"Kläder och mitt yttre kan förstärka den jag är"

Denna veckan får vi följa Fia-Maria - en blivande modedesigner som är glad, kreativ och ärlig. Här berättar hon om allt mellan sin syn på livet, hennes intresse för mode och varför hon tycker att alla ska klä sig precis hur de vill. Profile - 5

Hej Fia-Maria vad gör du för att peppa igång en måndag?
Hej! Vill egentligen infoga en inspirerande text om hur jag morgontränar och äter smoothie bowl men tyvärr gillar jag att sova för mycket och ogillar allt som liknar sås haha. Så jag brukar försöka att göra det bästa med den energi som jag har. En lagom peppande låt brukar få spelas samtidigt som jag försöker välja ut dagens outfit och fixa mig. Älskar morgonduschar så brukar klämma in en sån när det passar. Föna och platta luggen är oundvikligt tyvärr men skulle nästan kunna göra det i sömnen vid det här laget. Ibland händer det att allt ovanstående får strykas på grund av att sängen är för skön, det är också okej.

Hur skulle du beskriva dig själv och din blogg?
Glad, kreativ och ärlig. Försöker få det att lysa igenom i bloggen så mycket som möjligt!

Varför började du blogga?
Jag började blogga för att samla allt jag skapar på ett och samma ställe. Allt ifrån bilder till resor finns samlat ett knapptryck bort. En liten tidskapsel, det är fint tycker jag. Och s j ä l v k l a r t gjorde jag det lite för att få bekräftelse för det jag gör också, en är ju inte mer än människa haha.

Du studerar just nu till modedesigner, vad var det som fick dig att välja att utbilda dig inom just mode?
Ända sedan jag var liten har jag alltid älskat kläder. Att få piffa och dona har varit guld värt för mig och mitt självförtroende. Har alltid sett kläder som ett uttryckssätt och som en förstärkning av den jag är. Det var nog därför kommentarer som ”vem har du klätt upp dig för” och ”kan du inte ha på dig vanliga kläder” var så oväntade. Men de blev tillslut vardag och även jag slank i de tajta svarta jeansen och den vanliga stickade tröjan. Det var absolut inget fel i det men det var inte jag. Det var nog där jag fick nog. Varför ska någon annan få lägga sig i hur jag ser ut och varför tas det förgivet att kvinnor alltid klär sig för någon annan (läs män). Det vill jag vara med och ändra på. Jag vill kämpa för alla kvinnors rätt till att klä sig som de vill, utan att uppfattas som ytliga.

Mina kläder och mitt yttre kan förstärka den jag är och kan få mig att må så bra! Men varför känns det så töntigt att erkänna? Jag är bara en tjej som gillar färger, alla färger, för att de får fram just mina rätta färger. Det är verkligen inte töntigt tycker jag. Jag kommer aldrig att klä mig för någon annans skull än min egen. Guldskor, fuskpälsar, röda klänningar, gula klänningar, glittriga klänningar. Allt för att jag ska må bra. Så svaret på frågan är att egentligen att jag vill jobba med mode för kvinnors rätt att klä sig för sig själva. Det är vår tur nu.Vilka influencers inspireras du mest av och varför?
Flora Wiström - Jag gillar allt med Flora. Hon kan sätta ord på känslor jag inte trodde att jag hade och inspirera mig att våga och att testa. Samtidigt som hon inspirerar mig till att misslyckas märkligt nog, det är ju faktiskt okej, annars kommer en aldrig utvecklas. Vanja Wikström - Vanja kör också helhjärtat på sin grej och inspirerar folk att drömma stort, och jobba hårt såklart. En riktig inspirationskälla som kan få mig att längta tills jag är 39 och har familj! Stilmässigt så älskar jag blandannat: @haleyboy och @lucywilliams02, så mycket fina bilder och kläder!

Vad har du för mål för dig och din blogg?
Mitt mål är i grunden att dokumentera min tid. Få mig själv att inse att livet inte bara är dagar utan att jag hinner med en hel del och pusha mig till att göra mer. Om folk vill läsa och vara med och dela med sig är det underbart. Målet är också att visa att det är okej att inte hoppa på en lång universitetsutbildning direkt efter gymnasiet och att det är okej att ha skitiga dagar även om man betraktar sig själv som en glad person i grunden. Nyanser va hurni, dom är viktiga.

Vad gör Fia-Maria om 5 år?
Förhoppningsvis har jag inspirerat någon, helst några, att köra på sin grej. Det behöver inte vara för evigt men gör det som du mår bra av i stunden, det är alltid första steget. Mer konkret så vill jag nog leva i Frankrike med en baguette under armen och måla nakna män men vi håller det lite öppet så länge.

Vad önskar du dig mest just nu?
Fria resor på norrtåg och världsfred, två rimliga önskningar tycker jag.Fia-Marias blogg: nouw.com/fiamaria