Intervjuer med finalisterna i ELLE-galan 2018

Intervjuer med finalisterna i ELLE-galan 2018

Nouw var på plats på ELLE-galans pressfrukost och intervjuade årets modell, look, influenser och designer. Är du intresserad av att lära känna vinnarna ännu lite bättre? Kika in här. Fashion - 23

Årets Modell: Oumie Jammeh

Hur känns det att ha vunnit?
Det känns bra, eller det känns helt sjukt faktiskt. Jag har varit väldigt nervös.

Hur började din resa?
Jag var modell för MIKAS när jag var yngre men då tog jag det aldrig speciellt seriöst. Det var mer något som jag gjorde vid sidan av. Förra året bestämde jag mig för att börja ta tag i det. Jag kände att det var dags för det och jag bestämde mig för att göra det otroligt bra. Men att det skulle gå såhär bra hade jag aldrig vågat hoppats på.

Hur känns det att ha slängts in i branschen så snabbt?
Jag gick in med inställningen att jag skulle få kämpa otroligt hårt för att komma ikapp alla andra. Att börja modella när man är 21 år är relativt sent i denna bransch. Jag tänkte att det skulle ta 3-4 år tills jag skulle komma dit jag är idag, vinna priser och få gå för stora designers. Att ha nått hit på bara 1 år känns helt otroligt.

Modellbranschen är tuff, hur klarar man av det?
Det första man tänker på när man går in i modellbranschen är den tuffa konkurrensen. Kommer jag att kunna komma lika långt som super modellerna? Kommer detta ens gå? Men jag valde snabbt att istället vända på det och tänka - kan dem så kan jag. Varför skulle det inte kunna gå?

Du har uppenbarligen gjort din egna grej, för det har gått så snabbt. Vad för strategi har du följt?
Jag har bara tänkt, sluta aldrig att kämpa. Sedan har jag haft ett fantastiskt team bakom mig, MIKAS Stockholm, som pushat mig.

Om någon av våra läsare här på Nouw skulle vilja bli modell, vad har du för råd till dem?
För att kunna bli modell måste man verkligen vilja det. För när man väl är inne i det får man ett val - antingen fortsätter man kämpa eller så ger man upp. Ingenting kommer gratis. Glöm heller inte att ha tålamod. Ena sekunden händer inget och 2-3 veckor efter kan allt hända.

Hur kan en vecka se ut för dig?
Idag är jag på ELLE-galan och imorgon hoppar jag på ett plan till London klockan 7 på morgonen. På söndag tar jag tåget till Paris och sedan tillbaks till London. Jag reser och jobbar hela tiden. Jag kan i princip aldrig ha en hel vecka planerad då jag ofta får väldigt oförutsägbara jobb, jag kan få ett samtal på kvällen att jag om 3 timmar ska hoppa på ett plan.

Vad är ditt bästa skönhetstips?
Återfuktning! Babyolja och vaselin funkar väldigt bra för mig. Sedan tänker jag mycket på vad jag äter, det är väldigt viktigt.


Årets designer: Frida Bard för HOPE

Grattis till vinsten som Årets Designer. Kom det som en chock att du vann priset?
Ja, jag hade inte förväntat mig det och jag blev faktiskt väldigt förvånad.

Hur kom du in i branschen? Hur länge har du hållit på?
Jag har hållit på ganska länge faktiskt. Efter studierna började jag jobba på Acne och där jobbade jag i 13 år. Sen började jag på HOPE för drygt 2 år sedan.

Vart får du din inspiration ifrån?
Jag får den oftast från ganska små saker eller från saker som jag saknar. Just nu har jag gått runt och tittat på tanter, för att de har ett sätt att klä sig och en speciell väg till sina garderober och stil som inte riktigt finns kvar idag. De bryr sig enbart om vad de själva vill, så de är punkare utan att de själva vet om det och det tycker jag är jättespännande!

Vi gillar att HOPE är väldigt klassiskt och stilrent, hur tänker du?
Jag som person är ganska lat av mig i hur jag klär mig. Jag vill inte hålla på för mycket men vill ändå känna mig snygg, så för mig är det väldigt viktigt att siluett och kvalité är bra. Det räcker för mig!

Hur har din stil sett ut genom åren?
Jag har nog blivit tråkigare med åren, jag har däremot alltid varit väldigt fascinerad av identitet och vad man säger med sina plagg. Under olika perioder i livet har man velat säga olika saker. Det handlar om vilken roll man går in i, vart man är och vilken grupp man befinner sig i som är präglande. Men jag har alltid valt siluett framför detalj.

Vi har många unga drivna läsare på vårt magasin som älskar mode. Vad är ditt tips på att komma in i modebranschen?
Hör av dig till någon designer du gillar, ring och säg ”Hej, jag gillar dig och är nyfiken. Kan jag få komma?”. Man ska inte vara rädd utan våga ta för sig, för ingen tjänar på att man är blyg.


Årets look: Thomas Sekelius

Hur känns det att ha vunnit? Väntade du dig en nominering?
Jag hade inte förväntat mig en nominering alls, visst jag håller på mycket med mode men inte alls hade jag förväntat mig en nominering.

Har du varit i kontakt med ELLE tidigare?
Nej, det är första året för både gala och pris. Jag kör all in på första gången, jag tror att det kommer bli en väldigt rolig kväll!

Du har ju vunnit Årets Look, har du alltid haft ett öga för smink? Har det alltid varit ett intresse?
Jag var med i en musikal 2015 och då fick jag upp ett stort intresse genom scensminkning. Jag minns att jag frågade pappa om jag fick beställa hem smink, vilket han var helt okej med. Det var väldigt skönt för mig att det inte var någon stor grej. Efter det började jag sminka mig och lära mig allt via Youtube. Det är väldigt roligt att det finns så pass mycket att lära via Youtube idag, allt från smink till videoredigering.

Hur kommer det sig att du började med Youtube?
När jag beställde hem mitt första smink började jag blogga. På bloggen skrev jag om livsstil och smink i ungefär 2 månader innan folk började kommentera att de ville ha det rörligt för att lära känna mig bättre. De ville se när jag sminkade mig i videos och inte bara step-by-step bilder på bloggen. Dock kunde jag ingenting om foto och redigering då. Jag kommer ihåg första videon jag spelade in, hur nervös jag var. Det tog mig 2 dagar att redigera den men idag hade det tagit 1 timme, haha. På den vägen är det och idag sitter jag här. Men det är väldigt roligt för det finns många yrken i ett och samma. Man är både modell, skådis, filmare och redigerare samtidigt.

Du är en stor förebild för många, hur känns det?
Det känns läskigt och samtidigt är jag väldigt stolt att jag får ta på mig en roll som förebild. Det blir ett ansvar, att tänka på vad man säger på sina kanaler. Vilket jag inte tycker är jobbigt då jag alltid haft en dröm om att kunna påverka och driva folk i den väg som jag tror är rätt riktning.

Din stil, hur hittade du den och vart föddes den?
Den föddes när jag började med Youtube, då började jag våga ha på mig saker jag egentligen ville ha och som inte är normativa för mig att bära. Ju längre jag höll på med Youtube utvecklade jag min egna stil, skaffade lösnaglar och tänkte fuck it!


Årets influenser: Margaux Dietz

Hur kommer det sig att du började med sociala medier?
Först och främst hade jag sagt upp mig från mitt jobb och jag visste inte riktigt vad jag ville göra med livet. Jag umgicks mycket med andra bloggare och de fick göra så mycket roligare saker. Bloggandet hade precis blivit ett yrke och jag såg att det fanns en lucka i branschen då, eftersom det var väldigt mycket mode. Jag ville göra en livsstilsblogg som var lite rolig och humoristisk. Sedan har jag bara tagit allt som det kommit. Det är otroligt roligt.

Din youtube kickade igång när du släppte din förlossningsvideo. Hade du planerat att göra en sådan video långt i förväg?
Jag började med youtube frekvent för lite mer än ett år sedan och då bestämde jag mig för att köra minst en video i veckan. Varannan skulle vara om en uppdatering i min graviditet. Då bestämde jag mig för att om jag skulle kunna filma förlossningen, skulle jag göra det. Man vet ju aldrig det i förväg.

Vad sa Jacob om att du ville filma?
Han tyckte jag var rätt flummig. Jag hade inte tvättat några barnkläder men alla kameror var laddade.

Jag älskar att du har med Arnold i dina kanaler - men har du någon gång mött negativa kommentarer om det?
Jag har fått mest kärlek men visst har det funnit någon som kommenterat negativt om att jag har med honom överallt. Men helt ärligt, jag tycker det här är 2018 och jag tror snarare att man inte vill missa något. Arnold kanske istället skulle kunna bli sur om han inte hade fått vara med?

Jag håller helt med dig! Men vad tror du gör att du slipper hatkommentarerna? Många andra som visar upp sina barn får mycket negativt.
Jag tror att jag alltid har varit väldigt ärlig och öppen. Jag har aldrig dömt en annan mamma och jag har inte starka åsikter om någonting. Jag är väldigt öppen för en dialog och jag avslutar nästan alla mina inlägg som handlar om hur jag tar hand om Arnold, med att fråga hur de gör med sina barn eller om de har några tips till mig. Jag tror det blir svårare att ge hat då.

Nu har du verkligen slagit igenom med blogg, Instagram och youtube. Så vi undrar såklart vad ditt nästa steg i karriären är?
Mitt nya projekt är att jag håller på att aktivera mig inför valet. Jag har bokat in intervjuer med alla partiledare så det kommer att släppas en liten youtube-serie som kommer heta ”Partitempen”. Jag gör den helt själv utan sponsorer eller tv. Det ska bli kul att intervjua stadsministern!

Hur kom idén till?
Jag gick på gatan med Elin, som filmar och redigerar allt mitt material, och sa att jag hade en idé. Jag ville intervjua alla partiledare inför valet för att se vad de tycker, samt göra de lite mer mänskliga. Så jag mailade dem alla och de ville gärna ställa upp. Det är perfekt för min främsta målgrupp på Youtube är personer mellan 17-25 och det är den målgrupp som är absolut svårast att nå för politiker.

Grattis till alla vinnare i årets ELLE-gala. För att hitta mer information besöker ni elle.se.