Fredagsprofilen: Therese Lindgren

Fredagsprofilen: Therese Lindgren

Hon har över 470 000 prenumeranter på Youtube och har precis släppt boken "Ibland mår jag inte så bra" där hon på ett ärligt sätt pratar om psykisk ohälsa. Nouw har fått äran att intervjua henne, vi välkomnar Therese Lindgren! Profile - 30

Hej Therese, vad är dina planer för helgen?
Jobba. Min kille ska laga middag till mig på fredag kväll (medan jag jobbar haha), på lördag ska jag filma två videos och på söndag redigera och svara på mail.

Du släppte för ett tag sedan din första bok ”Ibland mår jag inte så bra” som handlar om psykisk ohälsa. Hur känns det?
Fantastiskt! Jag har varit SÅ. JÄKLA. NERVÖS. inför att släppa boken, men den har verkligen tagits emot bättre än jag någonsin kunnat drömma om. Den absolut största behållningen för mig är när jag möter personer som läst boken och berättar att det känns som om jag är ”den enda” som förstår dem. Att de känt sig ensamma i sina känslor, upplevelser och erfarenheter, men att jag sätter ord på vad de själva känner och går igenom. Det är häftigt och gör att även jag känner mig mindre ensam.

Du pratar mycket om psykisk ohälsa på din youtubekanal, har det hjälpt dig till att må bättre?
Absolut. Att prata om min psykiska ohälsa och mina begränsningar har lett till att jag fått ta del av många av mina tittares erfarenheter, vilket i sin tur gjort att jag insett att jag inte är så ”konstig” och ”annorlunda” som jag trott jag varit. Att vara annorlunda är inte något dåligt, men jag trodde ett tag att jag var ”den enda” som var rädd för folksamlingar, som inte gillar att gå på event och som faktiskt tycker att det är läskigt att sova hemifrån till exempel. Nu vet jag hur många som kämpar med samma - och liknande - rädslor, och det gör att jag inte är lika hård mot mig själv längre, och inte heller känner skam över min situation.

Är det läskigt att öppna upp sig så mycket?
Det var absolut läskigt i början, men jag insåg snabbt att vad jag än går igenom finns det alltid någon som redan varit där, eller som är där samtidigt om du förstår vad jag menar. Jag var inte den första att bli dumpad av min fästman, jag är inte den enda som inte vågar flyga i rädsla för panikattacker, jag är en av många som ätit antidepressiva mediciner för att ens orka ta sig från sängen till soffan. Därför känns det sällan läskigt att öppna upp sig, utan snarare gör jag det för att med glädje ta emot råd, tips och pepp från mina tittare.

Du har närmre 500 000 följare på youtube och är en stor förebild för unga tjejer idag, hur gjorde du för att bli så framgångsrik?
Hur jag gjorde…jag tror dels att jag hade bra timing, att jag är envis, att jag hade de tekniska kunskaperna, att min statistik är som porr för mig och för att jag verkligen älskar att redigera videos, men framförallt för att jag jobbar hårt. Jag lever efter mottot att "hard work beats talent when talent doesn't work hard” och var övertygad om att jag kunde komma någonstans genom att jobba hårt.

Har du någonsin ångrat ditt val av yrke? Isåfall varför?
Jag har ångrat mitt yrke alla de gånger min familj eller mina vänner på något sätt blivit negativt drabbade av mitt yrkesval.

Är det något beslut du tagit i din karriär, som sedan visat sig vara livsomvälvande?
Den dagen jag publicerade min första video på Youtube. Kan du tänka dig att jag var sjukskriven då, att jag sökt socialbidrag och hade noll hopp om framtiden. Jag är så glad över att jag publicerade den där första videon som på sikt ändrade mitt liv 180 grader.

När man följer dig på youtube känns det som att man känner dig utan och innan. Gör man det eller finns det någon mer sida av Therese vi inte fått ta del av?
Både ja och nej. Så jag är på Youtube är jag när jag träffar folk på stan, när jag är i möten, när jag är på släktträffar. När jag däremot är ensam med min kille eller någon riktigt nära vän är jag mindre PK, mer bitter och…oanständig, haha!

Din pojkvän och familj är också en stor del av din Youtube, har de alltid vart stöttande med ditt val av yrke?
Min familj syns i stort sett aldrig på min kanal längre, men däremot min pojkvän Anders. Han är min absolut största supporter (läs: stalker haha) som verkligen pushar mig och höjer mig till skyarna här hemma. Får jag någon gång hybris är det Anders fel.

Har du något hemligt tips till den som vill börja med Youtube?
Spontant skulle jag säga: gör en collab med mig ;)

Vad gör Therese Lindgren om 10 år?
Hmm…Jag vet faktiskt inte alls. Just nu känns det som om så mycket är roligt - det är roligt att redigera, det är roligt att släppa en bok, det är roligt att jobba med välgörenhet, jag kan inte välja, och hoppas inte heller att jag behöver det. Utöver jobb har jag inga direkta drömmar om barn (som man tydligen ”måste” ha om man är en snart 30-årig kvinna), men framförallt hoppas jag att jag verkligen arbetat bort mina begränsningar kopplade till psykisk ohälsa.

6 snabba frågor om helgen

Det första jag gör när jag kommer hem från jobbet på fredagar är att… åh, det är så sorligt, men just nu slutar jag aldrig jobba. Jag har inga lediga fredagkvällar…eller lördagar…eller söndagar. Men nästa år, då ska jag ha lediga helger!

Detta dricker jag helst till maten… Vatten faktiskt. Utan bubblor.

Så klär jag mig för en middag på stan… Tänk 30-årskris - magtröja, lårhöga stövlar, ibland till och med nätstrumpbyxor, haha!

En lördagskväll klockan 23:00 hittar ni mig… framför datorn tyvärr. Men som sagt, nästa år, då!

För mig betyder söndagar… filma! På söndagar brukar jag försöka filma två men helst tre videos till Youtube.

Om jag fick 50 000 kr att spendera idag hade jag köpt… ingenting, jag hade lagt dem på sparkontot. Betyder det att jag är tråkig?