"Jag valde ett nyktert liv"

Att leva ett liv där den mesta delen av tiden spenderas på krogen med alkohol i kroppen får sina konsekvenser. Nouws bloggare Ofelia valde att ta en paus ifrån alkoholen, en paus som blev bestående. Chronicle -

För ett halvår sedan valde jag att dela med mig av min resa på min blogg. En resa som jag har gjort helt på egen hand och som gjort mig till den starka person jag är idag.

Allt började efter jag hade fyllt 18 år då krogen blev min drog. Mina kvällar spenderades på avenyn med en drink i handen och morgondagen fanns det ingen tanke på. Att gå ut skolan och skaffa ett jobb fanns inte ens i mina tankebanor, jag levde ju för nätterna. Festandet började ofta tidigt på kvällen och sluta sent på morgonen dagen därpå. Det fanns inget stopp. Desto längre tid detta höll på desto mer tappade jag bort mig själv i en värld jag knappt kom ihåg dagen därpå. Det viktigaste i mitt liv då var mig själv och alkoholen. Jag struntade fullständigt i när mina vänner sa "Ofelia nu räcker det, det har gått för långt". Det gör ont att idag erkänna för mig själv att då betydde alkoholen och festandet mer för mig än mina vänner gjorde. Jag struntade i att finnas där när dom behövde mig som mest.

Jag var nästan konstant sjuk, jag hade inga rutiner, åt mat som endast bestod av fett, socker och snabba kolhydrater alla olika tider på dygnet. Min sömn gick upp och ner. Jag hade inte koll på någonting, inte för att jag brydde mig. Tillslut kom dagen då jag vaknade upp efter en traumatisk upplevelse. Allt det roliga hade gått för långt och jag bestämde mig då för att ta en paus ifrån det liv jag levde. Jag kunde inte fortsätta misshandla mig själv som jag gjorde.

Jag har aldrig känt mig så tom som jag gjorde efter att jag tog det beslutet. Alla mina endorfiner och all min glädje var borta. De obehagliga och läskiga känslor som kom i samband med detta beslut kändes så overkliga, det var för mig helt ofattbart att man ens kunde känna sådana känslor för att man valt att sluta festa. Det var när ångesten kom som jag insåg vilket liv jag hade levt den senaste tiden och allt som hade hänt kom ikapp mig.

En natt vaknade jag upp i min säng mitt i natten i en panikångestattack. Svetten rann, kroppen skakade och mitt hjärtat slog så hårt att jag trodde det skulle hoppa ur min kropp. Det kändes som att jag hade tappat kontrollen över hela mig själv. Jag klarade mig inte själv längre, jag var så otroligt rädd för i princip allting och jag var beroende av att ha någon vid mig hela tiden. Jag trodde tidigare att jag var den lyckligaste människan någonsin och att jag var 100 % odödlig, men det var bara alkoholen som lurade mig. Det var när jag slutade dricka som verkligheten kom ikapp mig. Alla känslor och tankar som skulle kommit till mig under dessa år kom istället på en och samma gång.

Det som skrämde mig mest var att jag aldrig trodde att jag skulle få må bra igen. Tiden gick men jag blev ändå inte helt fri från mina rädslor, men jag började sakta men säkert våga mer och mer med tiden. Bara av att inte dricka alkohol och hitta tillbaka till bra rutiner med sömn och kost så märkte jag skillnad med mig själv. Min hy blev bättre, mina ögon fick tillbaka sin lyster och jag började sakta gå ner i vikt. Jag förstod att jag behövde anstränga mig mer för att ta mig själv vidare och bestämde mig för att mer aktivt ta tag i min hälsa. Så jag började träna. Träningen hjälpte till att utveckla mitt välmående snabbare. Jag blev mer och mer intresserad av att ta den till en högre nivå och jag började intressera mig för både kost, träning och hälsa. Jag började äta nyttiga måltider som jag några månader tidigare inte ens visste fanns. Min tidigare livsstil gav mig mycket extra vikt och nu märkte jag dessutom att träningen fick dessa kilon att försvinna, tillslut hade jag tappat 20 kilo. Det var när jag såg alla dessa framsteg som träningen och hälsan blev mitt nya liv. Jag hade aldrig känt mig så hemma med något innan.

Idag ser mitt liv helt annorlunda ut ifrån förr. Jag har kvar många av mina vänner men hur vi ses och vad vi gör när vi är tillsammans ser annorlunda ut idag. En del vänner har jag tappat kontakten med sedan jag började min resa, jag antar att det är helt naturligt att man växer ifrån varandra när ens intressen inte längre är desamma. Jag har vid några fåtal tillfällen gått med mina vänner på krogen efter att jag börjat mitt "nya liv". Det har alltid varit korta stunder men de har ändå gett ångest och framkallat gamla tråkiga minnen och känslor. Senast jag var med ute var när en vän fyllde år. Kvällen började otroligt bra hemma hos henne men sen när vi väl kom ut insåg jag att jag inte längre passar in i detta liv. Jag kan inte längre förstå vad det roliga är. Man kommer ifrån sina vänner, man blir fullare och fullare, musiken är så hög att man inte kan prata med varandra och sedan ska man ramla hem några timmar senare för att somna in i alkoholens gifter. Nästa dag vaknar man upp i bakfyllans ångestdimma och illamåendet tar över. För vad? Jag är tacksam varje dag över att jag tillslut insåg att detta inte var ett liv jag ville leva.

Den planerade pausen från krogen och alkoholen blev bestående. Idag har jag varit fri från alkohol, nikotin och skräpmat sedan ett och ett halvt år tillbaka. Jag har istället hittat mig själv. Jag studerar och jobbar på heltid och jag känner mig lyckligare och rikare än någonsin på livet. Jag startade min blogg i syfte av att berätta om min resa och förhoppningsvis kan jag med min berättelse vara ett stöd för någon annan som vill byta riktning i sitt liv. Idag har jag äntligen kommit dit jag velat komma så länge, dit jag aldrig trodde att jag skulle lyckas komma. Jag är är fortfarande på min resa och ser fram emot vart den kommer ta mig här näst.

Ofelia då och nu.

Läs mer om Ofelias resa på hennes blogg: nouw.com/ofeliaundenell

Vill du också dela med dig av en krönika? Tveka in på att skicka in den till elin@nouw.com så läser vi igenom den.