Fredagsprofilen: Joel Lützow från Gåsmamman

Medan snön föll ner över Stockholms gator träffade vi skådespelaren Joel Lützow för en intervju. Vi pratade om studier, Gåsmamman och de bästa tipsen om du vill bli skådis. Läs mer i intervjun här! Profile - 5

Hej Joel, så roligt att få träffa dig! Hur mår du?
- Hej Sanna, detsamma till dig! Jag mår bra tack!

Vad ska du göra i helgen?
- Jag är mitt uppe i en flytt, så det blir en flytthelg. Sen måste jag klämma in lite manusläsning och en grym film såklart!

Du studerar till civilingenjör på KTH och är skådespelare, hur går det ihop?
- Jag började där efter gymnasiet och de låter mig gå lite som jag vill på KTH. Men när jag jobbar mycket så hoppar jag av studierna och får börja igen när jag filmat klart. I framtiden vill jag kunna göra en kombination av båda världar. Det blir ett livspussel och skådespelet kommer alltid att gå först men jag är en naturvetenskapskille och det är därför skönt att få komma ur ”skådisbubblan” ibland.

Många av våra läsare drömmer om att bli skådespelare, vad är ditt tips?
- Öva, öva, öva. Börja framför spegeln. Steg ett är att känna sig trygg med sitt eget framträdande. Med tiden kommer man inse att man aldrig blir helt nöjd, men övning ger färdighet och skapar trygghet. Det är viktigt att vara säker på att man vill bli skådis, det är inte vägen att gå om man bara vill bli känd och tjäna pengar. Då finns det många andra yrken man kan satsa på. Vill man satsa på skådisyrket så gäller det att öva och sen börja kontakta alla castingbolag. Bli medlem på statistsajter, de behöver alltid nya skådespelare. Möjligheten finns verkligen och när det väl är dags är kontakter A och O. Se till att börja bilda ett kontaktnät tidigt! Kör hårt!

När började du jobba som skådespelare? Hur kom du in i branschen?
- Det är mitt sextonde år i branschen och jag har fortfarande inte koll på någonting. Jag började som 7-åring, när min moster tog med mig på en casting för julkalendern Håkan Bråkan. Det var en lång process och i slutändan fick jag rollen som Håkans kompis. Jag var så glad över att få vara med!

Har du alltid känt att du velat arbeta med något kreativt?
- Eftersom att jag började med det såpass tidigt har jag aldrig hunnit sakna det kreativa riktigt. Men nu för tiden känner jag av det mer, om jag går utan jobb i 3 månader känner jag att jag måste få göra någonting.

Hur förbereder du dig på bästa sätt när du ska sätta dig in i en roll?
- Jag använder mig mycket av musik att hitta rätt, speciellt till starka känslor som ilska och gråt. Då lyssnar jag på låtar som för mig privat förknippas med en tuff period i mitt liv. Vissa delar i en roll måste man basera på verkligheten, för att kunna anamma de känslor jag känt och sedan spela ut det i min karaktär. För att kunna känna hur karaktären skulle hantera vissa situationer. Man vet att man är färdig med en karaktär när man kan improvisera fram ett svar på ett sätt som ens karaktär hade sagt det utan att det står skrivet i manus. Då är man i mål!

Många känner säkert igen dig från Gåsmamman, hur kom det sig att du kom med där?
- Det var ren tur. Catrin Wideryd kontaktade mig om en casting till de yngre rollerna i Gåsmamman. På plats träffade jag mina ”filmsyskon” och det blev en bra vibe mellan oss direkt. Vi fick rollerna och hela Gåsmammanresan har varit magisk.

Har det varit en rolig inspelningsperiod?
- Vi är som en familj och det har varit världens härligaste inspelningsupplevelse. Det är verkligen världens roligaste arbetsdagar, ibland vill man inte gå hem. Självklart blir det spänt ibland för att alla vill att resultatet ska bli så bra som möjligt. Alla kämpar så hårt och är så duktiga. Men vi umgås utanför inspelningarna också.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
- Dagen börjar ibland kl 03:30 med att man sitter i en taxi och repar text påväg på inspelning. Väl på plats är det mycket väntan, många tror att det är väldigt intensivt men på en hel dag kanske jag aktivt skådespelar i 3 timmar om jag är med i varje scen. Resten av tiden är förberedelser, mycket fix med kameror och att hamna i rätt position. En scen tar man om cirka 15-20 gånger för att få med alla vinklar. Det tuffaste är att bevara känslan mellan så många tagningar!

Vad händer härnäst?
- Det är lite hemligt. Om en vecka åker jag iväg och filmar i 2 månader, vad det är får ni veta senare!

Korta snabba:
Sommar/vinter

Lakrits/choklad

Julafton/födelsedag - jag gillar inte att vara i fokus för något jag inte gjort men det är självklart mysigt att ha familjen samlad

Utekväll/hemmakväll

Skräckfilm/romantisk film


Foto: Johan Paulin