Guide: Så shoppar du fantastisk vintage i Paris

Guide: Så shoppar du fantastisk vintage i Paris

Freja är svenskan som bor i en vindslägenhet i Paris med utsikt över Eiffeltornet och har stadens vintage-butiker som sitt andra hem. Var finns de bästa guldkornen, varför shoppar hon second hand och vilka "dos & don’ts" måste du bara veta? Här har du Frejas ultimata vintage-guide! Mode - 9

Det finns många fördelar med att shoppa second hand och vintage. Du kan finna unika plagg och accessoarer, spara pengar och i många fall får du en kvalitet på plaggen som är svår att finna idag. Dessutom gör du miljön en stor tjänst genom att köpa något som annars hade legat på en hylla. Och vilken stad är bättre än Paris - där gatorna är fyllda av parisiennes som har mode i ådrorna och där vintage-butiker finns runt vartenda hörn?

Men, med ett stort utbud kan det vara lätt att känna sig lite vilsen. Därför passade vi på att fråga ut vår bloggare Freja Settergren (@frejasettergren), stockholmare som blev parisare och numera har stenkoll på vintage-butikerna i kärlekens stad. Här är Frejas bästa tips!


Vad är dina bästa råd till någon som vill börja shoppa mer second hand och vintage? 

- Mitt första råd är att börja via Instagram faktiskt! Följ personer som bär mycket vintage. Även om du inte kan köpa exakt likadana plagg som dem så hjälper det ändå med inspiration tycker jag. Mina favorit vintage-älskare: @matildadjerf, @annasarlvit, @maria_bernad och @ellakarberg. Sen följer jag flertal online vintage-butiker på Instagram, vilket är ännu bättre för då kan du faktiskt köpa de plaggen! Mina favoriter är: @imparfaiteparis, @courtyard_la och @svc____.

Sen skulle jag säga att: håll ögonen väldigt öppna! Jag hittar nästan alltid mina bästa plagg i små otippade butiker vars skyltfönster kanske inte lockar så mycket. Gå inte bara till de stora kända ställena, brukar oftast bara bli stressad och gå ut därifrån tomhänt.


Här ser ni två outfits där Freja endast bär kläder hon köpt second hand


Hur startade ditt intresse för att handla second hand?

- Jag tror det grundar sig i att jag alltid älskat att titta i farmors garderob, haha. Men sen var det nog också när jag såg hur snygga och unika fynd mina kompisar gjorde som gjorde att jag upptäckte second hand. Nu gör jag det också för att minska mitt CO2-avtryck, försöker att helt sluta köpa nya kläder.


Ännu ett härligt vintage-fynd är Frejas väska från Dior som hänger över hennes axel


Vilket är ditt bästa vintage-fynd du gjort i Paris och varför? 

- Så svår fråga! Men det är nog mina gröna hundtandsmönstrade 60-tals byxor. Alla mina kompisar vill låna dem också. Jag köpte dem i en av mina favoritbutiker som ligger ett stenkast bort från mig. Där inne köpte jag också min perfekta Burberry-kappa. Byxorna är så sjukt snygga, sitter perfekt och är i så bra skick. Tror inga byxor som görs idag kommer hålla så bra i nästan 60 år…


Saker att "do & don't" när du shoppar vintage i Paris: 

Do: Prata med ägaren om vad du letar efter, då blir allt mycket lättare. Hen kanske till och med kan ringa dig om de får in det du söker efter!

Do: Ha ett öppet sinne för att du kan ändra plagget, t.ex göra byxor till shorts, klänningar till toppar, jackor till klänningar osv…

Do: Handla när du har ätit och druckit mycket vatten haha! Kan ju ibland ta rätt hårt på en, speciellt om man tillägnar en hel dag åt att vintage-shop.

Don't: Pruta inte så länge det inte är en loppis/marknad.

Don't: Betala inte mer än 50 euro för ett par Levi's-jeans! Finns så många som säljer de för 75.

Don't: Köp inte något som luktar "alltför second hand" haha, lukten försvinner inte särskilt lätt…


Ett av Frejas bästa vintage-tips är att leta efter en Burberry-kappa. Här bär hon sin tillsammans med sneakers och ljus denim


Frejas 5 tips på tidlösa plagg att shoppa vintage:

1. En Burberry-kappa. Dessa ska ligga på runt 120euro.

2. Levi's 501 jeans. Dessa varierar mycket men om du har tur kan du hitta för 25euro. Annars kan de kosta upp emot 50euro.

3. En sidenskjorta. De är så mycket billigare och bättre kvalité second hand och vintage!

4. En oversized kavaj. Hänger en i varenda parisiennes garderob. Imparfaiteparis har så många snygga!

5. En liten handväska. Min lilla Dior logo axelremsväska är en favorit.