Lovisa Wallin: "Jag hittade mig själv mer efter att jag blev mamma"

Lovisa Wallin: "Jag hittade mig själv mer efter att jag blev mamma"

Vi tog oss ett "mammasnack" med vår bloggare Lovisa Wallin. Vi fick höra om livet som ny mamma och om hennes bästa & sämsta köp inför livet med bebis. Men även om hur relationen till sambon förändrats och om hennes erfarenheter med "mom shaming" online. Livsstil - 12

I november förra året blev du äntligen mamma till lille Todd. Vilka är de största förändringarna i livet efter att han kom?
- Alltså hjälp, vart ska jag börja... men den största förändringen måste nog ändå vara att man helt plötsligt alltid måste utgå från någon annans behov när det kommer till mat, sömn och allt annat. Todd går liksom före mina egna behov. Har ju definitivt hänt att man behövt bajsa medan man ammar, haha.

Hur har din självkänsla ändrats sedan du blev mamma?
- Det känns på riktigt som jag hittade mig själv mer efter att jag blev mamma. Jag vet mer vem jag är, vad jag vill och självkänslan är bra. Fast å andra sidan har jag aldrig haft problem med den. Det enda som varit jobbigt är att när andra säger hur man ska göra eller kritiserar hur man är som mamma - för då tar man lite åt sig, man vet ju inte vad som är rätt eller fel men snabbt hittar jag tillbaka till min magkänsla igen och kör på mitt sätt.

Har din och din sambos relation ändrats efter att ni blev föräldrar? I så fall, hur?
- Alltså ja, såklart till det bättre men också sämre. Vi har bråkat mer men även skrattat mer. Inte så mycket egentid och sömnbrist gör sitt men jag tycker vi gör ett bra jobb. Vi är ju fortfarande askära. Men man måste veta att det är påfrestande för förhållandet att skaffa barn samtidigt som det inte finns något så fint och underbart. Älskar ju att se Todd och Buster "bonda".


"Vi har bråkat mer men även skrattat mer"


Hade du några förväntningar på mammalivet som kom att inte stämma alls? Och vilka förväntningar har visat sig stämma?
- Hmm.. Nja typ inte. Alltså jag har hört så mycket negativt så jag förberedde mig verkligen på ingen sömn, inte hinna något osv. Jag tycker typ man hinner mer än vad man tror, behövs bara lite extra planering. Förväntningarna som har visat sig stämma är väl hur jäkla mycket kärlek man känner. Jag trodde på riktigt precis innan jag födde att jag ändå skulle älska hundvalpar lika mycket som Todd, hehe - det stämmer ju inte riktigt längre. Skulle nästan säga att jag inte ens bryr mig om hundar längre.

Vad är något du önskar att du visste innan du blev mamma?
- Jag älskar att jag är en person som inte oroar mig speciellt mycket. Jag tänkte inte så mycket på hur det skulle vara att bli mamma. Därför tror jag inte heller att jag blev så chockad eller tänkt att åh det här önskade jag att jag hade koll på innan utan har verkligen tagit allt som det kommit.


Så kallat "mom shaming" är något som talas mer och mer om på sociala medier, och något som många mammor råkar ut för online. Är detta något du personligen stött på?
- Alltså typ inte, jag har de mest underbara följarna och läsarna så har faktiskt inte fått alls mycket kritik eller så kallad "mom shaming". Inte ens när jag skulle gå ut för första gången 2 månader efter T kommit. Då var jag verkligen beredd på att det skulle komma massa kommentarer - men, nej. Jag har fått lite kommentarer om amning och alkohol, men jag känner såhär. Jag vet vad som gäller, jag pratar med min barnmorska, mer än så behöver jag inte berätta till mina följare.


"Ta all hjälp ni kan få, det är inte coolt att klara allt själv"


Slutligen, om du skulle ge ett råd till alla blivande mammor där ute, vad skulle det bli?
Ta all hjälp ni kan få, det är inte coolt att klara allt själv. I början så ville jag verkligen göra allt själv men det blev bara pannkaka av allt ihop. Jag mådde SÅ dåligt de första två veckorna då jag med kejsarsnittet knappt kunde röra mig utan att få ont. Ändå skulle jag envisas med att ta alla nätter, städa, tvätta, försöka laga mat. Ja ni fattar. När vi började ta hjälp av familj blev ALLT så mycket bättre. Familjen hjälper fortfarande oss dagligen, och man ska fan unna sig det om man har möjlighet. De har gjort att tiden med bebis har blivit mycket lättare för två arbetande föräldrar.


Lovisas bästa och sämsta köp för bebis:

Bästa

1. Babymonitor - alltså appar fungerar ju men denna har vi så mycket användning för nu

2. Babylift - ett babynest som har som handtag så du kan lyfta med det överallt

3. En massa kräklappar - annars kommer ni inte ha några handdukar kvar haha

3. Bedside crib - det säger ju sig själv

4. Babysitter - Baby Björns tycker jag är bäst. Jag använde den inte så mycket i början utan hade alltid Todd i ena armen, nu har babybjörnen räddat mig. Typ varenda gång jag behöver använda två händer eller gå och handla men han vägrar ligga i sin vagn

Sämsta

Ett tips egentligen bara men en bebis behöver inte så mycket, du behöver knappt ett skötbord (man byter typ på soffan eller golvet första tiden), eller ett eget rum till bebisen. Mitt sämsta är ju att jag köpt ALLT man kan köpa, och mycket är jäkligt onödigt. Sen är det ju säkert bra tills dom blir äldre för då kanske man inte vill byta blöja på golvet men om man inte har den möjligheten behövs det ju inte.


Todd lever sitt bästa liv med mamma & pappa i Thailand


3 lästips på Lovisas blogg

Här kan du läsa Lovisas blogg: nouw.com/lovisawallin