Lær deg å fotografere manuelt

Er du en av de som har et godt kamera liggende, men som kun bruker autofunksjonen? Da ønsker jeg å komme med noen tips til deg. Å fotografere på auto blir neppe det samme om du lærer deg å bruke de tre grunnleggende funksjonene jeg skal fortelle om i dette innlegget. Lifestyle -

LUKKERTID
Lukkertid er et tall som sier noe om hvor lenge sensorene bak speilet eksponeres for lys. Jo lengre lukkertid man har, desto mer lys slippes inn. Skal man fotografere objekter i bevegelse, er det gunstig å ha høy lukkertid, for å få skarpest mulig bilde. Dersom man fotograferer med lang lukkertid og ikke ønsker et rotete og uskarpt bilde, vil man stort sett være avhengig av å bruke stativ.

BLENDERÅPNING/APPERTURE
Blenderen angir størrelsen på åpningen/apperturen som slipper inn lyset. En større apperture slipper inn mer lys enn en liten, og man vil dermed kunne bruke en raskere lukkerhastighet dersom man benytter seg av en større apperture. Jo lavere f-nummer, desto større apperture og større dybdeskarphet. Det å styre dybdeskarpheten, gjør enormt mye med et bilde spør du meg! Stor apperture, altså lite f-nummer, er det som utgjør om man får en fin bokeh, eller uskarp bakgrunn hvor lyskilder blir om til runde prikker slik som på bildet under.

ISO-VERDI
ISO-tallet angir bildebrikkens lysfølsomhet. For hvert trinn man øker ISO-tallet, dobles lysfølsomheten, og du vil dermed klare deg med halvparten av lysmengden. Selvom det er lett å tenke at man bare kan gi på og sette kameraet på full ISO-verdi, er det verd å nevne at jo høyere ISO-verdi, desto mer bildestøy. Den optimale ISO-verdien varierer fra kamera til kamera, men ligger ofte på 150 - 400. På mitt Canon 6D kan jeg justere ISO-verdien fra 100 til 26500, likevel bruker jeg så lav ISO-verdi som mulig for å unngå kornede bilder.

OPPSUMMERING.
Håper dere fikk litt forståelse for bruk av manuell instilling på et kamera. Jeg er på ingen måte proff, men jeg synes foto og optikk er spennende.

Alt i alt vil jeg si at dette er de tre tingene man bør lære seg dersom man først har kjøpt seg et godt kamera, man får jo så mye mer ut av bildene! Så for å gjøre det kjapt, i dårlig belysning vil man kunne slippe inn mer lys til bildet ved å bruke en kortere lukkertid og en større apperture samt eventuelt endre ISO-verdien høyere. Men husk å ikke stille ISOen for høyt, da vil bildet ofte bli litt kornete. Det er også lurt å se til at ikke lukkertiden blir for kort, slik at bildet blir blurry og uskarpt. Dersom man hadde tenkt å ha alt/så mye som mulig i et plan skarpt, vil man med stor apperture oppnå et mindre område av skarphet.