OIAM: "Med rap kan man visa allt"

OIAM: "Med rap kan man visa allt"

Gedz, Samboii och Adam Kanyama är namnen som bildar hiphop-kollektivet OIAM (One In A Million). I slutet på förra året släppte de EP:n "Lyxproblem" och sedan dess har deras låt "Avundsjuka" spelats flitigt och legat stabilt på Spotifys topplista. Profile -


Tidigare i år kunde vi se en av medlemmarna, Samboii, i succéprogrammet "Lyckliga Gatan" och alldeles nyligen släppte kollektivet singeln "Speciell". Devote fick en pratstund med högaktuella OIAM som bland annat berättade om hiphop-kulturen, hur de hittade varandra och vad som komma skall.

Tja killar, hur är läget?
– Bara bra, super!

Hur hittade ni varandra?
– Gedz och Sam gick i samma skola, så de lärde känna varandra där. Adam träffade Gedz i en studio som de båda brukade hänga i och Adam och Sam träffade varandra på en spelning där de båda uppträdde. Det var Sams idé att skapa ett kollektiv och Adam kom på namnet. Sen körde vi på!Tidigare i år kunde vi se en av er, Samboii, i tv-programmet "Lyckliga Gatan". Hur har det påverkat er och OIAM?
– Det var en sjukt bra grej för kollektivet. Sam lyfter OIAM hela tiden i programmet så det gjorde att fler upptäckte oss.

Vilket budskap vill ni sprida som grupp och med er musik?
– Vi vill uppmuntra folk att våga vara sig själva och våga vara One In A Million. Det är så lätt att följa strömmen, men man blir lyckligast när man gör det man själv tror på och inte det någon annan säger att man ska göra. Vi vill inspirera andra att göra det de tror på.

Varför just hiphop?
– För att det är enkelt att uttrycka sig inom hiphopen. Man kan visa hela sig själv så tydligt. Det spelar ingen roll vilka beats det är, med rap kan man visa alla sidor.

Hur är hiphop-kulturen i Sverige?
– Just nu är det ganska stor mångfald. Det är många olika stilar vilket är sjukt bra. Det är exakt så vi vill att det ska vara. Alla ska vara One In A Million.Vilka är era fans?
– Vi har fans i alla åldersgrupper, men det är de som är lite yngre som hörs och syns mest. Det är de som kommenterar det vi gör och dyker upp på våra gig och sånt. Många unga tjejer!

Berätta om er senaste låt, "Speciell", hur kom den till?
– Vi var i studion och ville göra något somrigt, en sommarlåt. Det släpptes många låtar med den vibben just då och vi ville göra något liknande. Sam kom på orden till refrängen och det var så det blev en kärlekslåt. En somrig kärlekslåt. Här kan du lyssna på deras senaste låt "Speciell".

Vilket är ert hittills största ögonblick som grupp?
– Vår första singel "Avundsjuka" som vi gjorde tillsammans med Sam-E från Medina sålde Platina och vi fick våra Platina-placks i direktsänding i TV4. Det var stort!

Till sist, vad kan vi förvänta oss av OIAM i framtiden?
– Vi vill hitta fler kreativa människor till vårt kollektiv, turnéra och så kommer vi släppa mer musik!


Lyssna på OIAM:s EP "Lyxproblem" på Spotify!