Fredagsprofilen: Michaela Forni

Om tio år bor hon i ett varmare land flera månader om året. Nu har hon precis släppt sin bok "Jag är inte perfekt tyvärr" som är på topplistorna runt om i Sverige. Nouw pratade med Michaela Forni om kärlek, hennes planer till helgen och om hur det var att skriva en bok om psykisk ohälsa. Profile -

Hej Michaela, vad roligt att få en intervju med dig. Hur ser dina planer för helgen ut?
Hej Elin, detsamma! Jag har ganska lösa planer för helgen. Jag åker till Miami i nästa vecka så tänkte ta helgen som den kommer! Men på söndag fyller min kusin år så då blir det släktkalas för hela slanten!

Du har precis släppt din tredje bok ”Jag är inte perfekt tyvärr” och den handlar om hur man hanterar ångest. Hur har det varit att skriva denna bok? Mötte du några hinder på vägen?
Det var roligt, kämpigt, läskigt och pirrigt att skriva boken. Ibland var det svårt och ibland var det hur enkelt som helst. Svårigheterna längst vägen var nog att inte trampa någon på tårna. Det är ett känsligt ämne som vissa anser sig ha mer rätt att prata om än andra och jag var rätt för att människor skulle ta illa upp om jag diskuterade psykisk ohälsa på mitt sätt - som inte behöver stämma överens om andras bild över psykisk ohälsa, utbrändhet eller ångest. Men nu har den funnits i butik i över en månad och jag har faktiskt inte fått en enda dålig kommentar kring boken vilket gör mig så glad och tacksam! Den behövs verkligen där ute!

Tycker du att din bok har hjälpt dig att utvecklas som människa?
Ja absolut. Jag skrev den delvis som en terapi för mig själv men även som en bok jag själv hade velat läsa.

Du är en stor inspirationskälla för många tjejer, vad är ditt främsta karriärstips?
Om du gör något som du tycker är roligt så blir du bra på det. Det går inte att tvinga fram passion. Satsa på det som gör dig glad och satsa på det fullt ut. Våga göra misstag.

Är det någon gång du tvekat på ditt val av yrke?
Ofta. Jag har ett offentligt jobb och dessutom ett väldig kreativt där jag lämnar ut mycket av mig själv. Ibland är det kul men ibland gör det ont och är jobbigt. Då tvekar jag. Som skribent tvekar jag ofta på min egen prestation och undrar om det jag skapar verkligen duger. Men sen finns det de tillfällen där jag sitter hemma vid mitt köksbord och skriver ett stycke som är så fint, som känns i hela mig, och den adrenalinkicken gör att allt är värt det. Eller de gånger som jag känner mig liten i min roll som bloggerska, så går jag in på mejlen och läser pepp och stöd från mina följare, då kommer styrkan tillbaka inom mig. Mina följare är mitt bränsle, det som får mig att tro på mig själv och vilja fortsätta.

Är det något beslut du tagit i din karriär, som sedan visat sig vara livsomvälvande?
När jag som 20-åring tackade ja till jobbet som chefredaktör på Devote bytte jag riktning i livet utan att förstå det själv. Såhär i efterhand är det mitt livs bästa beslut.

Du har skrivit två böcker om kärlek som betytt väldigt mycket för mig och många andra. Vad betyder kärlek för dig?
Kärlek är livet. Det är det största, det läskigaste, det viktigaste. Kärleksrelationer är häftiga för de kastar om inom dig på olika sätt som du inte visste var möjliga.

Hur hanterar man olycklig kärlek?
Kärlek måste få ta sin tid, men i kärlek ska det också finnas respekt. Både mot sig själv och mot andra. Om man kommer ihåg att sätta sig själv i första rummet efter en separation tror jag att processen kanske går liiite snabbare. Om man är snäll och tar hand om sig själv. Respekterar sig själv, även om någon annan inte gör det.

Hur vet man att man hittat rätt?
Klyschigt men sant - man bara vet det.

Vad gör Michaela Forni om 10 år?
Skriver, hänger med familjen och bor flera månader om året i ett varmt land.

6 snabba frågor om helgen

Det första jag gör när jag kommer hem från jobbet på fredagar är att… Gå på aw! Jag älskar fredags-aw.

Detta dricker jag helst till maten… Rött vin, gärna italienskt.

Så klär jag mig för en middag på stan… Nu när hösten är här - skinnbyxor, höga svarta klackar och en tunn tröja i en höstig färg. Toppar med min nya väska från Saint Laurent i burgundy.

En lördagskväll klockan 23:00 hittar ni mig… Vid ett middagsbord med mina vänner.

För mig betyder söndagar… Ganska mycket. Det finns tid för att umgås med min sambo samt familj men också utrymme för att jobba undan lite inför veckan. Det är en skön dag.

Om jag fick 50 000 kr att spendera idag hade jag köpt… En Gubi-fåtölj till arbetsrummet, en Flos-lampa och en riktigt snygg designerstol till sovrummet. Och en Gucci-väska, hehe.

Michaela Fornis blogg hittar ni här!