Karriär med Joanna Fingal

Karriär med Joanna Fingal

Joanna Fingal, bloggare, chefredaktör och energiknippe. Här får ni läsa om hennes karriär, bloggen och hur hennes fullspäckade dagar ser ut! Profile -

Hej Joanna, hur mår du?

– Hej! Jag mår bara bra tack! Extra peppad är jag för att det är långhelg som jag startar med vinlunch på Nybrogatan 38 med några tjejkompisar för att sedan åka till Göteborg och träffa min nyfödda systerdotter för första gången! Så mysigt.

Vem är Joanna Fingal?

– Joanna Fingal är en 26 årig livsglad tjej i sina bästa år som älskar att träna, rödvinsmiddagar med vänner och att jobba mycket och hårt.


Den här intervjun går ut på att läsarna ska få en inblick i vad du jobbar med, så vi kan väl börja med det, vad är det du gör?

– Jag jobbar sedan december 2014 som chefredaktör för Nouw.com. Då undrar ni säkert vad mitt jobb går ut på och vad man gör som chefredaktör, och det är egentligen en salig blandning. Jag gör allt från redaktionellt material till webbmagasinet som jag har hjälp med av Ellen här i Stockholm och Elin i Göteborg. Sälj – och internmöten varje dag blandat med att sätta ihop kampanjer med säljavdelningen, en mailkorg som hela tiden fylls på och aldrig verkar vila. Rekrytering av bloggare och nya profiler till sajten är en viktig och stor del. Utöver detta är det en hel del pressvisningar som man ska försöka hinna med för att uppdatera sig med nyheter osv. Men numera inser jag att jag inte alltid hinner så då får man prioritera det som känns relevant och extra viktigt.

Hur kommer det sig att du började jobba på Nouw.com?

– Jag började hela min karriär här i Stockholm för fem år sedan med att jobba som frilans klädstylist för tv produktion och jobbade med det i ungefär två år, vilket var väldigt roligt men kände att det var dags att testa något nytt och då gick jag till Metromode där jag jobbade som moderedaktör i ett och ett halv år. Därefter blev det Modette, och även där jobbade jag som moderedaktör. Där var jag i knappt ett år och sedan kontaktade en gammal kollega mig från metro som jobbar som VD här på Stampen, Kitty, och ville ha ett möte. Jag blev headhuntad till den här rollen, det var inget jag sökte själv eftersom jag trivdes väldigt bra på Modette men kände kanske att jag ville göra något mer, och då kändes det här jobbet helt perfekt.

Chefredaktör är en väldigt häftig titel, känner du dig bekväm i rollen?

– Jag ser inte riktigt på det som en häftig titel, jag kan nästan känna att det är pinsamt att säga att jag jobbar som chefredaktör eftersom man kan få en reaktion från folk där de tycker att det låter väldigt häftigt men för mig är det mitt jobb precis som vilket annat. Jag som person kan ha svårt att berömma mig själv och är väldigt oskrytsam så jag ser det mer som att jag trivs väldigt bra med mitt jobb och har en rolig arbetsplats. En som som jag ska bli bättre på är att bli bättre på att berömma mig själv!


Du bloggar ju också, känner du att bloggen har vart en bra språngbräda till det du jobbar med idag?

– Ja, det skulle jag säga. När jag flyttade till Stockholm läste jag mycket bloggar själv och min tvillingsyster startade en blogg när hon flyttade till Grekland som blev ganska stor. Så när jag bestämde mig för att börja blogga hade jag tur som kunde bli länkad av henne och sen växte den bara. Jag hade en sådan drivkraft att för mig räckte det inte med att några få skulle läsa och jag skulle göra det halvdant utan jag ville ha en stor blogg och göra det bra. Sedan när jag blev kontaktad av Metromode följde bloggen med mig dit och sen har den bara flutit med mig. Skulle jag inte ha bloggen skulle jag inte fått de möjligheterna jag fått då bloggen är ett perfekt sätt att marknadsföra sig själv och sitt varumärke.

Då kan vi hoppa till nästa fråga som vi redan berört lite, hur får man en stor blogg?

– Ja, den här frågan får ju jag varje dag. Det är svårt, allt handlar kort och gott om att folk ska se bloggen. Det första jag skulle säga är att man ska ha bra standard på bloggen, hög kvalité på bilderna, mycket – och fina bilder. Sen nästa grej är att folk ska upptäcka en, bli länkad, så det slussas ny trafik till bloggen och att läsarna vill stanna. Och sist men inte minst, att blogga kontinuerligt.

Du har ju som sagt både bloggen och jobbar som chefredaktör, Hur hinner du med allt under en dag?

– Det är väldigt svårt faktiskt, samtidigt har jag turen att bloggen på sätt och vis är en del av mitt jobb. Jag skriver ofta inlägg som antingen är tidsinställda eller så har jag ett litet break på eftermiddagen, lunchen eller efter jobbet då jag fixar inläggen. Den kommer lite i andra hand tyvärr men jag tror ändå att jag har ett ganska bra ”flow” på det, jag uppdaterar i alla fall två gånger om dagen.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

– En vanlig dag på jobbet, ja jag glider in till kontoret vid 09.00, sedan startar jag upp mailen och får lite hjärtinfarkt av att det är så mycket mail som hinnit komma in. Men jag försöker beta av den ganska mycket. Jag kan vara dålig på att göra det direkt, om jag som imorse öppnar inkorgen och har 87 nya mail så vill jag ta mig tid och ge ett bra svar vilket jag inte alltid hinner med och då skjuter jag på det istället. Så jag ber om ursäkt till de som mailar och inte får svar eller får svar en vecka senare. Efter det är det att gå direkt på det redaktionella och se hur dagsplanen ser ut där så att det är förberett. Det skönaste är ju att det är förberedda reportage som man bara kan publicera så ligger man alltid snäppet före. Det går ofta så himla fort fram till lunchen. Sedan fylls dagen med interna möten, bloggmöten, leta nya bloggare som ska rekryteras, det ska skrivas nya artiklar och dagen avslutas ofta med en pressvisning.

Det låter ju som dina dagar är helt fullspäckade… Men vad är det absolut roligaste med det du gör?

– Det låter ju som en jäkla klyscha men att man får jobba med det som man älskar. Sen måste jag säga att det är så brutalt roligt att gå till jobbet, det är aldrig någon ångestfaktor. Det är som att komma hem till sin lilla familj som man inte har här i stan eftersom jag inte är härifrån. Alla är glada, skojar och är positiva. Men att få jobba med det jag tycker är kul, det är det bästa och bidrar med den bästa drivkraften!

Vilket var ditt absolut första jobb?

– Jag jobbade extra under en sommar på en bensinmack. Så jag stod och sålde godis, cigaretter och snus och bokade in verkstadstider. Hehe, de kunde ni inte tro va? Mitt första, riktiga jobb som inte bara var sommarextra var som butiksbiträde i en klädbutik.

Vart ser du dig själv om 5 år?

– Åh, det är en svår fråga. Jag kommer definitivt att vara i branschen och jag hoppas att jag får jobba med liknande det jag gör idag. Jag älskar ju och brinner för mode och kläder och är lite av en specialist om jag får säga det själv på styling. Hmm, men om 5 år då är jag ju över 30 så kanske som chefredaktör på en tidning, ett modemagasin. Där jag får jobba mer med kläder och det kreativa.

Sist men inte minst då, har du något karriärstips till våra läsare.

– Ge inte upp! Maila en gång extra, ha ett driv och visa att du vill jobba. Tyck inte saker är jobbigt, visa framfötterna, och var positiv! Det spelar en stor roll! 

Jag vet hur svårt det kan vara att ta de där steget att te.x flytta till ny stad, men ibland måste man våga kasta sig ut för de där stupet och lita på sina intuitioner. 

Writer
Ellen Hagberg