"Jag vill visa att det inte är så himla svårt att vara hållbar"

Denna veckan får vi följa Amina Paracha - en sprallig läkare som aldrig verkar vakna upp på fel sida och vars hjärta bankar hårt för hållbart & lyxigt mode. Vi får höra hur bloggen blev till, vilken spellista hon kickstartar sin måndag med och hennes framtida önskan om att få sitta med en inbjudan till Fashion Week. Profile - 9

Hej Amina, vad gör du för att peppa igång på en måndag?
Hej! Idag behöver jag inget extra pepp för jag är så himla glad att få vara veckans blogg här på Nouw. Men! Mitt bästa tips annars är att ta på dig något supersnyggt. Eller klackar. Eller något supersnyggt OCH klackar. Varför inte liksom? Lite peppig musik på det (jag kör gärna Förfest!-listan på Spotify) och sen är jag redo för veckan. Förutom det har jag en stående punkt i bloggen som jag kört nu i nio veckor där måndagar betyder veckoutmaningar (inom hållbart mode såklart). Det ger mig en extra push när jag vet att jag har ett uppdrag att slutföra innan veckan är slut.

Hur skulle du beskriva dig själv och din blogg?
Ok, varning för kontaktannonstext. Jag är en 26-årig läkare som nästan aldrig vaknar på fel sida. Jag är driven, social och saknar ibland filter mellan hjärnan och munnen. Jag frågade precis min man hur han skulle beskriva mig och han svarade ”fin, söt och fin”, så kanske är jag inte så komplicerad? Ja, jag är ju gift då som du förstår. Martin heter han och vi hade faktiskt 3-årig bröllopsdag häromdagen, och träffades för ungefär 8,5 år sedan - så det är väl kanske lite ovanligt. Jag älskar solen och för mig står den för det som jag vill stå för: ljus, glädje och värme. Det hoppas jag smittar av sig i bloggen som jag vill se som en lysande glad och varm oas av hållbart mode.

Varför började du blogga?
Jag har haft en del bloggar i mitt liv, men aldrig varit riktigt seriös. Min nuvarande bloggresa började då jag (och Martin) flyttade till Milano för ganska exakt ett år sedan. Mina vänner tyckte att jag borde starta en blogg så att de fick hänga med i vad jag hade för mig där borta. Bloggen aminas.se såg dagens ljus den första augusti och jag skrev minst ett inlägg varje dag om ditten och datten.

Med tiden kom jag på att jag faktiskt tyckte det var riktigt roligt det här med bloggande, och jag insåg snart att jag, om jag verkligen ville nå ut, skulle behöva en nisch. Sustainable Luxury blev ett faktum och jag jobbade hårt i över en månad innan första inlägget postades den första februari i år.

Hur kom det sig att du började blogga om just hållbart mode?
När jag insåg att jag faktiskt ville blogga ”på riktigt” förstod jag som sagt att jag behövde ha en nisch. Jag bestämde mig snabbt för att bloggen skulle handla om mode, mitt största intresse sedan barnsben. Men jag menar, ännu en modeblogg... Jag skulle inte ha en chans! Jag funderade sedan lite till och kom ganska snabbt fram till att jag ändå ville att bloggen skulle ha ett större syfte än bara OOTD. Miljöfrågan står mig nära och modeindustrin är en av de största bovarna. Så hållbart mode kändes som ett naturligt och helrätt val.Vad gör du helst på helgen?
En typisk helg skulle nog se ut ungefär såhär… Kommer hem på fredagseftermiddagen, åker med Martin och veckohandlar (vuxenpoäng?). Middagen består av tacos och cola zero och sen är det dags för det bästa: lösgodis (där försvann vuxenpoängen!). Helst går ”På spåret” på TV (vuxenpoäng tillbaka, score!), men annars blir det kanske en serie. Vi är snart klara med House of Cards – så bra!

Lördagen består av ett träningspass och sen kanske en sväng på stan, ibland slutar det med middag ute och ibland träffar vi vänner, antingen ute eller hemma. Ganska sällan är det fest, och utgång är det väl än mer sällan (även om jag älskar att dansa och tycker att det är kul när det väl blir av!).

Söndagen är oftast ganska seg. Jag drabbas lätt av lite söndagsångest, vilket är konstigt eftersom jag ändå inte ogillar måndagen. Vi tränar igen och och sen blir det nog mest lite pyssel hemma, sånt man skjutit upp, och om jag har tur en eftermiddagslur (ah, varför är det så skönt att sova på dagen!?).

Om jag fick välja hur helgen skulle se ut skulle det nog vara… tja, jag vet inte om jag hade ändrat på så mycket faktiskt? Jag är nog rätt nöjd! Men klart det är kul när man har något speciellt planerat, ex. en weekendresa eller en fest.

Vilka influencers inspireras du mest av? Och varför?
Mina favoritinfluencers är nog Kenza, Hanna Stefansson, Emilia de Poret och Janni Delér. De lever alla i en värld jag bara drömmer om just nu, vilket för mig symboliserar allt ifrån eskapism till svartsjuka till just inspiration. Mode, events, resor, blogg, foto. En dröm nu, men verklighet i framtiden, det ska jag se till!

Vad har du för mål med din blogg?
Mitt mål är att kunna inspirera andra att bli lite mer hållbara genom förhållningssättet de har till mode. Jag tror på att många människor tillsammans gör små framsteg snarare än att några få gör stora. Det är kärnan i bloggen.

Men när jag skulle starta Sustainable Luxury tyckte jag att hållbart mode lät så… tråkigt. Jag tycker att det (i alla fall tidigare) haft en jobbig prettostämpel över sig. Det har känts komplicerat, tråkigt och rent ut sagt jävligt fult. Därför vände jag helt på det och lade grunden i form av tre ledord: enkelt, roligt, lyxigt. Jag vill visa att det inte är så himla svårt att vara hållbar, jag vill visa att det är riktigt kul och jag vill visa att livet kan vara kantat av lyx samtidigt som det är hållbart.

Vad gör Amina om 5 år?
Vet du, det känns väldigt öppet just nu, och det är det som är så nervkittlande! Men jag hoppas att jag sitter med många inbjudningar till visningar på Fashion Week runtom i världen! Utanför bloggen har jag gjort klart AT (alltså allmäntjänstgöringen som alla nya läkare måste igenom) och påbörjat ST (specialisttjänstgöring) inom barnonkologi, d.v.s. barncancer. Jag tror och hoppas också att vi har hunnit få minst ett barn.

Skulle jag dra en vild gissning säger jag att och Martin (och bebis?) är på väg att flytta utomlands. Martin kommer sannolikt ha stora möjligheter att resa i jobbet och jag följer gärna med – att bo utomlands var en av de absolut bästa sakerna jag gjort i mitt liv. Zürich, Paris eller Dubai ser jag framför mig.

Vad önskar du dig just nu?
Svaret på den frågan är i princip alltid godis. Kanske inte känns som ett så genomtänkt svar. Men det ska jag säga om mig själv också, på tal om det ibland icke-existerande filtret mellan hjärna och mun, jag är en väldigt ärlig människa.

Husomhelst, det mer genomtänkta svaret är nog semester! Jag har jobbat non-stop sedan januari (puh!). Som tur är så får jag en veckas ledighet med start på fredag kl. 14:00. Jag och Martin åker sedan till Antibes på lördag kl. 06:50. Det ska bli såååå skönt. Självklart får du gärna hänga med på blogg och Instagram – jag ska se till att få riktigt fina bilder med mig hem.


Fotograf: två översta bilderna - Malin Göransson