta en bra bit från den ursprungliga tanken.

7. Om du har en tuff dag, vad gör du då för att motivera dig själv?

Jag tycker ofta att det är bra att träna för att få ur mig lite dålig energi. Jag brukar alltid må bättre efter ett träningspass. Självklart är det inte jättekul eller lätt alla dagar men den känslan brukar tack och lov inte sitta i så länge. Vårt företag försörjer så många människor idag, både här hemma och i våra produktionsländer. Jag känner att jag är skyldig att inte ge upp för att det tidvis är tufft även om det kan vara den omedelbara känslan emellanåt.

8. Vad skulle du ge för tips till de som vill jobba med vad du jobbar med?

Gör din egen grej. Var uthållig. Återinvestera så mycket du kan. Omge dig med bra människor. Rätt inställning är viktigare än rätt utbildning.

9. Vilka andra grymma kvinnor ser du upp till och varför?

Det finns så många duktiga och kompetenta kvinnor inom olika områden. Min mamma för hennes grymma känsla för mat och råvaror, Patricia Urquiola för hennes formkänsla, Fanny Bergenström som tar poetiska bilder, Mary Juusela som är en outtröttlig kämpe för godheten och arbetet mot rasism, och vår länk till biståndsprojektet vi har i Tanzania. Ja, det finns så många duktiga och inspirerande kvinnor; klädskapare, idrottskvinnor, läkare, makthavare, skådespelerskor, kollegor och vänner.

10. Och till sist, hur ser din framtid ut? Vad är dina drömmar och mål?

Jag håller på med roliga och kreativa uppdrag, och har en god balans mellan jobb, familjeliv och egentid. Jag hoppas kunna göra skillnad i människors liv och dessutom skapa fantastiska produkter. Men när allt kommer omkring är det hälsan och de nära och kära som alltid kommer först.