"Instagram blir en till död fisk i vår jakt på perfektion"

Har ni hört om den nya uppdateringen Instagram ska göra? Den är inte speciellt populär bland personerna som använder appen. Läs en debattartikel om ämnet här nedan! Chronicle -

Ni kanske har hört om den nya uppdateringen som Instagram gick ut med i ett pressmeddelande här om dagen. Uppdateringen går ut på att ändra flödets uppbyggnad och istället för att visa inläggen i kronologisk ordning som tidigare, så kommer bilderna komma upp i den ordning som Instagram tror du vill se dem. Detta baseras på vad du gillat samt vilka inlägg som fått flest likes. Således kommer de mindre likade inläggen att sållas bort, utan att ens skymta förbi i ditt flöde.

Vid första åtanke tänkte jag att det var en grym uppdatering. Jag menar, tänk att inte längre behöva scrolla igenom alla inlägg som publicerats under natten för att få en skymt av dem man verkligen är intresserad av. Sedan slog mig tanken, men dem andra då. Alla vi dödliga med ett par hundra följare som inte får så många likes. Vi kommer inte längre synas i våra vänners Instagram flöden, utan ersättas av bilder av artister, inspotjejer och celebriteter, vars bilder troligtvis har flera tusen gånger så stor spridning som våra.

De ännu oupptäckta mediastjärnorna kommer att sållas bort samtidigt som de populära inläggen kommer höjas till skyarna. Den nya uppdateringen kommer alltså att öka klyftorna mellan de med mest likes och de utan, med följd att trycken på hjärtsymbolen blir viktigare än någonsin samtidigt som toppbubblan bli svårare att nå än Stockholms bostadsmarknad.

Detta går emot allt det som vi som samhälle idag kämpar för,att man är värdefull oavsett hur många likes man får eller hur många följare man har. Det som ständigt bör förespråkas som oviktigt, kommer nu kopplas samman med vår möjlighet att bli sedda. Den lilla hjärtikonen blir det viktigaste och folks egenvärde räknas i dubbelklick. Vi kommer matas med perfekta stereotyper medans allt normalt sållas bort. Våra simpla vardagsliv kommer att sänkas djupare än havsbotten, om ens det räcker, i folks flöden och idealen är det som skvalpar runt på toppen.

Så Instagram, till er nya uppdatering säger jag nej. Jag vill inte att ni gör mitt flöde till en social lek, där allt handlar om att få mest uppmärksamhet. Jag vill inte fortsätta matas med perfektion och jag vill inte att ni bestämmer vad jag vill se. Jag har redan tagit det beslutet. Jag följer bara dem vars inlägg jag bryr mig om och jag gör ett aktivt val att fortsätta följa dessa människor. Jag bryr mig inte om hur många miljoner som gillar Kim Kardashians perfekta bilder, jag vill mycket hellre se mina vänners verklighet. Locka mig inte att stanna kvar genom att ständigt presentera en mer och mer perfekt verklighetsbild. För den bilden är så obeskrivligt skev och tillsammans måste vi måla den bättre!

Text skriven av @AmandaWibergs

NYA UPPDATERINGEN

Instagram har inte släppt så mycket information än. Det vi vet är:

- Kommer ske i små steg de kommande månaderna

- Till att börja med kommer fortfarande alla inlägg att visas men i en annan ordning ("viktigast" överst)

- Att slå på notifieringar för att inte missa något är en riktigt dålig idé då du kommer bli störd av för många notiser. Vänta - Instagram kommer troligtvis med något typ av favorit-markering

Writer
Redaktionen