Guide till den bästa outfitbilden

Guide till den bästa outfitbilden

Nouws bloggerska och fotograf Mikaela Watsfeldt ger er 9 tips på hur man tar den bästa outfitbilden! Fashion -

Fotografi är en konstform och de tips jag samlat är sådana jag själv använder mig av och mina upplevelser av hur en bild ska tas och vilken känsla olika tekniker ger. Det finns inget rätt eller fel, lyssna på kritik med välj själv vad du vill ta till dig.

1. Tänk på vilken känsla du vill uppnå och välj ljus efter det. Vill du ha en tuffare känsla så är hårt ljus bra. Mjukare ljus, tillexempel genom att fotografera i motljus, får en mjukare känsla.

2. Hitta en vinkel och komposition som är passar till känslan som vill uppnås.

3. Välj bakgrund med omsorg, gå gärna och scouta en bra location.

4. Sminka dig för det ljus du ska fotograferas i och tänk på att en del av sminket "försvinner" i bilden, inte minst om du fotograferar med blixt. Variera klädseln och klä dig gärna lite överdrivet och crazy, det blir snyggt på bild.5. Ta detaljbilder och närbilder, det ger möjligheter att skapa ett snyggt collage på bloggen. Skor, smycken och ansikte brukar jag fotografera.

6. Investera i bra redigeringsprogramvara, Adobe har studentrabatter. De färdiga filtren i t.ex Instagram ger inte tillräcklig kontroll över slutresultatet.

7. Bara för att du har en systemkamera innebär det inte att bilderna blir bra. Lär känna din kamera och våga gå ifrån autoläget, det är ett måste om du vill utveckla ditt fotograferande. Det är fotografen som tar bra bilder, inte kameran. Däremot kan en kamera skapa bra förutsättningar för att ta bra bilder.

8. Om du fotograferar någon annan, se till att ni kommer överens om hur bilderna får användas. Modellen brukar vilja ha koll på vad bilderna ska användas till, och du som fotograf kanske inte vill att bilderna ska användas av tredje part. En bra grej att tänka på om du ska vara modell för en fotograf är att kräva en modellrelease, vilket i korta drag är är ett skriftligt avtal om hur bilderna får användas. Det finns färdiga modellreleasemallar på nätet.

Text och bild: Mikaela Watsfeldt

Vill du läsa om Nouws bildrättigheter? Klicka då här.Writer
Redaktionen