Karriärexperten: "Så ska du tänka när du söker jobb"

Karriärexperten: "Så ska du tänka när du söker jobb"

Har du tappat motivationen och orken till att söka jobb? Ingen fara! I detta reportage peppar Nouws karriärexpert, Mikaela Aare, dig till en nystart i ditt jobbsökande. Lifestyle - 25

Något som jag, och väldigt många i min omgivning, har upplevt är hur extremt dränerande det kan vara att söka jobb. Innan jag blev karriärvägledare jobbade jag som rekryterare under flera år. Under den perioden fick jag med mig en hel del insikter om allt från hur en ansökan kan se ut till vad man ska tänka på under en jobbintervju. Många gånger får man inte ens återkoppling på sin ansökan eller så kan rekryteringsprocessen dra ut över flera månader. Till varje tjänst söker väldigt många individer vilket kan göra att din ansökan försvinner i mängden.

Hur går man tillväga?
Om du är i en situation där du antingen vill börja leta efter ett nytt jobb eller har sökt jobb ett tag kommer här lite pepp. Jag tror på att försöka ge sig själv en nystart. Du behöver fylla på energiförrådet för att orka med segdragna rekryteringsprocesser, att skicka en till ansökan eller ställa om för en ny intervju. Vem som helst blir ju deppig av att inte få svar/få nej av en arbetsgivare. Självkänslan tar stryk och då är det viktigt att bygga upp den på annat håll.

Steg 1: Det är dags att byta strategi!
Har du sökt jobb via annonser, skickat in din ansökan and that’s it? Fundera på att starta upp en LinkedIn-profil och klicka i att du vill att rekryterare ska se att du söker nytt jobb. Undersök om det finns möjligheter till att nätverka där du bor. Det finns en mängd Facebookgrupper dedikerade till jobbsökande. Gå med och se om du kan hitta något intressant där. Spana in mallar för ansökan på Pinterest, det finns en uppsjö av pins som kan ge inspiration.

Steg 2: Ändra ditt mindset
Fundera på varför du dras till vissa jobbannonser. Är det för att det är saker du redan kan som annonseras? Prova att söka något som känns både ouppnåeligt och långt ifrån dina tidigare erfarenheter. Det kan ge ett nytt perspektiv. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Värt att veta är att jobbannonser ofta presenterar en ”drömkandidat”. Ibland kan det till och med vara så att en jobbannons säger lika lite om jobbet som ett CV säger om en person. Så, om du har bestämt dig för att söka jobbet är mitt främsta tips att du ska konkret motivera i din ansökan varför du skulle passa. Förvånansvärt många glömmer denna del vilket gör det svårt för en arbetsgivare att se fördelarna med att anställa just dig i högen av ansökningar. Ta reda på vad som ger just dig energi? Är det att göra en ny spellista? Träffa vänner? Upplevelser? Skriv ner så mycket som möjligt och avsätt tiden för att ha kul!

Steg 3: Ge inte upp! (Men ge dig själv en paus)
Det är okej att ta en paus. Då kan du samla på dig energi genom att vila från jobbsökandet ett tag. Bestäm ett datum när du ska ta upp sökandet igen, innan dess ska du försöka koppla bort det helt. Tänk även på att några få väldigt genomtänkta ansökningar alltid väger upp att göra ett massutskick med samma personliga brev och CV.Bilder tagna av: @amandaparkkinen


Writer
Mikaela Aare