Fredagsprofilen: Emilia De Poret

Med hennes bakgrund i musikbranschen lärde hon känna designers, modefotografer och fick en inblick i den kreativa modebranschen. Nu är hon en aktivt bokad trendreporter och en sann stilikon. Välkommen Emilia De Poret! Profile -

Hej Emilia, vad är dina planer för helgen?
På lördag packar jag in familjen i bilen och kör ner från Verbier till Milano. Det bästa med Schweiz är att man praktiskt taget är mitt i Europa! Vi ska checka in på vårt favorithotell, frossa i italiensk mat och shoppa de sista julklapparna. Och kanske köper jag även en julklapp till mig själv...

Att kalla dig något annat än trendexpert vore fel. Hur kom du in i modebranschen?
Med min bakgrund i musikbranschen var mode alltid en viktig del av mitt artisteri. Jag lärde känna designers, modefotografer och förälskade mig i alla de olika delarna av den kreativa modebranschen. Diverse olika modesamarbeten och ett programledaruppdrag för Stockholms modevecka blev bland andra startskottet för mig. När jag fick mitt första barn pausade jag musikkarriären för att på heltid ägna mig åt olika modeuppdrag och jag har aldrig ångrat mitt karriärval.

Du har tillsammans med din kollega Ebba Kleberg von Sydow skrivit boken Säker Stil. Hur växte den idéen fram?
Genom våra respektive jobb har vi mött så många kvinnor som känner osäkerhet kopplat till mode. Vi vill göra vardagen enklare för alla kvinnor som vill hitta en snygg och säker stil som funkar i livets alla lägen. Genom att bygga upp en bra basgarderob kommer man aldrig mer hamna i ”jag har ingenting att ta på mig”- ångest som ju så många drabbas av när de öppnar sina överfyllda garderober. Säker stil är en bok, podcasten Säker stil-podden med ett nytt avsnitt varje torsdag och Instagramkontot @sakerstil med dagliga stiltips.

Beskriv din stil!
Klassisk med en twist! I min garderob trängs vita och randiga skjortor med galet knäppa showpieces från min sångkarriär.

Vårens tre hetaste trender enligt dig?
Rosa, grafiska ränder och puffärmar.

Vilka klädbutiker hittar vi dig oftast i?
Acne Studios, Stella McCartney och & Other Stories.

Ingen har nog missat din fantastiska lägenhet. Hur tycker du att man ska tänka för att få ett unikt hem?
Precis på samma sätt som med garderoben - våga testa dig fram! Men man behöver inte gå så långt som att lacka en flygel rosa (som jag gjorde) utan snarare göra mindre förändringar och satsa på hemmets accessoarer. Förnya soffan med härliga kuddar, vackra blommor gör en enorm skillnad och kom ihåg att alltid ta med en sak till hemmet från resan. Det är de små detaljerna som sätter prägeln och gör ditt hem personligt.

När mår du som allra bäst?
När jag reser med familjen! Inget slår nya äventyr. Förra året firade vi nyår i Tokyo - en semester jag sent kommer glömma.

Vad gör Emilia om 10 år?
Om jag får välja jobbar jag precis på samma sätt som jag gör nu. Med olika projekt och ständigt nya utmaningar. Det bästa med mitt jobb är variationen, ingen dag är den andre lik. Och förhoppningsvis har jag fyllt på bagaget med fler böcker, Säker stil-produkter och ett jazzalbum som jag bara måste göra.

6 snabba frågor om helgen
Det första jag gör när jag kommer hem från jobbet på fredagar är att… Byta om till mitt superhärliga grå kashmir-set från Lisa Yang.

Detta dricker jag helst till maten… Mineralvatten eller champagne.

Så klär jag mig för en middag på stan… Svarta Acne-jeans, en blus från Stella Mccartney och mina favoritpumps i svart lack från Dior.

En lördagskväll klockan 23:00 hittar ni mig… På Adam & Albin, bästa restaurangen i Stockholm!

För mig betyder söndagar… Om jag inte medverkar i TV4 Nyhetsmorgon och rapporterar kring mode hänger jag med familj och vänner - ju fler desto bättre. Jag bjuder gärna på en riktigt lång och lyxig hemlagad frukost.

Om jag fick 50 000 kr att spendera idag hade jag köpt… Då skulle jag utan att blinka skänka dem till Läkare utan gränser!


Ni hittar Emilias blogg här! Är ni sugna på att bygga upp er basgarderob hittar ni till Emilias podcast här