Fredagsprofilen: Ångestpodden

Fredagsprofilen: Ångestpodden

De är bästa vänner, driver en utav Sveriges största podcasts som handlar om psykisk ohälsa, har precis släppt en serie med SVT och till helgen ska de ladda batterierna efter en fullspäckad höst. Vi välkomnar supertjejerna Ida och Sofie! Profile -

Hej Ida & Sofie, vad är era planer för helgen?
Hej! Den här helgen är vi nere i Blekinge och myser med våra familjer och laddar batterierna inför dom sista jobbveckorna innan jul!

Ni driver den framgångsrika Podcasten ”Ångestpodden”, hur växte den idéen fram?
Idén kom på en tågresa mellan Stockholm och Karlshamn då Ida själv satt och lyssnade på poddar, men inte riktigt hittade den där podden där hon själv kunde relatera och känna igen sig. Ett sms senare med texten "Ångestpodden" till Sofie, så var idén igång. Vi satt hela julen 2014 och försökte lära oss våra mickar och redigering och sen tänkte vi att "det här blir ju kul". Vi hade ingen aning om att den skulle bli så stor.

Vad har ni personligen för relation till psykisk ohälsa?
Ida fick panikångest under sista året på gymnasiet men vår första kontakt med psykisk ohälsa var egentligen redan när vi var 15 år. Då fick vår bästa kompis bullimi och då rasade i princip hela vår värld. Inte visste vi då hur vanligt det är med ätstörningar och det enda vi kunde oroa oss över var ifall hon skulle dö ifrån oss eller inte.

Vilket är ert mest lyssnade avsnitt och varför tror ni?
I början av detta året gjorde gjorde vi serien "Vi måste prata om sex" där vi i 1 av 3 avsnitt gästades av en "Johanna" som själv hade blivit sexuellt utnyttjad av sin egen pappa. Det var en väldigt gripande och personlig historia och vi tror att många har laddat ner det avsnittet eftersom man inte pratat så mycket om just det ämnet tidigare i media.

Vad tror ni är nyckeln till att få en framgångsrik podcast?
Att våga vara personlig och att också prata om något man verkligen brinner för. Sen tror vi att det är ganska viktigt att ha struktur och tydliga mål med vad man vill nå ut med i sin podd. Och ha roligt såklart, det är allra viktigast!

Ni har precis släppt serien ”Ångestbilen” med SVT play där ni varje vecka intervjuar kända profiler som berättar om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Grattis! Hur känns det att göra TV?
Tack! Det känns jättebra! Lite overkligt eftersom det alltid har varit en dröm och det har såklart varit nervöst. Men man kan säga att vi har fått blodad tand och känner att vi verkligen vill göra mer TV!

Ert företag blir bara mer och mer framgångsrikt, är det alltid en dans på rosor att driva ett företag med sin bästa vän?
Absolut inte. Det är lätt att det ser väldigt härligt ut på sociala medier men som regel kan man tänka att för varje medgång har vi minst 10 motgångar i ryggen och det ligger extremt mycket arbete bakom som inte syns utåt.

Är det något beslut ni tagit i er karriär, som sedan visat sig vara livsomvälvande?
Att säga upp sig från butiksjobb och satsa helhjärtat på att driva eget. Vi kände förra vintern att vi verkligen ville växla upp podden, börja föreläsa och verkligen bygga vårt bolag, men tiden räckte inte till. Då sa vi upp oss och bestämde oss för att bara köra på! Idag är vi väldigt glada över att vi vågade.

Vart kommer vi att hitta er om 10 år?
Oj, vi hoppas såklart att vi har ett välmående företag och att vi har anställt personer. Vi hoppas att vi får göra mycket TV och att vi såklart fortfarande bryter tabun kring psykisk ohälsa även om vi hoppas och vågar tro att mycket av tabun försvunnit om 10 år.

6 snabba frågor om helgen

Det första vi gör när vi kommer hem från jobbet på fredagar är att… antingen sätta på hög musik och dricka ett glas bubbel, eller bara svira om till myskläder och förbereda sig på en kväll hemma.

Detta dricker vi helst till maten… beror på tillfälle. Antingen vatten eller vitt vin.

Så klär vi upp oss inför en middag på stan… Ida: Nu på vintern blir det gärna skinnbyxor, klackar och en snygg topp! Sofie: Jag kör oftast på kjol, lårhöga stövlar och en enkel blus. Nästan alltid helsvart, haha!

En lördagskväll klockan 23:00 hittar ni oss… oftast på en bar för en fördrink innan utgång.

För oss betyder söndagar… Foodora.