"Fotografi har alltid varit en stor och viktig del av mitt liv"

"Fotografi har alltid varit en stor och viktig del av mitt liv"

Veckans blogg denna vecka är ingen mindre än vår fotoprofil Malin Svensson! Låt dig inspireras av hennes fantastiska bilder och ta del av tre värdefulla tips som hjälper dig på vägen till att bli en bättre fotograf! Profile - 15

Hej Malin, hur gör du för att peppa igång måndag morgon och en ny vecka?
Hej hej! Åh idag var det inte svårt att kliva upp ur sängen när jag visste att jag skulle få äran att vara Veckans blogg, hihi. Precis som idag så brukar jag varje vecka försöka att hitta saker att se fram emot. Det behöver inte vara något stort utan kan bara vara att jag vet att jag ska få gå härliga promenader med min hund Polly, att jag kanske ska åka iväg och fota med pojkvännen eller att jag ska testa någon ny maträtt under veckan. Utöver det så börjar jag oftast måndagen med lite musik, Nocco och planering. Att börja veckan organiserat och planerat så långt som det går är verkligen det viktigaste för att jag ska känna mig lugn och redo.

Du har bloggat här på Nouw i många år. Kan inte du berätta lite om dig själv och vad vi får ta del av på din blogg?
Ja men verkligen, tiden går snabbt när man har roligt, haha. Jag heter Malin Svensson och är 22 år gammal (född 98). Jag bor i Sundsvall i en lägenhet tillsammans med pojkvännen men spenderar mycket tid hemma hos mamma och pappa då jag just nu pluggar webbutveckling på heltid och har fått ett litet kontor i mamma och pappas hus där jag kan sitta under dagarna. Jag är en person som lever för kreativitet och för min familj, släkt och vänner, så dit går det mesta av min tid. Till den kreativa delen så ägnar jag mycket tid till att fotografera, det är min största hobby. Men jag älskar även allt runtomkring det. Allt ifrån att komma på en idé, till att ordna rekvisita eller tänka ut vart vi ska vara, till att sedan sitta och redigera. Det är ju så himla kul!

Att du är fotograf är inget som går att missa. Är det något som intresserar dig mycket?
Åh ja, jag älskar att fota och skulle säga att det nog är det som motiverar mig mest till att kliva upp ur sängen när jag har en dålig dag. Jag har fotograferat så länge jag kan minnas och när jag var yngre så var mina sommarjobb ett sätt för mig att tjäna pengar till nya kameror eller tillbehör. Jag har alltid fotograferat endast som en hobby och eftersom att jag har varit osäker på mig själv och vad jag kan så har mina bilder främst hamnat på en hårddisk. Men för några år sedan vände det och jag tror nog att min blogg är den största anledningen till det. Samt min fantastiska peppande pojkvän och alla älskade människor runtomkring mig. Jag började att fotografera människor (dvs tvingade familjen att ställa upp, haha) och ju mer jag laddade upp på bloggen desto mer komplimanger fick jag. Det ledde till att jag började utforska mer, började visa mer för dem i min omgivning och tillslut började jag även ladda upp bilder på Instagram. Det är nog sen dess, alltså de senaste åren som jag utvecklats mest och har börjat bli mer förknippad med foto. Men som sagt, fotografi har alltid varit en stor och viktig del av mitt liv.

På tal om att fotografera… Vad inspireras du av?
Allt! Jag kan inspireras av allt ifrån musik till händelser i världen, människors beteenden, belysningen på en trapp som jag ser på vägen hem eller bara allmänt min omgivning. Ibland vet jag inte ens vart jag fick en idé ifrån, utan kanske bara satt hemma och pluggade när jag började tänka att "åh jag vill åka och fota på en väg i stan". Utöver det så finns det så många inspirerande människor på internet (allt ifrån bloggare till folk på Pinterest) som också inspirerar mig.

Vilka tre tips skulle du ge till en nybörjare som vill ta bättre bilder?

- Våga. Det är mitt absolut bästa tips och något som jag önskar att jag hade gjort tidigare. Att våga kan innebära allt ifrån att våga fråga någon i din omgivning om dem kan ställa upp på att vara modell, till att våga ställa sig mitt i stan och fota trots att folk glor. Jag lovar att människorna som stirrade när du stod där i stan och fotade bara kommer att bli inspirerade sedan när dem får se hur du lyckades fånga något på bild som dem inte ens reflekterat över hur det ser ut.

- Vinklar. Utan att överdriva så skulle jag säga att vinklar är allt, haha. En bild som kanske bara skulle bli en i mängden kan ju bli något helt nytt på grund av vinkeln man fotar i. Ett bra exempel är att om du fotar djur, försök att komma ner på deras nivå. Det blir en helt annan värld som visar sig genom bilderna.

- Utforska och vidga vyerna. Om andra fotograferar personen som gjorde mål på fotbollsmatchen, då kan du fotografera hur människorna runtomkring reagerar på målet. Om andra fotograferar människor som står på bron, då kan du ta bilder på människor under bron! Alltså det som oftast gör mig motiverad är att använda helt vanliga platser, men att ta bilder på ställen som folk inte kanske inte ens tänkt på. Jag och min pojkvän var ute och tog bilder vid ett dekorationståg i Svartvik i Sundsvall. Vi fotade från sidan, i tåget och på avstånd. Men genom att vi hela tiden testade oss fram och utforskade hur vi kunde leka med omgivningen så slutade det med att vi fotade med honom PÅ tåget efter att han klättrat upp där på framsidan. Det är verkligen ett ställe jag aldrig hade tänkt på om vi inte hade testat oss fram och utforskat omgivningen.

Vad drömmer du om just nu?
Att påbörja mitt nya liv efter sommaren. Jag pluggar som sagt webbutveckling nu, men jag är så taggad på att bli klar med utbildningen, komma ut i arbetslivet, dra in en egen lön och i framtiden köpa lägenhet. Jag hade inte heller klagat på att få inhandla lite ny fotoutrustning med nya lönen (hihi). Utöver det så drömmer jag om att adoptera en hemlös hund, fortsätta utvecklas inom fotografering och om att eventuellt starta ett eget företag inom IT i framtiden.

Fem snabba

Systemkamera / Kompakt kamera
Det finns ju så många olika sätt att variera sig och sin fotostil genom att byta objektiv. Så det är helt klart något som är viktigt för mig att kunna göra. Dessutom så är jag helt klart en prylnörd, så att sitta och kolla videorecensioner om olika objektiv har typ blivit en del av min livsstil, haha.

Frukost / Middag
Jag drömmer ju om att vara tjejen som kliver upp i tid och fixar en god smoothie och sen bara njuter av frukosten till tända ljus, men tyvärr så är det inte jag, haha. Jag är i stort sett aldrig hungrig på morgonen utan väntar hellre nån timme och äter en god lunch och sen en bra middag.

Musik / Film
Musik är verkligen något som jag inspireras av och något som gör alla stunder i mitt liv bättre. Tror att livet utan musik hade varit alldeles för färglöst.

Fota / Bli fotad
100% att fotografera, haha. Jag är så stel framför kameran och tror nog jag är gjord för att stå bakom. Dock så har jag inget emot att visa hur jag vill att personen jag fotar ska stå, men sedan när det väl gäller så väljer jag i alla lägen att stå bakom kameran.

Att ge / Att få
Att ge!! Jag tror nog att det är en del av min personlighet. Jag förstår att det kan låta materialistiskt om jag säger att jag väldigt gärna visar att jag tycker om människor genom att ge saker. Men det handlar inte om det för mig. Jag pratar helst inte så mycket om vad jag känner för en person, men att få köpa en blus som jag tänkte på mamma när jag såg, eller kanske pojkvännens favoritglass när jag var på ICA, det är verkligen viktigt att få göra för mig. Känslan av att få se någon annan bli glad tycker nog jag är den bästa känslan som finns.

Läs Malins blogg här: @happym