Not published

"Jag har alltid haft ett stort intresse för barn och andra människors mående"

"Jag har alltid haft ett stort intresse för barn och andra människors mående"

Möt kreativa Emma Petersson som vi under denna vecka får följa lite extra! Sen hon var liten har hon drömt om att bli barnmorska, en dröm som förhoppningsvis slår in om fem år. Hon beskriver bloggen som en öppen dagbok och hon bjuder på det mesta som hennes liv har att erbjuda! Profile -

Hej Emma! Helgen är precis förbi, hur spenderar du helst en ledig helg?
Hej! Detta beror helt på vilket humör jag är på, vad helgen bjuder på för väder och sjävklart om jag har mycket plugg att göra eller inte. En helg fri från plugg föredrar jag att försöka hinna med så mycket som möjligt som gör mig glad och ger mig så mycket energi som möjligt inför en ny vecka. Detta kan som sagt variera, men startar gärna lördagen ganska så tidigt, med en stadig frukost och sedan en dag på stan med en vän (eller fler). Vanligtvis hade jag nog på kvällen velat sitta på en bar till midnatt, dricka vin och skratta så mycket att magen kniper en lördagskväll, men tyvärr är situationen lite annorlunda som vi lever i just nu. Så i dagsläget brukar jag ”nöja” mig efter en dag på stan och åka hem för en myskväll hemma, tillsammans med min pojkvän, där vi kanske lagar någon god middag och kollar på en bra film eller serie. Söndagar brukar jag gilla att ta lite sovmorgon, typ enda dagen jag ”tillåter” mig själv att göra det på, då jag lätt blir stressad av att sova bort dagarna nu förtiden. Extra mysigt att få ligga kvar i sängen när även kärleken ligger kvar bredvid. Om det är bra väder går jag mer än gärna på en långpromenad och köper mig en påse godis eller något annat snacks. Brukar även bli en klassisk söndags-pizza. Personligen är söndagen oftast min ”göra vad jag vill”- och ”äta vad jag vill”-dag, en kravlös dag helt enkelt där jag bara ska fokusera på mig själv och göra det som jag själv mår bra av. Självklart tänker jag på det varje dag, men lite extra på söndagar, då man lätt kan glömma bort sig själv i all stress under veckans gång.

Berätta lite om dig själv och vad vi får se i din blogg!
Mitt fullständiga namn är Emma Kerstin Johanna Petersson och jag är 20 år gammal. Jag är uppvuxen en bit utanför Göteborg i en fin och mysig villa tillsammans med min mamma, pappa och mina två äldre bröder. Under vårat tak har det under åren även bott väldigt många djur, allt från hamstrar, kaniner, marsvin, vandrande pinne, fågel, katt och hund. Jag har bott i en och samma villa från sekunden jag föddes, men ska i sommar flytta hemifrån tillsammans med min pojkvän, vilket är spännande men samtidigt lite vemodigt, då jag inte vet något annat än mitt ”gamla” flickrum hemma hos mamma och pappa. Men självklart ser jag fram emot det och speciellt efter att få inreda en hel lägenhet till min egen.

Min blogg ser jag som en öppen dagbok och jag bjuder på det mesta som mitt liv har att erbjuda. Mycket av min vardag, olika typer inspiration, matlagning, bakning, tankar, mående och en hel del inredning. Jag skriver ofta av mig här, både när jag är lycklig och glad, men även när jag är ledsen och nedstämd. Jag tror att det är viktigt, speciellt i ett samhälle som det vi lever i idag, att man får se och ta del av att alla inte mår 100% bra precis hela tiden. Att vi alla är människor och har våra upp och nedgångar i livet. Men för det mesta är jag en glad person, som delar med mig av mycket glatt som livet har att erbjuda och mycket av det goda, då jag älskar allt som har med matlagning och bakning att göra. Jag älskar att få vara kreativ och speciellt i köket.

Du har bloggat i många år. Vad inspireras och motiveras du av?
Eftersom jag har bloggat i många år, men även haft många pauser, tror jag att jag lärt mig mycket av vad som krävs för att hålla uppe motivationen. Det enkla svaret är: att tycka att det är roligt. Tycker man inte att det är roligt att tex skriva, fota, skapa och redigera osv, kommer bloggen aldrig att drivas framåt. Därför har jag inte något specifikt som motiverar mig egentligen, mer än alla andra kreativa kreatörer och att jag faktiskt har ett intresse för skrivandet och skapandet. Sen självklart är det motiverande att se alla läsare som varje vecka växer och alla som lämnar feedback genom kommentarer osv. Det uppskattas väldigt mycket och utan det hade man (jag) nog tröttnat väldigt lätt.

Just nu pluggar du upp en kurs för att sedan kunna utbilda dig till barnmorska. Är det en dröm du haft länge?
Jag har sen jag var väldigt liten haft ett stort intresse för barn. Jag har lekt med dockor hela mitt liv och tagit hand om dom som om dom vore levande. Som liten har jag drömt om att bli mamma och att ta hand om andra människor. Jag har alltid haft ett stort intresse för barn och andra människors mående.

2008 kom den första serien av Barnmorskorna ut på SVT och jag blev besatt. Det var nog där, som åttaåring, jag fick upp ögonen och mitt första riktiga intresse för barnmorskor och deras yrke. Det jag gillar mest med yrket är att det är väldigt brett och det handlar om så mycket mer än att ”bara” föda barn. I självaste verket är det nämligen väldigt få som faktiskt gör det i slutändan, men det är nog min tanke och det som lockar mig mest. Många har försökt skrämma bort mig med att det inte är ett så ”glamouröst” yrke som många tror och att det tillkommer många ”äckliga” kroppsvätskor osv, men det är inget som tar på mig, då jag ser väldigt lätt på sådant. Dessutom finns det ju ingen finare tid i livet än när barn kommer till livet, så självklart vill jag ju ta del av det varje dag på min arbetsplats och förhoppningsvis hjälpa kvinnor på vägen dit!

Har du några tips på kul aktiviteter att hitta på hemma, nu när man rekommenderas att hålla sig hemma i den mån man kan?
Jag har faktiskt gjort två hela långa inlägg om detta, Del 1 och Del 2, men kortfattat är nog mina fem favoritsysslor från båda listorna att:

Baka - finns oändligt med recept du kan prova på och just nu kryllar fantasin bland alla våra recept-kreatörer. Om du känner att du inte är så bra på att baka är ju detta ett ypperligt tillfälle att lära dig!

Rensa - finns det någon som inte behöver rensa något utrymme där hemma? Det har jag svårt att tro. Gör dig av med gamla kläder och/eller inredning du inte längre använder och sälj av eller skänk.

Me time - ha en kväll enbart ägnad till dig själv. Tappa upp ett bad, tänd ljus, applicera en lyxig ansiktsmask, drick/ät något gott och bara njut av tystnaden och tillvaron. Om du som jag, blir lite smått stressad av tystnad, kan du tex sätta på en peppande podd.

Promenera! - detta är något jag märkt att alla blivit lite bättre på nu under pandemin. Frisk luft är bland det bästa som finns och vår kropp mår så himla bra av det. Det kanske känns lite tufft att ta sig ut i kylan men känslan när du kommer hem igen är obeskrivlig. Du kommer känna dig mer motiverad och lycklig, tro mig!

Rensa mobilen - vem behöver inte göra detta? Det behöver i alla fall jag göra igen. Är en expert på att ha flera dubbletter av exakt samma bild vilket är onödigt och tar bara en massa plats. Bort med dom gamla och in med dom nya istället!

Hur ser ditt liv ut om fem år?
Detta är ju så svårt att säga. Men om vi ska drömma, är jag då färdigutbildad sjuksköterska och har jobbat som det ett tag för att sedan vidareutbilda mig till barnmorska. Det krävs nämligen först 3 års sjuksköterskeutbildning, ett års jobberfarenhet som sjuksköterska och SEN kan man vidareutbilda sig till barnmorska i 1,5 år. Så om fem år är jag förhoppningsvis i alla fall legitimerad sjuksköterska. Jag har även en dröm och ett mål om att få mitt första barn innan 25, så förhoppningsvis har jag fått mitt första barn då. Om jag får mitt första barn innan 25, kommer vidareutbildningen till barnmorska antagligen få vänta lite till barnet börjat på förskola. Det finns inget som slår tanken av att själv få barn och inget jag vill hellre här i livet. Om det blir förhinder och det inte blir några barn innan 25, ska jag i alla fall ha skaffat mig en liten hund. Det vill jag nog helst ska ha skett inom dom närmsta tre åren. Allt detta vill även min partner ska hända, så håller vi ihop, vilket jag hoppas, blir det nog såhär vår framtid kommer att se ut om fem år!

Fem snabba

Kläder / Inredning
Denna är svår. Men mitt intresse för inredning är nog större än intresset för kläder, speciellt just nu. Dessutom har jag haft en annan karriärs-dröm väldigt länge, om att bli inredningsarkitekt, men drömmen om att bli barnmorska är snäppet större/starkare.

Soluppgång / Solnedgång
Solnedgång i Sverige men soluppgång utomlands. Finns inget som slår en klassisk solnedgång vid klipporna på Västkusten, men heller inget som slår en soluppgång på en varm sandstrand utomlands. Måste jag välja blir det dock solnedgång, då man oftast måste anstränga sig och gå upp väldigt tidigt för att få se en soluppgång och dessutom riskera att det kanske inte ens blir någon.

Blogga från datorn / Blogga från mobilen
Mobilen då det är smidigare och mer lättillgängligt eftersom man har med den precis överallt. Bloggade alltid på datorn innan, men nu när apparna och mobilerna är så bra tycker jag nästan att det blir smidigare att blogga via mobilen. Dessutom tar jag alla mina bilder med mobilkameran, så då är det smidigast.

Guld / Silver
Guld! Alla dagar i veckan. Jag gillar dock att blanda, men skulle aldrig välja silver före guld. Tycker att guld passar min hudton mer och mina ögon, då dom är varmt gröna!

Matlagning / Bakning
Haha denna är ju så svår för någon som mig som älskar att både baka och laga mat. Men om jag bara får välja en, väljer jag det som jag är bäst på, att baka. Finns inget jag får så mycket beröm för som allt jag bakar. Alla som smakar på det jag bakat undrar alltid varför jag inte bara startar upp ett bageri. Om det vore så enkelt som att ”bara starta upp ett”, hade jag nog redan gjort det. Men jag har lovat en och annan person att om jag, mot all förmodan, vinner på lotto en dag, då ska jag ta dom pengarna som ett startkapital för att starta mitt egna lilla bageri!

Läs Emmas blogg här @emmapetersson