Fredagsprofilen: Vanja Wikström

Denna vecka träffar vi en riktig power-mama som väntar sitt andra barn samtidigt som hon driver både blogg, Instagram, podd, Youtube, barnvarumärke och Monyay Club. En riktig inspirationskälla, denna intervju vill ni inte missa! Profile - 19

Hej Vanja, vad roligt att få en intervju med dig. Hur mår du idag?
Men detsamma! Ja, det där med måendet just nu alltså… Psykiskt mår jag fina fisken, fysiskt är det ganska slitigt. Har drygt tre veckor kvar tills mitt andra kiddo ska födas och det KÄNNS. Att leva med en basketboll mitt på kroppen och 12 extra mjölkpaket i vikt att kånka omkring på gör att det mesta är rätt bökigt å stökigt för tillfället. Stå, gå, ligga, sitta - ja, jag ser fram emot att snart inte behöva vara på smällen längre, om jag säger så.

Vem är Vanja Wikström?
Svårt som tusan att spalta ner i några få meningar såklart, men om jag ska välja några grejer att berätta så är jag en oförskämt positiv person som känner att allt är möjligt. För det är det! Att låta sig begränsas av vad andra anser är möjligt är orimligt tycker jag. Man måste leva sitt liv för sig själv och på det sätt som gör en lycklig. Tänk vad tråkigt att gå igenom livet och INTE göra det man är nyfiken på? Att inte våga och därför bli olycklig är mycket mer skrämmande tycker jag, än att våga sig på något och kanske misslyckas. Misslyckanden är trots allt bara erfarenheter - bara en annan typ än vad du hade tänkt dig.

Jag är en driftig brutta som gillar att starta och driva grejer, vilket har gjort att jag under mina 40 år på jorden haft möjlighet att leva många olika liv. Jag har jobbat med alltifrån att vara låtskrivare och artist till att starta en e-handel till att vara skribent till att som nu arbeta som influencer och med mitt och min killes barnvarumärke Babyloonz . Det absolut viktigaste för mig är att trivas i min vardag, det gör jag verkligen och det gör mig genuint lycklig.

Hur ser en vanlig dag ut ditt liv?
Jag har inga ”vanliga” dagar riktigt, de ser oftast ganska olika ut. Förutom måndagar då jag och Jossan (Josefin Dahlberg) alltid jobbar på vårt gemensamma kontor ”Drömmis”. Där spelar vi in vår podd ”Josefin och Vanja”, skriver på vår bok som kommer ut i höst och rattar vårt varumärke Monyay Club. Övriga dagar är mina bästa arbetskompisar min dator, min mobil och min systemkamera, så de spenderar jag mycket tid tillsammans med för att skapa material till mina sociala kanaler och producera samarbeten. Sen är det såklart en del möten med potentiella samarbetspartners och en del nätverkande.

Peppig podcast, underbar blogg, sprudlande Instagram och en oerhört varm Youtube-kanal. Har du alltid velat jobba med sociala medier?
Nej, det var faktiskt lite av en slump att jag i dag gör det jag gör. Eller - slump ska jag inte kalla det - något kom i min väg som jag blev nyfiken på, och jag vågade se vart den skulle leda. Det hela började med att jag blev tillfrågad att vara med i en YouTube-serie som hette ”Gravid Vecka För Vecka” när jag blev gravid med mitt första barn Iggy. Vi den tidpunkten drev jag e-handeln GlamMom.se som sålde fina amningsbhar och tänkte att det var ett gyllene tillfälle att nå vårt företags målgrupp. Dessutom var det väldigt viktigt för mig att få föda med planerat kejsarsnitt, och jag ville därför visa hur en snittresa kunde se ut eftersom jag själv inte hittade så mycket information (förutom extremt negativ sådan) om just planerade kejsarsnitt.

När serien sändes fick jag en följarskara ganska omgående. Jag började då blogga (vilket jag tyckte var skitkul), och sakta men säkert växte mina sociala medier. Till slut kom jag till en brytpunkt då det inte längre var möjligt att ratta både e-handel (vilket var ett 120% jobb) och influencerprylen (vilket också var ett 120% jobb), plus att jag skulle hinna vara mamma, partner och kompis också. Då fick jag välja, och eftersom jag redan byggt upp e-handeln visste ungefär var den var på väg och vad som skulle hända kändes det inte lika spännande som att ge sig in i något helt nytt. Då valde jag influencervägen, och det är jag så glad även. Jag älskar mitt jobb och jag älskar min vardag.Vad är ditt framgångsrecept?
Först och främst - våga VÅGA! Det är när vi vågar som vi växer, och när vi växer vågar vi ännu mer. En positiv dominoeffekt som hjälper en att både hitta och våga TA sin plats på jorden. Hitta folk online som inspirerar dig att våga VÅGA om du inte har turen att ha någon sådan i din närhet. Något annat är att luska ut vad som gör EN SJÄLV lycklig. I dagens fräsiga flöden är det lätt att dras med och haka på andras visioner om vad drömlivet är. Men vad gör DIG lycklig? Kanske är det en stuga i Norrbotten, snarare än palmer på Bali? Jag har tusen tips på det här området, mitt bästa är kanske att vänta in boken som jag och Jossan kommer släppa i oktober. Det kommer vara en handbok i hur man kommer fram till vad man vill göra, och hur man skapar den drömvardag som vi alla förtjänar - och som vi alla faktiskt har möjlighet att få leva i.

Du har ju en underbar liten Iggy och en bebis i magen (så mysigt!). Hur har ditt liv förändrats sedan du blev mamma?
Ha ha, hur har det INTE förändrats? Att bli förälder har för mig inneburit både plus och minus. Det stora minuset är att jag inte längre är drottning över min egen tid. Sedan jag fick barn kan jag inte göra vad jag vill, när jag vill, hur jag vill. Det var inte helt lätt att anpassa sig till, särskilt inte för mig som har eremitgener och trivs förträffligt bra i enbart mitt eget sällskap. Men - man vänjer sig, anpassar sig och får framförallt perspektiv på det här med tid. Numera blir jag överlycklig om jag får två timmar själv, hemma på soffan. Det är himmelriket.

Det stora plusset (som såklart långt överväger minusen) är att man i sin goda lilla unge har en konstant källa till sprudlande lycka som är så genuin och så lättillgänglig att det nästan är löjligt. Han behöver liksom bara finnas till för att jag ska bli lycklig. En känsla jag aldrig upplevt tidigare, som gör att livet numera har ett extra glädjeskimmer över sig. En slags grundlycka som inte fanns där förut. Bara för att han finns till. Überklyschigt men sant - kids are the shit alltså!

Om du skulle drömma, vad skulle nästa steg i din karriär vara?
Att mitt och Niklas (min kille) barnvarumärke Babyloonz tar ännu mer fart och att våra barnprogram används av ännu fler föräldrar och barn. Vårt långsiktiga mål är att skapa ett älskat barnvarumärke som finns kvar när Iggy fått barnbarn. Sen vill jag ge ut en bok om planerade kejsarsnitt (en verklig hjärtefråga för mig), skapa nya fina Monyay Club-produkter och bli Skandinaviens svar på Ban.do. Sen vill jag också utveckla det här med att peppa tjejer, via fler böcker, föreläsningar, livepoddar med Jossan - ja du hör; det finns massor av spännande stigar att utforska i framtiden!