Karriärexperten: "Fira dina framgångar"

Karriärexperten: "Fira dina framgångar"

Att berömma sig själv är lätt att glömma. Därför delar vår karriärexpert Mikaela Aare med sig av de bästa tipsen på hur du firar dina framgångar! Lifestyle - 20

Många gånger är vi väldigt snabba på att fortsätta framåt, utan att stanna upp och ge oss själva beröm för vad vi har åstadkommit. Jag tycker att det är dags att vi verkligen hyllar oss själva. Det i sin tur kan leda till att du får massor av energi som tar dig framåt.

Steg 1: Gör listor!
Individer som jag möter i karriärvägledningssamtal har mycket mer potential än vad de själva tror. För att inse hur bra man faktiskt är brukar jag tipsa om att man ska göra listor. I det vardagliga livet är det så lätt att fokusera på det negativa. Skriv ner allt du har genomfört de senaste månaderna som du är riktigt stolt över. Det kan vara allt från att du kom in på din drömutbildning till att du tog steget att flytta hemifrån. Ta fram listan då och då för att påminna dig själv om allt du faktiskt genomfört. Om du tycker att det är svårt att komma på saker, ta hjälp av vänner och familj.

Steg 2: Våga testa!
Det är så viktigt att du vågar testa olika saker. Om du hoppar av en utbildning är det inte ett misslyckande- tvärtom! Att veta vad som inte är rätt är minst lika viktigt som att veta vad som är det. Att våga hoppa av en utbildning eller byta bransch är en styrka. Du följer inte strömmen, du gör din grej! Kom ihåg att påminna dig om det.

Steg 3: Avdramatisera dina val!
Valet av utbildning eller yrke kan för många kännas övermäktigt och som det viktigaste beslutet i ens liv. Det vill jag här och nu avdramatisera. Det kommer alltid kännas som att det val du har framför dig är det viktigaste du kommer att göra. Exempelvis när du valde gymnasieprogram, var det verkligen så slutgiltigt som du först trodde? Det enda vi vet om framtiden är att vi inte kan planera den. Samhället förändras hela tiden och det dyker upp nya jobb och möjligheter. Ingenting är så definitivt som det först verkar. Så testa olika jobb eller utbildningar och se vart det leder dig.Bilder tagna av: @amandaparkkinen


Writer
Mikaela Aare