"Jag är transsexuell"

"Jag är transsexuell"

I början av året gick Mathilda Högberg ut inför tusentals följare och berättade att hon är transsexuell. Vi träffade härliga Mathilda och fick ta del av hennes inspirerande resa. Hon delade med sig av sina känslor och vi fick även veta vad hon drömmer om att göra inom de närmsta 5 åren. Se hela intervjun här! Profile - 23

Mathilda Högberg bloggar hos oss på Nouw under namnet @mathildahogbergs och jobbar på heltid med sina sociala medier. I början av detta året gick hon ut med sitt blogginlägg "jag är transsexuell" och öppnade upp sig om sin resa inför flera tusentals människor. Detta uppdagades i både media och TV och de senaste veckorna har Mathilda besökt bland annat Nyhetsmorgon, Efter Fem och P4 för att dela med sig av sin berättelse. Vi träffade också Mathilda för att ställa några frågor - se intervjun nedan.

Hej Mathilda, det är så roligt att få prata med dig. Först och främst vill vi på Nouw säga att vi är otroligt imponerade av dig och din resa - du är en stor förebild för oss och många andra. Kan du berätta lite om din resa, när märkte du att du var transsexuell?
Tack så otroligt mycket. Allt började när jag var 2 år, då jag insåg att något kanske inte riktigt stämde. Jag önskade mig leksaker som många skulle anse otraditionella leksaker för en då "pojke". När jag började skolan och fick träffa andra elever och barn i min egen ålder växte känslorna ännu mer. Jag hade en extrem avundsjuka gentemot flickorna. Kände avundsjuka på hur de klädde sig, hur de fick prata och bete sig. Jag fattade dock inte riktigt vad dessa känslor betydde och jag trodde att det kanske var så de flesta kände. Däremot ju äldre jag blev, desto mer försökte jag trycka undan dessa känslor och tankar. Det fanns inte några öppna transpersoner på denna tid och jag visste inte vad mina känslor betydde. Vid 15 års ålder, efter många år av jobbiga känslor och tankar såg jag ett program om transsexuella och med en gång det kom på tv:n insåg jag att jag också var transsexuell. Jag visste knappt vad transsexuell var för något, men med en gång programmet var på visste jag att alla tankar jag någonsin haft blev besvarade. Det var nästan skrattretande att jag inte hade insett tidigare.


Vad har varit det svåraste och vad har varit det bästa med att komma ut som transsexuell?

Det fanns nog inga direkta svårigheter med att komma ut som transsexuell till min mamma, hon har alltid varit väldigt öppen kring HBTQ+ frågor. Jag var 15 år när jag berättade, jag hade under en så lång tid känt att något inte stämde. När jag såg det här tv-programmet om transpersoner förstod jag äntligen vad alla känslor betydde. Jag berättade att jag var transsexuell så hastigt efter att tv-programmet var slut, vilket gjorde att jag knappt hade tid att tänka igenom det innan jag berättade för mamma. Det kändes bara bra att få hjälp av henne direkt och få påbörja en process till att bli Mathilda. Jag träffade psykologer och läkare i över ett år innan jag vågade berätta för mina vänner. Att berätta för vännerna att jag skulle förändras var jobbigt, svårt och det kändes nästan hemskt, jag ville knappt yttra orden. Det är svårt att förklara hur det kändes att berätta, jag sköt upp det så länge jag kunde. Jag var kanske runt 17 år när de flesta av mina nära vänner och släkt visste om allting.

När jag skulle komma ut till mina följare hade jag levt som Mathilda i ungefär 6 år. Däremot hade jag tänkt på att berätta i över 3-4 år. När jag påbörjade mina sociala medier 2015/2016 har det alltid funnits i mina tankar att berätta om min bakgrund. Däremot har jag varit rädd för att förlora följare och tänkte fram och tillbaka under flera år om jag skulle berätta eller inte. Jag bestämde mig sedan för att göra det, eftersom det behövs att någon talar ut mer om transsexualitet. Det talas inte om tillräckligt och det finns mycket okunskap kring transsexualitet och könsdysfori. Det var ett stort steg att komma ut, men alla underbara personer har gjort det lättare för mig. Det känns helt underbart nu i efterhand dock. Jag känner att jag kan dela med mig av saker jag länge hållit gömda och jag känner mig mycket närmre alla som följer mig.


Det finns många där ute som känner som du gjorde, som inte vet vad de ska känna eller göra av det. Vad vill du säga till dem? Finns det någonting du hade önskat att du visste då som du vet idag?

Under tiden jag växte upp fanns det inte några öppna transpersoner och det var inte alls lika talat om. I dagens samhälle finns det mycket hjälp att få. Jag hade önskat att jag var mer medveten som yngre. Ifall du har dessa tankar om transsexualitet, så behöver du berätta för en vuxen ifall du är yngre än 18. Sök dig annars till BUP och med hjälp av deras psykologer kan de skicka en remiss till en psykolog som specialiserar sig i könsdysfori. Det låter läskigt och processen är lång, men det är värt det och allt kommer att bli bättre på andra sidan. Man måste bara kämpa sig igenom det, men första steget är att berätta för en vuxen så att de kan hjälpa dig.

Idag, till skillnad för några år sedan, är det allt fler som öppnar upp sig och pratar om viktiga ämnen på sociala medier. Ser du dig själv kunna vara en frontfigur i denna fråga?

Det känner jag verkligen att jag vill vara. Jag tänkte länge på det innan jag kom ut för mina följare ifall jag ville vara en frontfigur för transsexualitet och efter all kärlek och stöttning som jag har mottagit har jag valt att jag vill vara det. Jag vill vara någon som talar ut om detta och kanske kan hjälpa andra. Jag hade ingen person som talade om könsdsyfori, därför vill jag nu vara det. Genom att tala ut om det kan vi öka kunskapen kring transsexualitet och därför minska fördomarna. Mer kunskap minskar hatet.Du bloggar under namnet
@mathildahogbergs
här på Nouw. Vad får vi läsa om i din blogg?
Ja precis. Där skriver jag mestadels om mitt liv, kläder och att resa. Jag älskar både mode och resor, och framförallt resandet har tagit stor plats på mina sociala medier, så som Instagram och blogg.

Vad drömmer du om att göra inom de närmsta 5 åren?

Min dröm om 5 år är att jag förhoppningsvis bor eller har ett sommarställe i Norge vid bergen. Det är något både jag och min pojkvän Christian drömmer om. Jag hoppas även att jag kan fortsätta arbeta med sociala medier i dess olika former. Kanske även föreläsa om transsexualitet, och könsdysfori.

5 snabba:

Storstadsresa / solsemester
Absolut solsemester. Jag älskar att bada och sola, det finns få saker som kan vinna över det. Självklart älskar jag att resa till städer också, Paris är ett favoritresmål. Däremot älskar jag friheten man känner när man reser någonstans varmt. Det känns som man vill ut på äventyr, och man behöver aldrig tänka på att man ska frysa eller att vädret ska förstöra ens planer.

Frukost / middag
Definitivt frukost. Jag är en frukosttjej och varit sedan jag var barn. Bröd och kaffe, det finns inte mycket som slår det i min värld.

Uppklädd / myskläder
Hmm, måste nog säga myskläder. Jag älskar verkligen att klä upp mig och känna mig fin. Men eftersom jag faktiskt spenderar större delen av mitt liv hemma i mitt mysiga hem måste jag säga myskläder. Det är det jag använder mest.

Tidiga mornar / sena kvällar
När jag var yngre var det tidiga mornar som gällde, däremot nu när jag är äldre är det sena kvällar. Min sambo jobbar kväll och det har helt enkelt blivit så att min dygnsrytm ändrats, så nu är jag nog mer för sena kvällar. Däremot om jag skulle vakna upp tidigt kämpar jag inte med att somna om, trots för lite sömn, då tänker jag att jag kanske kan göra något produktivt.

Planerat / spontant
Jag är definitivt en person som kräver planering. Jag älskar att planera och organisera. Jag kan inte åka på en resa utan att ha allt planerat i minsta detalj. Jag har ju kunnat göra spontana saker ibland, men jag är 100% mer för planering.


Mathildas blogg:
nouw.com/mathildahogbergs