"Jag tycker att all typ av konst är spännande att observera"

"Jag tycker att all typ av konst är spännande att observera"

Denna vecka får vi följa vår fotoprofil Elin Strååt som är tillbaka efter en paus. För cirka 1,5 år sedan tog hon examen från Fotoskolan STHLM och är nu utbildad Fotograf och Visuell Kommunikatör. Idag frilansar Elin och jobbar med allt från kampanjplåtningar till Art Direction och filmregi. Profile - 3

Välkommen tillbaka Elin! Hur känns det att börja blogga igen?
Tack! Det känns fantastiskt att komma tillbaka, med massor av ny inspiration att dela med mig av. Bloggen har alltid varit som en meditativ stund när jag skriver av mig och pysslar ihop inlägg, samtidigt som det är så underbart med all fin respons jag fått.

Du har precis kommit tillbaka från en paus. Kan du inte berätta lite om dig själv och vad vi får se på din blogg?
Absolut! Född och uppvuxen i Stockholm, 24 år. Brinner för att ständigt mata min kreativitet med nya projekt som att fota, filma, inreda och uppleva. Jag älskar att resa då miljöbyten och nya visuella intryck ger mig en enorm kreativitetsboost. Jag är som mest kreativ (och lycklig) när jag känner ett inre lugn, frihet och positiv energi runt omkring mig. På min blogg delar jag med mig av tips (foto och redigering bland annat) och du får följa min vardag som fotograf på heltid.

För ungefär 1,5 år sedan tog du examen från Fotoskolan STHLM och är nu utbildad Fotograf och Visuell kommunikatör. Vad gör du idag?
Idag jobbar jag heltid med ett väldigt brett yrke som frilansande Fotograf, Regissör och Art Director. Att frilansa innebär att jag är på väldigt många och olika platser på en arbetsvecka och jobbar med många olika kunder. Några av mina senaste uppdrag har varit att göra kampanjplåtning + film för Löwengrip där jag gjorde Art Direction, foto och filmregi. Det var väldigt roligt att sköta en så stor bit i kampanjen. Jag arbetar även löpande bland annat med H&M där jag fotar deras kläder och produkter. Mina uppdrag är i alla storlekar och former, vilket är något av det roligaste med yrket tycker jag.

Vad har du för planer för sommaren?
I sommar har jag en hel del jobb inbokat, men jag planerar även att ta det lugnt och njuta av sommaren för att ladda upp med ny energi för hösten. Sol, bad, god mat och härligt sällskap. Inga stora planer och mest ta dagarna som de kommer.

Vad har varit den största utmaningen för dig hittills i livet?
Att hitta balans. Jag har alltid velat väldigt mycket och allt på en gång. I min vuxna ålder har det varit mycket jobb, hårt arbete, utbildningar och hela tiden ha en strävan framåt samt att utvecklas. Men baksidan på det är att jag inte alltid mått så bra på grund av det och ibland är det även svårt att själv förstå det till en början innan det blir riktigt dåligt. Samtidigt som det är SÅ roligt kan det också vara tärande på krafterna och psyket. Idag förstår jag mer än någonsin hur viktigt det är att inte kompromissa på hälsan, den går alltid först oavsett vad.

Du skapar verkligen otroligt bra bilder och är så himla duktig med kameran. Vad inspireras du av?
Åh tack snälla! Jag hämtar inspiration från mycket. Det kan röra sig om bland annat gamla high end modeplåtningar, målningar, resor eller andra människor och deras passion. Jag tycker att all typ av konst är så spännande att observera. Hela grejen med att kunna berätta en historia med visuellt material (bilder, film, målning, skulptur...) är så vackert.

Fem snabba

Havet / Pool
Jag älskar havet, doften, brisen och livet kring havet. Det får mig att slappna av och vara i nuet.

Choklad / Vanilj
Choklad i alla former och smaker, helt klart!

Foto / Film
Svårt att välja, men film tycker jag kan vara så mycket mer rörande eftersom det kan ge en mer levande berättelse.

Middag / Fika
Absolut middagar. Långa middagar med god mat och vin i sällskap med andra. Älskar att laga mat med min kille. Det blir alltid så gott och han är så duktig på att få till smakerna till helt uuunderbara!

Lightroom / Photoshop
Lightroom är ett jättebra program för att redigera stora mängder bilder och jag använder ofta mobilappen för att redigera mina egna Instagrambilder. Men i mitt arbete så är det Photoshop och Capture one som gäller i mitt dagliga workflow. Helt enkelt för att de är mer kraftfulla program och nu blivit en rutin för mig att använda. Utgår oftast från Capture one (det liknar väldigt mycket Lightroom) och går sedan vidare till Photoshop för retusch av bilderna.

Läs Elins blogg här @elinstraat