Intervju med Benjamin Ingrosso

Vi träffade vår allas fantastiska Benjamin Ingrosso för att prata om vinsten i Melodifestivalen, Los Angeles och Pasta Vongole. Profile - 24

Hej Benjamin! Hur mår du idag?
Hej Sanna. Jag mår toppen idag!

Stort grattis till vinsten i Melodifestivalen! Hur känns det att representera Sverige i Eurovision?
Det är lite läskigt när man säger det på det viset, det blir så mycket prestation. Jag tänker mer att det är Sverige som har röstat fram mig som vinnare, vilket är helt fantastiskt, därför blir det som en bonusgrej att få göra Eurovision.

Hur skulle du säga att ditt liv har förändrats efter Melodifestivalen?
Självklart! Lite har man fått som ett kvitto på att det man gör är väldigt bra. Jag har sålt guld på mindre än två veckor och fått min första etta på Spotify. Allt har gått väldigt fort och jag är helt blown away av all fin respons jag får hela tiden. Jag får säga tack till folk som säger grattis till mig på stan, säkert 100 gånger om dagen. Helt fantastiskt.

Vad betyder låten ”dance you off” för dig?
Den betyder verkligen mycket för mig. Jag skrev den när jag inte var i ett förhållande och mådde väldigt dåligt. Jag hade precis gjort slut med min tjej, för att hon helt enkelt inte var kär längre och det gjorde att man gick mellan toppar och dalar i ett halvår. Jag skrev den för att försöka gå vidare, som en pepplåt till mig själv. Som ett sätt att visa att nu ska jag faktiskt bli lycklig igen! Vi är ju tillsammans idag igen och ibland tänker jag att tänk om hon inte hade lämnat mig, för då hade ju inte denna låten blivit till.

Har du alltid skrivit låtar och musik?
Ja, sen jag var 6 år har jag skrivit musik varje dag. Vare sig det är en melodi eller en hel låt.

Vad är din största inspiration när du skapar musik?
Mycket gammal musik, eftersom att jag växte upp med att lyssna på Tony Braxton, B-J, Stevie Wonder och Michael Jackson. Mycket soul och 50-tals musik , som Frank Sinatra. Därför kommer mycket av min musik i grunden från det. Så fort man lägger på modern produktion så låter det rätt poppigt och modernt, men grunden i allt kommer från äldre musik.

Jobbar du i LA just nu för att skriva musik? Hur är LA?
Jag pendlar mellan LA och Stockholm. Först är jag i LA i 6 veckor sedan åker jag hem till Stockholm i 2 månader. Jag håller på att skriva klart mitt första debutalbum just nu och det är det som ska bli klart i LA. Det är livet att skriva musik i LA, det går inte ens att jämföra här hemma! Det som är speciellt med LA är att alla där vill bli någonting, om du vill bli kontorsnisse så vill du också bli bäst på det. Vilket resulterar i att folk tyvärr ofta vill uppnå kändisskap. Men det finns väldigt mycket kreativa människor, som bara vill skapa och bli bäst på det. Inspirationsmässigt är det bästa staden man kan vara i! Självförtroendet är på topp när man är där, för man har möjligheten att ha ett bra självförtroende. Medan i Sverige kan man inte skryta om sin musik på samma sätt, för då bli människor förvånade över hur mycket man ”hypar” sig själv. Men det är väldigt skönt att kunna återvända till Sverige när man känner att det blir för mycket av LA auran.

Vad har du för artistdrömmar? Du har ju redan kommit så långt och gjort så mycket, har du några kvar?
 Jag känner egentligen att jag bara har börjat! Nu har jag ju vunnit Melodifestivalen, vilket är riktigt fett, så nu vill jag slå igenom utomlands. Jag vill bli bäst på det jag gör och en dröm är att få turnera världen över och höra en hel publik sjunga med i mina låtar. Att kunna gå i en affär i Bangkok och höra min egna musik i högtalarna, det är det jag drömmer om. Med allt jag håller på med så vill jag alltid bli lite bättre, när det går bra så vill jag skapa ännu mer musik och växa ännu mer.Hur förbereder du dig bäst inför Eurovision i maj?
Repa mycket, försöka hålla mig frisk och njuta av tiden som är nu.

Har du något du måste göra/undvika innan du går upp på scen?
Inte riktigt. Men jag brukar be en bön att allt ska gå min väg på scenen och oavsett vad så ska jag vara stolt över min prestation. Det är jobbigt när man uppträder i TV, du kan ha övat i månader på ditt nummer men så är det bara 3 minuter och allt är live. Man vet ju inte hur allt uppfattas och det är svårt att kontrollera.

Tänker du annorlunda när du har en publik på 200 personer vs 200 miljoner?
Nej, men jag tänker annorlunda om det är 2 personer vs 200 personer. För är det 2 personer så bli jag skitnervös, då ser man verkligen in i varandras ögon. Men är det 200 personer så blir det mer som en massa, som att man tittar in i ett ljus och är i sin egna värld.

Om man vill bli artist, vad är dina bästa tips då?
Mitt bästa tips är att lita på magkänslan och lite skita i vad alla andra tycker. Det viktiga är att du tycker att det bra och får gåshud av din musik. Få ut det du skapat på sociala medier, du kan verkligen växa och bli stor. Var inte rädd för att fråga dina vänner om att dela din musik, det gjorde jag när jag precis hade släppt ”Dance you off”. Men man måste ha med sig att man måste kämpa och ingenting går över en natt. Du kan möta människor som säger att du aldrig kommer att lyckas, då är det viktiga att tro på sig själv och ha ett eget mål. Allt löser sig alltid på ett eller annat sätt.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?
Oftast börjar jag här på kontoret och har något möte, sen drar jag ner till studion och skriver klart någon låt. Efter det går jag en sväng på stan själv, jag älskar att gå på stan själv och få inspiration. Sätta mig och äta en lunch själv. Jag gillar inte att vara ensam hemma men att vara själv på stan är mer som att vara en i folkmassan. Annars brukar jag träna, gå på bio, käka någon god lunch med vänner. Jag gör alltid någonting, en ledig dag skulle jag aldrig ligga hemma på soffan och bara slappa.

Hur ser ditt liv ut om 10 år?
Jag gör nog exakt det jag gör idag fast på en högre nivå, hoppas jag. Istället för att åka till Borlänge och ha ett gig åker jag kanske till Frankrike, det är en dröm jag har. Jag kommer nog bo kvar i Stockholm, men säkert turnera runt och inte vara hemma så mycket.


Snabba:

Din favorit pastarätt? Carbonara och Vongole!

Din största förebild? Hela min släkt skulle jag säga.

Favoritartist? Jag har ingen riktig favoritartist, men om jag ska lyssna på ett helt album så blir det nog B-J.

Drömresemål? Ja, Taranto, en liten by i Italien där min familj kommer ifrån.

Bästa sommarminnet? Hos mina morföräldrar på deras landställe i skärgården, där jag har tillbringat varje sommar. Det är något speciellt med svensksommar i skärgården.

Favoritfilm? Den italienska filmen ”Livet är underbart”.


Bildkälla: TEN Music Group