"Jag gör mitt bästa och ser var jag hamnar"

"Jag gör mitt bästa och ser var jag hamnar"

Denna veckan får vi följa Amanda Bergholm - en juridikstudent som i bloggen skriver om verklighetens studentliv i underbara staden Lund. Hon avslöjar sina bästa tips för alla blivande studenter där ute, men ger oss även ett magiskt tips för starta dagen på bästa sätt. Profile - 7

Hej Amanda, vad gör du för att peppa igång på en måndag?
Jag önskar verkligen att jag hade något magiskt svar på detta haha, men sanningen är att jag är sjukt morgontrött, framförallt på måndagar. Som student med flexibla tider är det dessutom väldigt lätt att unna sig själv lite för många sovmornar. Men ett hett tips som jag alltid gör är att förbereda kaffekokaren kvällen innan så man bara behöver trycka på knappen, är verkligen livets grej. Jag brukar även vrida TV:n mot sängen och lägga fjärrisen på nattduksbordet så jag kan sätta på Nyhetsmorgon direkt, det är så mysigt att vakna till. Just på måndagar brukar jag faktiskt försöka ställa alarmet tidigt - då känner jag mig duktig = peppad. Jag brukar även ta några minuter på måndagsmorgonen och sätta mig och skriva in ALLT som händer under veckan i min kalender, exempelvis föreläsningar, när (om) jag tänkt träna, när jag ska storhandla/laga matlådor, inbokade middagar etc, etc. Ibland skriver jag till och med in typ ”kolla OC”, känns mer befogat att kolla serier om det står i kalendern haha. Men jag blir helt enkelt peppad av att planera och känna mig strukturerad!

Hur skulle du beskriva dig själv och din blogg?
Jag själv är en tjej på 21 år som är uppväxt i Borås och just nu pluggar i Lund. Jag skulle säga att bloggen speglar väldigt mycket hur jag är och vad jag gör helt enkelt. Alla som känner mig väl vet att jag kan ha extrema humörsvängningar haha, ena dagen kan jag inte sitta still för jag är så lycklig över livet och andra dagen vill jag bara dra täcket över huvudet - vilket jag även försöker skriva ut bloggen. Tycker det är okej att ha dåliga dagar och att känna sig deppig, men tycker också om att dela med mig av de dagarna jag känner sig sjukt peppig (rim haha). I stort så försöker jag bara blogga så mycket som möjligt om mitt liv som student i Sveriges absolut bästa studentstad. Det är ju ett ganska udda liv studenter lever egentligen med kontrasterna att man vissa veckor pluggar 12 timmar om dagen, och vissa veckor går ut 3-4 gånger, går på finsittning eller käkar en tre-rätters-middag på nation för 50kr, så det är väl det bloggen handlar allra mest om. Sedan delar jag ofta med mig utav mina outfits! Bland det absolut bästa med att gå på universitetet är ju att man verkligen kan klä sig hur som helst, det passar liksom in med klackar såväl som tjocktröja och jeans. Men summan av kardemumman är väl att jag försöker skriva om det jag själv tycker är kul, och hoppas att andra tycker att det är kul att läsa om!

Varför började du blogga?
Jag minns så tydligt själv när jag skulle flytta hit till Lund att jag försökte leta upp någon blogg som skrevs av en student - men inte hittade någon. Jag ville så gärna veta lite om hur det är att bo i en studentstad o.s.v. Redan då fick jag idén om att jag själv kanske borde starta en, då jag egentligen velat starta en blogg i flera år. I somras kände jag dessutom att jag hade så sjukt mycket bilder jag ville dela med mig av på annat sätt än bara Facebook, så då drog jag helt enkelt igång bloggen på en vecka och fick jättemycket och bra respons! Vilket såklart gjorde mig överlycklig och peppad att fortsätta! Jag uppmanar verkligen ALLA som någon gång tänkt att de vill starta blogg att göra det - speciellt om man arbetar med något/studerar något som inte är så kreativt så är det jättekul att få ha en sidohobby där man får utlopp för just den sidan av sig själv.

Du studerar till jurist på universitetet, och nu kickar ju terminen precis igång för hösten. Vilka är dina bästa tips till nya studenter gällande att hitta balansen mellan plugg och att vara ledig?
För det första vill jag säga grattis till alla nya studenter, ni kommer ha bästa tiden i ert liv! Mitt största och absolut bästa tips är att PLANERA men ha KUL. Inför förra tentan gjorde jag och min bästis ett schema med allt vi ville få gjort pluggmässigt innan tentan - och placerade sedan ut detta över veckorna. Vi hade då som ”deal” att om man blev klar med allt till helgen fick man vara ledig, men ville man exempelvis inte plugga en onsdag kunde man istället ta ledigt då. Det enda kravet var att allt skulle bli gjort senast söndag kväll. Den som inte höll planeringen fick bjuda den andra på thaimat haha. Gör man ett pluggschema så får man helt enkelt kontroll över vad man behöver göra - och framförallt tillåter man sig själv att känna sig ledig när man är det. Se verkligen till att försöka plugga på vardagsdagarna så att du kan ha kul på kvällar och helger! Att vara student är verkligen helt sjukt kul, det finns så mycket att hitta på och jag tycker verkligen att man ska ta sig tiden att göra det!Vad gör du helst på helgen?
Mina helger ser väldigt väldigt olika ut beroende på om det är nära en tenta eller inte. Men jag älskar verkligen att gå ut i Lund, har så sjukt kul varje gång! Sen uppskattar jag självklart mysiga middagar och hemmakvällar också, men just på helgen försöker jag att göra det jag känner för och ha så kul jag bara kan! Det behöver man när man pluggat mycket och hårt hela veckan. Om det är tentaperiod tycker jag om att gå upp tidigt, träna, göra najs frulle och sedan sitta och plugga med kompisar hela dagen. Gärna tills sent, tycker det är mysigt att plugga på kvällar i tentaperioder. Sen allra allra helst ser jag ju att det är en bal eller liknande på helgen, men det händer ju bara några gånger per år. Och just det! Äta brunch älskar jag, helst på nation för då kostar det bara 50kr haha och är supergott.

Vilka influencers inspireras du mest av? Och varför?
Gällande mode är mina absoluta favoriter är Hanna Stefansson och Emilia de Poret. Hanna älskar jag för att hon alltid är så glad på sina bilder och klär sig färgglatt! Emilia har enligt mig cirka världens snyggaste stil och är dessutom störtskön i Säker stil podden. Jag gillar influensers som är lite ”egna” och inte bara maxar exponeringen för att få ett ljust flöde. Andra jag inspireras av är Rianne Meijer, Elin Kling, Linn Eklund, @Matildadjerf, Ebba von Sydow, Hanna MW och Ellen Claesson.

Sedan finns det andra influencers som jag inspireras av på så vis att jag mer ser dem som en förebild. Michaela Forni har jag alltid sett upp jättemycket till då jag tycker hon vågar vara så öppen med sina känslor. Sen älskar jag Margaux Dietz, hon så sjukt rolig och genuin! Bianca Ingrosso är också en favorit för hon bjussar så mycket på sig själv. Tycker det är inspirerande med människor som är transparenta och inte försöker göra sig till så himla mycket!

Vad har du för mål med din blogg?
Jag tror att alla som har en blogg självklart har som mål att inspirera! I mitt fall då kanske mest till studentrelaterade saker såsom hur man lagar billig middag, vart man hittar de bästa vintage-kapen, vart det finns prisvärda/fina anteckningsblock etc. Jag har egentligen inget exakt mål, jag gör min grej - vilket jag tycker är jättekul - så får det leda dit det leder helt enkelt!

Vad gör Amanda om 5 år?
Jag har 3 år av totalt 4,5 år kvar på juristprogrammet just nu - så förhoppningvis är jag klar med min utbildning då! Kanske sitter jag som tingsnotarie, kanske är jag på en affärsbyrå, kanske är jag påväg att bli åklagare. Jag vet faktiskt inte! Jag försöker att inte bygga upp en för stor bild om vad jag ska lyckas med, utan jag gör mitt bästa och kör på och ser vart jag hamnar. Okej nu låter det som att jag inte har några mål alls haha.. självklart har jag det! Men jag har i princip hela mitt liv låtit allt kretsa runt mina mål och ambitioner och har på senaste tiden lärt mig att livet är så mycket mer än att känna press och stress över att nå sina mål. Så idag försöker jag alltid bara att göra mitt bästa och se vart det leder mig. Men en stor dröm jag har är att bo i Köpenhamn - och vill jättegärna fortsätta att jobba med bloggen/mode på något sätt!

Vad önskar du dig just nu?
Sol, hatar regn! Nej men jag önskar mig faktiskt inte så mycket, jag har väldigt mycket mer än jag behöver redan. Är dock sjukt sugen på vattenmelon i skrivande stund haha... Men om jag fick önska en sak hade jag velat träffa Michaela Forni, tror jag hade lärt mig mycket av henne!Amandas blogg: nouw.com/bergholm