Första advent: Raw fikon- och pepparkaksrutor
Första advent firar vi med ett utsökt julrecept som Paulina, 100 kitchen stories - har gjort. Varje söndag fram till jul kommer hon att dela med sig av sina absoluta bästa julrecept.

Vegan och Rawfood. Low carb. Gluten-, ägg, laktos- och sockerfria.
Raw fikon- och pepparkaksrutor:
Ett hyfsat litet recept, form ca 20x10cm (dubbla mängden för fullt)
7 hyfsat stora torkade fikon
1,5 dl kokhett vatten
½ dl kokosflingor
½ dl kokosmjöl
½ dl mandelmjöl
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk mald kryddnejlika
en nypa havssalt
ca 1 dl kokosgrädde
2 msk kokosflingor
Vaniljsteviadroppar
+ Hackad mandel & kokosflingor
- Koka upp vatten. Lägg dina torkade fikon i en skål/ kopp och häll över ca 1,5 dl vatten och låt fikonen stå för ca 10-15' så de mjuknar till ordentligt.
- Blanda under tiden ihop alla mjöl, kryddor och salt i en bunke.
- När fikonen är mjuka, använd en mortel eller mixer till att mixa ihop fikonen till en fikonpuré. Tillsätt lite vatten i taget och mixa.
- Blanda ihop fikonpurén med mjölblandningen till en klibbig deg.
- Tryck ut din deg jämnt i en frystålig rektangulär/kvadratisk form eller plastburk. Sätt in i frysen för ca 10'.
- Häll i kokosgrädde i en liten kastrull och sätt på låg värme.
- Vispa i kokosflingor och vaniljsteviadroppar med en handvisp. Grädden kommer tjockna till litegrann men inte bli "vispgrädde". Låt svalna.
- Tag ut burken från frysen och häll över den svalna kokosgrädden. Sätt in i frysen tills de stelnat lätt (kanske 20-30'? Beror lite på).
- Skär kakan i rutor. Hacka lite mandel och garnera rutorna med dessa samt kokosflingor innan servering.

Har du börjat julbaka än? Dela med dig!

Paulina Suonvieri