Företaget som ger hopp för flickors framtid

Företaget som ger hopp för flickors framtid

Två tjejer saknade något på marknaden, fick en idé till ett företag och hjälper nu unga kvinnor mot en bättre framtid. Allt genom att leverera 100% ekologiska tamponger direkt till sina kunders hem. Vi tog ett karriärsnack med grundarna till Your Happy Period! Lifestyle -

Daniella Peri och Nova Hoffman Bermejo skapade månadsboxen Your Happy Period för att göra allas mens lite gladare och lite enklare. De säljer månadsboxar med 100% ekologiska tamponger, utan syntetiska material och kemikalier, som levereras hem till deras kunder en gång i månaden. För varje box någon köper, ger de en månadsförbrukning av menstruationsskydd till en flicka i ett utvecklingsland - vilket ger den unga kvinnan en bättre tillvaro och ökar hennes chans till en bättre framtid.

Något som Daniella och Nova ville uppmärksamma är vilket hinder och brist på möjligheter det innebär att få mens för många flickor i världen. Över 100 miljoner flickor i utvecklingsländer har varje månad jobbigt när de får sin mens. Många saknar tillgång till mensskydd, vilket gör mensen så omständig att de i många fall tvingas hoppa av skolan. När en månadsförbrukning av skydd skänks via Your Happy Period ökar flickornas chans till en bättre hälsa. Det förbättrar även möjligheten för flickorna att kunna gå till skolan som vanligt - och att därmed skaffa sig en utbildning.


Kan ni komma ihåg när ni först fick idén till det som idag är Your Happy Period?

"Idén bakom det som idag är Your Happy Period, föddes i London för ungefär 12 månader sen. Efter många samtal, diskussioner och googlande bestämde vi oss för att starta eget. Vi grundade Your Happy Period med visionen att göra mensen enklare och mer naturlig för dagens medvetna kvinnor. Vi var trötta på att aldrig ha tamponger när väl mensen kom och att alltid behöva springa olägligt till närmsta butik (inte så kul på vintern). Eller behöva köpa fler paket av olika storlekar vilket gör mensen onödigt dyr. Vi upptäckte även att de flesta mensskydd som erbjuds idag innehåller kemikalier och syntetiska material - ämnen som inte alls är bra för vare sig kropp eller miljö."

Utöver detta insåg Daniella och Nova att över 100 miljoner flickor i världen saknar tillgång till lämpligt mensskydd och såg därmed en möjlighet att hjälpa. "Vi tycker det är skrämmande hur något så naturligt som menstruation kan få ofantliga negativa följder för så många flickor och kvinnor världen över" menar de.För varje månadsbox någon köper av er, ges en månadsförbrukning av mensskydd till en flicka i ett utvecklingsland. På vilket sätt förändras flickornas liv när de får tillgång till mensskydd?

"För varje låda som kunden beställer av oss, bidrar hon samtidigt till att en skolflicka i ett utvecklingsland får en månadsförbrukning av mensskydd. Vi har utvecklat en affärsmodell som gör det möjligt att sänka en del av intäkten, oavkortat till projekt som följer vår donationspolicy. Idag har miljontals flickor i utvecklingsländer brist på ett fungerande mensskydd och kunskap inom mens. Som en konsekvens av detta problem, tvingas flickor stanna hemma från skolan, under tiden de menstruerar."

"Utbildning är vägen ut ur fattigdom och en av de viktigaste faktorerna till en ökad chans till är bättre liv. Utbildning gör det möjligt för flickorna att skaffa sig ett jobb och med detta även möjligheten att försörja sig själv och sin familj. Om flickor också går i skolan är de mer säkra från den möjligen otäcka omgivningen - de blir inte bortgifta eller skaffar barn alldeles för tidigt. Vi vill heller inte att flickorna ska skämmas och behöva anpassa sig efter mensen - vilket är väldigt vanligt. Vi kallar våra användare för Yoppies, hon är en modern superkvinna som besitter kraft att förändra förutsättningarna till bättre skolgång och livet för andra flickor."


Daniellas och Novas bästa tips för dig som vill starta eget företag:

1. Våga tro på dig själv. Under tiden du skriver och utvecklar din affärsplan kommer du ifrågasätta dig själv och affärsidén, hundra gånger om. Tro oss, vi gjorde det flera gånger om. Som alla affärsidéer ska de alltid ifrågasättas och kritiseras för att kunna bli bra. Det är därför de bli bättre och utvecklas till att bli en fungerande produkt
och företag. Ge inte upp, hur klyschigt det än låter! Ge inte upp!

2. Hitta en bra partner. Att starta något själv, är ofta läskigt och svårt. Tillsammans med en partner blir det lättare, ni hjälper varandra, inspirerar varandra och kan dela upp uppgifterna. Det är så mycket roligare att jobba med folk, än att vara själv. Våga prata om dina idéer med människor du träffar. För du vet aldrig vem du träffar, eller hur? Du vet aldrig när du träffar den den perfekta potentiella kollegan eller partnern.

3. Våga fråga om hjälp. Använd dig av ditt egna nätverk. Du har säkert duktiga, drivna personer i ditt egna nätverk. Kanske har du duktiga vänner inom vissa områden, som kan tänka sig att jobba med ditt företag. Vi insåg ganska snabbt våra egna brister och letade runt i vårt egna vänskapskrets på personer som skulle vilja vara
med på resa att skapa världens bästa tampongföretag (ha alltid höga mål och en hög ambitionsnivå). Idag är vi sex personer som jobbar med Your Happy Period och driver bolaget framåt varje dag. Alla personer som idag jobbar med oss är grymma individer som vi träffat i olika sammanhang.

4. Var nyfiken på att lära dig nya saker. Internet kryllar av tips, guider, blogginlägg, artiklar, filmklipp - you name it. Idag kan man googla till sig allt och verkligen lära sig saker på egen hand. Du behöver bara vara nyfiken, ha tålamodet och tiden att lära dig!

Bilder: Your Happy Period