Karriärexperten: "Vad ska du bli när du blir stor?"

En av de vanligaste frågorna man får när man är ung idag är "Vad ska du bli när du blir stor?". Nouws karriärexpert Mikaela Aare berättar i detta reportage hur man ska tänka kring den frågan. Lifestyle - 18

Den absolut vanligaste frågan jag får är variationer på ”Hur kommer jag på vad jag ska bli?”. Jag tror att det är så inpräntat i oss från tidig ålder att ta ställning till frågan ”Vad ska du bli när du blir stor?". Svaret på frågan har skiftat i takt med att arbetsmarknaden förändras. I dag kan du prova på en mängd yrken och utbildningar under hela din karriär till skillnad från tidigare generationer.

Så här tänker jag:
Dela upp det i flera steg! Frågan i sig är stor och existentiell vilket kan kännas överväldigande. Om du istället börjar någonstans och undersöker möjligheterna så kan det kännas lite mer överkomligt.

Steg 1: Skriv ner allt du kommer på!
I detta steg, plocka fram penna och papper och börja skriva ner alla intressen, yrken och utbildningar som du känner till (och som känns kul!).

Steg 2: Dags att börja sortera
Lita på din intuition när du sorterar mellan de olika områden du har skrivit ner. Gradera respektive rubrik mellan 1-5 där 5 representerar det du helst skulle vilja göra. När du är klar ska du ha en ”karta” över yrken/utbildningar etcetera som rangordnas baserat på hur intresserad du är av dem.

Steg 3: Undersök möjligheterna
Googla utbildningar och yrken, många gånger kan du skriva in ”Hur blir man X” och få upp konkret information om hur du kan jobba med X eller Y. Prata med människor i din omgivning, fråga i Facebookgrupper vad alla jobbar med och lyssna på podcasts/läs böcker/läs bloggar för mer inspiration.

”Men, jag blir ju sjukt överväldigad! Nu vet jag ännu mindre vad jag vill!”

Dela upp processen över flera veckor, det ska få ta tid. Om du känner att du börjar få ”information overload” lägg undan tankarna på detta ett tag och gör något helt annat. Det ger med sig med tiden. Ibland får man en aha-upplevelse när man gör något helt annat, ibland krävs det att man ska prova på lite olika jobb. Ge inte upp och kom ihåg, det är helt okej att inte veta vart du är på väg (de flesta av oss är där flera gånger i livet…).


Och du! Du behöver inte hitta en "grej" och sedan göra det resten av livet.

Gör saker du mår bra av!

Bild: @aliciastyle

Skribent
Mikaela Aare