Fotografen tipsar: Så hittar du den perfekta fotoplatsen

Fotografen tipsar: Så hittar du den perfekta fotoplatsen

#Nouw30DayChallenge - Att skapa en perfekt bild är så mycket mer än bara inställningar på en kamera - mycket handlar om allt det där som sker runt omkring. Vår fotograf Amanda Parkkinen delar med sig av sina bästa proffstips, riktiga guldkorn du bara inte vill missa. Blogging tips - 33

Leta efter ljus
Kanske det viktigaste när du ska hitta din perfekta fotoplats är att titta på hur ljuset faller. När du fotograferar är ljuset något som är väldigt viktigt och vackert ljus kan verkligen lyfta dina bilder. Miljön bakom är inte alltid det viktigaste, utan ibland kan det vara värt att fokusera på hur ljus och skuggor faller på en plats, det är ofta ljuset som gör en bild tilltalande.

När du hittat en plats du gillar, vänd dig om - varifrån faller ljuset och åt vilket håll ska du fotografera för att få det vackraste ljuset i din bild? Motljus är något som nästan alltid för sig fint på bild och ett stort tips är att utnyttja det.Se genom kamerans ramar
Att hitta en miljö där allt ser perfekt ut är nästan omöjligt. Leta istället efter platser där de delar av miljön som kommer innanför bildens ramar ser tilltalande ut. Allt behöver inte se perfekt ut på din location, bilarna på gatan eller den nedhuggna delen av skogen behöver inte synas på din bild. Du kan själv välja att komponera bilden så att just det du gillar på varje plats kommer med. Våga ta fram kameran och kolla hur platsen ser ut på bild när du hittar en miljö som tilltalar dig. Rosenbusken som står alldeles vid vägen kanske inte ser mycket ut för världen, men det kan vara en perfekt fotomiljö om du väljer att komponera bilden rätt. Bilden ovanför exempelvis är tagen invid en en hårt trafikerad väg. Jag har valt att gå så nära blommorna och modellen så att bilden komponeras på ett sätt som får det att se ut som en lugn fin trädgård.

Håll ögonen öppna
Detta låter kanske hur självklart som helst men ta dig tid och sök reda på bra fotoplatser innan din fotografering. Håll ögonen öppna för fina fotomiljöer som du ser i vardagen, kanske du hittar den perfekta miljön för ditt nästa outfitinlägg till bloggen när du är ute på löprunda eller tar dig till jobbet?


"På bilden ovan ser ni hur jag valt att placera modellen i en miljö där hennes blus matchar blommorna i bakgrunden, detta är ett sätt att skapa en helhet i bilden."


Skapa en helhet
För att få till den perfekta outfitbilden eller ett underbart porträtt ska du tänka på att skapa en helhetskänsla i bilden. Bara för att du älskar skogen kanske inte det är den bästa platsen för en fotografering om känslan du vill förmedla i bilden gör sig bäst i en stadsmiljö - eller tvärtom. Försök hitta en plats där dina eller modellens kläder, sminkning, bildens färger och känsla passar ihop och skapar en fin helhet. Att skapa en röd tråd genom din bild och en klar idé är något som ger dina bilder ett extra lyft och får dem att se professionella ut.

Inspireras av andra
Lägg märke till vilken typ av miljöer som tilltalar dig när du skrollar genom din Instagram eller läser andras bloggar. Är det ett fint motljus i kombination med ljusa byggnader eller kanske de mysiga bilderna tagna i ett hem som du fastnar för? Ett tips är att spara ner fina miljöer i din mobil för att sedan kunna bege dig ut och fota där. Detta är ytterligare ett sätt att förbereda dig inför din fotografering och kunna få ut så mycket som möjligt av den. Glöm inte att se till att du inte kopierar andras bilder och sitt inte och avundas vackra stadsmiljöer i USA eller storslagna landskap på Nya Zeeland. Försök instället att bli inspirerad av de bilder du ser och hitta ett sätt att göra något eget av inspirationsbilderna i den miljön som du har runt omkring dig.Våga testa nytt
Våga prova miljöer och ljusförhållande som du i vanliga fall inte skulle tänka på. Att testa nya saker får dig och dina bilder att utvecklas. Istället för att alltid fotografera outfit-bilderna på en gata som leder snett bakåt i bilden - testa en helt annan miljö, som genom fönstret på ett café eller i motljus på en tom parkering. Nya vinklar och miljöer möjliggör en annan känsla i dina bilder och du kanske hittar något nytt som du verkligen gillar.

Utnyttja det som finns framför
Sista tipset för att skapa den perfekta fotomiljön i dina bilder är att använda dig av förgrunden, när du fotograferar. Detta innebär att du ska utnyttja det som finns framför motivet, såsom träd, grenar, snö eller växter för att rama in bilden. Jag själv älskar att använda mig av små blommor eller blad som matchar bakgrunden och placera dem invid objektivet när jag fotar porträtt. Genom att utnyttja förgrunden skapar du en helhet i din bild och en vanlig miljö kan bli din perfekta fotoplats.Text & foto: @amandaparkkinen


Writer
Redaktionen