#Hashtag

#Hashtag

SVT:s ungdomsserie #hastag är inspirerad av händelsen kring Instagramupploppet i Göteborg 2012 och visar hur elakt skvaller med hjälp av ett knapptryck satte en hel stads ungdomar i rädsla. Lifestyle -

​Serien utspelar sig i samma stad och speglar sociala mediers mörka baksida och nätmobbning som leder till dödshot. Huvudkaraktären Freja spelas av vår Nouwbloggare Emma Söderström som i en exklusiv intervju med Nouw berättar om livet framför strålkastarljuset.

Hej Emma, allt bra med dig?
Heej! Ja det är fantastiskt. Speciellt nu när värmen kom till Göteborg, jag mår så bra så, och bara 4 veckor kvar i skolan! Ska snart ner till kontoret för förhandsvisning av de sista episoderna av #Hashtag, jag är SÅ nervös.

I serien spelar du Freja som är en av huvudkaraktärerna, berätta vem hon är?
Freja är sprudlande glad, älskar att vara i centrum och har stora framtidsdrömmar. Hon driver en modeblogg och badar i märkeskläder och uppmärksamhet. Det handlar väldigt mycket om yta, men Freja har även ödmjuka och avslappnade personligheter.

Finns det några likheter mellan dig och Freja?
Åh, jag och Freja är allt lika. Men det vägrade jag erkänna från början. Castingen gjorde verkligen ett bra jobb. Under seriens gång inser Freja vilka som verkligen bryr sig om henne - vilket jag personligen också insåg under inspelningsperioden - så jag kan verkligen spegla mig i Freja många gånger. Frågar du mina vänner tycker de att Freja är en överdriven Emma, så visst är vi lika.

Har du tidigare erfarenhet av skådespeleri?
Både jag och nej, jag har stått många gånger framför kameran och gjort reklamfilm innan. Men aldrig skådespel på den här nivån.

Berätta hur det gick till när du fick rollen som Freja?
Det är faktiskt en lite rolig historia. I höstas fick jag ett mail av regissören Anders Hazelius angående en provfilmning - som jag direkt slängde i papperskorgen. Någon månad senare fick jag ett telefonsamtal, jag gick dit utan att tänka på det särskilt mycket, gav allt och gick hem. Sen bestämde jag mig för att "detta är inget för mig och "jag har inte tid". När jag väl skulle tacka nej fick jag svaret "Nix, du ska vara med!". Det var då som jag fick be pappa om hjälp med allt det praktiska, och då började det hela på allvar. Jag? Film? Så jag ändrade mig och tackade ja - något som jag är så oerhört glad över. Jag vill verkligen tacka Anders som hela tiden peppat mig!

Hur skulle du beskriva serien?
#Hashtag är en webbserie som sänds på SVT-play. Det är en fiktiv berättelse inspirerat av instagramupploppet i Göteborg år 2012. Serien handlar om fyra olika karaktärer som på något sätt är anknutna till ett instagramkonto som hänger ut tjejer och killar. Det hela urartar snabbt och slutar med ett upplopp. Men #Hashtag handlar om så mycket mer än instagram. Det handlar om hela de sociala nätverkens påverkan på ungdomar och om hur små handlingar kan få enorma konsekvenser. Det finns även mycket vänskap och kärlek inblandat - vilket gör serien ännu bättre.

Serien produceras av Zentropa Sweden i samproduktion med SVT och Film Väst.

Dina bästa tips för att få sin första roll och hur man ska gå tillväga?
Jag har alltid drömt att få jobba som skådespelare - men jag har aldrig kämpat för det. Men jag vet hur det är att kämpa för drömmar och mål, så jag tror det är viktigt att ge allt, hela tiden. Signa upp dig på någon hemsida för casting och sök!

En sak som är viktigt att komma ihåg är att den här branschen passar alla - rollsättare söker alla typer av människor - och man är inte en dålig skådespelare bara för att man inte får en roll. Det handlar om att passa till just den rollen. Det är stor skillnad på modellbranschen och filmbranschen - det finns inget ideal för skådespelare, var bara dig själv!

Kommer du fortsätta med ditt skådespeleri?
Både jag och nej, just nu sysslar jag med lite för mycket. Jag satsar mycket på min sport samtidigt som jag går i skolan och driver bloggen. Jag kommer fortsätta gå på castingar, och dyker det upp något så är chansen stor att jag tar den!

Vart ser du dig själv om 10 år?
Åh, omöjlig fråga... 28 år? Jag skall iallafall se till att vara lika lycklig som jag är idag.


Emma Söderströms blogg: @emmanikelinnea
Fotograf: Fianna Robijn och Øystein Grønvold