Guide: Så hittar du den rätta kameran för dig

Guide: Så hittar du den rätta kameran för dig

#Nouw30DayChallenge - Att hitta sin själsfrände i form av en kamera kan vara en stor utmaning. Var börjar du ens leta? Och hur vet du vad du behöver - egentligen? Kameraproffset Catherine hjälper dig att hitta vilken kameratyp du är, för att finna en kamera som passar just dig. Blogging tips - 44

Att hitta sin själsfrände i form av en kamera kan vara en av de största utmaningarna i livet. Antalet kameror som finns där ute på marknaden är så många att hela kameraköpet i sig blir en resa genom en labyrint med ögonbindel på. Det finns stora kameror och det finns små kameror, det finns de med objektiv inbyggt och de där kamerorna där man måste byta objektiv och så vidare, och så vidare, och så vidare... Det finns många olika alternativ att välja mellan och när man väl tagit första steget in i denna labyrint blir det lätt att man backar tillbaka just på grund av att det känns som för mycket. Men idag ska vi ta oss in i denna labyrint och hitta den rätta kameran för dig.

Vilken kamera du bör köpa beror helt på vem du är som person och vad du gillar att fotografera. Det är lite som köpet av foundation; alla färger passar inte alla. Eller köpet av lördagsgodiset; alla gillar inte samma lördagsgodis. Det gäller att hitta den rätta kameran för just dig och ingen annan. Idag tänkte jag tipsa er om lite kriterier ni bör söka efter i er nästa kamera beroende på vad ni oftast fotograferar/filmar.In-the-moment-fotografen
Om du är en allround-fotograf som ofta kanske är iväg på events/möten/restaurangbesök behöver du en on-the-go kamera som kan ta grymma in-the-moment-bilder. Det du bör leta efter är något litet, smidigt och enkelt att använda som ger bilder i hög kvalité. Är detta du? När du letar efter din nya kamera behöver du söka efter en *kompaktkamera eller en *kompakt systemkamera med inbyggd WiFi så att du kan föra över bilder direkt till mobilen för att sedan ladda upp resultatet direkt på dina sociala medier.

*Kompaktkamera = En liten kamera med objektivet inbyggt - du kan alltså inte byta objektiv.
*Kompakt systemkamera = En mindre systemkamera där du kan byta objektiv.Vloggaren
Är du vloggare tycker jag att du ska investera i en kompaktkamera. Det blir både smidigt för dig som vloggare och kommer göra att du oftare vloggar och inte tänker "Nej, jag orkar inte ha med mig den stora klumpiga kameran i garderoben". En kompaktkamera med bra bildstabilisering och en vinklingsbar skärm är prioriteringen i detta fall. Du kommer med en bra bildstabilisering kunna gå runt med kameran utan att oroa dig för att inspelningen blir skakig, samtidigt som du med en vinklingsbar skärm kommer ha möjlighet att se dig själv när du pratar in i kameran.

En större systemkamera fungerar bra om man enbart spelar in videoklipp hemma så som t.ex. smink-tutorials eller "hauls" - men om du är en vloggare som tänkt dokumentera din vardag är en kompaktkamera absolut det bästa alternativet!Mode-, mat- eller inredningsfotograf
Den kameratyp som jag tipsar om nu rekommenderar jag för en bred grupp av fotografer. Om du huvudsakligen fotar outfits, mat eller inredning till din blogg tycker jag det är mest prisvärt att köpa en traditionell systemkamera (som på bilderna ovan). Dessa kameror är pålitliga, har lång batteritid och relativt billig optik på marknaden om man jämför med de kompakta systemkamerorna. En kompakt systemkamera hade också fungerat jättebra när man vill ha något nättare och smidigare. Dock är optiken oftast lite dyrare till kompakta systemkameror och batteritiden i kamerorna är även kortare.

Oavsett kamerahus (kompakt eller traditionell) kommer du i första hand behöva ett *vidvinkelobjektiv. Det kommer göra så att du som modefotograf kan ta snygga helkroppsbilder, eller att du som matfotograf kan fota större dukningsarrangemang samt att du som inredningsfotograf kan fota större inredda rum eller lokaler. När man sedan vill fota "detaljer" så som t.ex. smycken, matingredienser eller inredningsprodukter tycker jag man ska köpa ett *normalobjektiv eller *makroobjektiv.

*Vidvinkelobjektiv = Objektiv som man använder när man vill få med "så mycket som möjligt" i bilden. Används oftast när man fotar städer eller landskap.
*Normalobjektiv = Man kallar oftast dessa "standard-objektiv" eller "porträtt-objektiv", dessa objektiv lämpar sig bäst för porträttfotografering eller detaljfotografering av lite större produkter.
*Makroobjektiv = Objektiv som man använder när man vill komma riktigt, riktigt nära. Perfekt för detaljbilder.Den resande bloggaren
Om du är en resande bloggare kommer du behöva en kompaktkamera eller en kompakt systemkamera med möjlighet till laddning via USB - så att du kan ladda kameran med hjälp av en powerbank i stället för ett vägguttag. Till en kompakt systemkamera bör du ha ett allround-objektiv* som fungerar för både vidvinkelfotografering och zoom-fotografering. Du vill kunna använda detta objektiv både när du fotograferar en stadsbild, samtidigt som du vill kunna zooma in på t.ex. delfinen från båten som du befinner dig på.

*Allround-objektiv = Är som ett allt-i-allo-objektiv som täcker alla olika ”zoomningar” som finns. Så det innebär att det är ett landkaps-, porträtt- OCH telezoomobjektiv inbyggt i ett och samma objektiv!

Viktigaste: känslan
I slutet av dagen är ändå det viktigaste enligt mig; känslan. Sväng förbi närmsta elektronikbutik och känn efter vilken sorts kamera som kommer passa dig. Testa menyerna och känn efter vilket som verkar smidigast att använda enligt dig och kolla över storlekarna på kamerorna. Vad tror du passar dig? En stor kamera? En liten kamera? En med inbyggt objektiv, eller en kamera där du kan byta objektiv? Allting handlar om vad du tycker känns rätt - lita på din magkänsla. För när det kommer till kameraköp har magkänslan alltid rätt.Text & foto: @quassdorf


Forfatter
Redaktionen