Fit Lunch na dziś
Co najlepiej rozgrzewa zimą? Ciepła zupa! Groszkowa, marchewkowa, ziemniaczana... Którą wybieracie?
Weganska pikantna zupa marchewkowa

Przepis od @100kitchenstories:
Oliwa
1 cebula
3 duze marchewki, starte
1 zabek czosnku
2 szklanki smietany kokosowej lub zwyklej
1 kostka bulionu warzywnego+woda
Przyprawy:
Odrobina startego imbiru
Pieprz cayenne
Papryka ostra
Curry
Sól i pieprz
W rondelku rozgrzewamy oliwe. Cebule siekamy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy starta marchewke i rozgnieciony zabek czosnku, mieszamy. Nastepnie dodajemy smietane, rosól, wode i przyprawy. Gotujemy okolo 15 minut. Na koniec przyprawiamy.
Groszkowa

Przepis od @whitearchive:
800g groszku zielonego
1 litr bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku
Odrobina oleju sezamowego
Odrobina imbiru
Groszek zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy, az bedzie miekki. Dodajemy reszte skladników i blendujemy. Podajemy z pieczywem razowym.
Zupa z ciecierzycy i buraków

Przepis od @whitearchive:
Szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 posiekany burak
Lyzeczka oleju kokosowego
2-3 liscie bazylii
Lyzeczka octu balsamicznego
Zabek posiekanego czosnku
Pól szklanki mleka sojowego/kokosowego
Sól i pieprz
Wszystkie skladniki gotujemy na wolnym ogniu, a nastepnie blendujemy.
Ziemniaczana z chilli, pomarancza i imbirem

Przepis od @AGNESTUGG:
500g ziemniaków
1l wody (najlepiej bulionu)
1 lyzka oliwy extra vergine
1 cebula
Odrobina startego imbiru
Sok z polowy pomaranczy
Sok z polowy cytryny
Przyprawa chilli
Pieprz i sól
Pól szklanki mleka kokosowego/smietany
Kroimy ziemniaki w kostke i gotujemy. Nastepnie dodajemy bulion, oliwe, przysmazona cebule, imbir, sok z pomaranczy i cytryny oraz przyprawy. Wszystko blendujemy. Serwujemy z mlekiem kokosowym lub smietana.
Curry z pieczarkami i kurczakiem

Przepis od @AGNESTUGG:
500g piersi z kurczaka
1 lyzeczka pasty curry
Pól cebuli
Pól papryczki chilli
1l bulionu drobiowego
400ml mleka kokosowego
Odrobina startego imbiru
50g makaronu sojowego
Limonka oraz kolendra do podania
Makaron zalewamy zimna woda i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie w garnku smazymy cebule, chilli piers z kurczaka i paste curry. Dodajemy bulion, pieczarki oraz mleko kokosowe i chwile gotujemy. Na koniec wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem skrapiamy limonka.
Dyniowa

Przepis od @xoxominna:
750g miazszu z dyni
1l bulionu warzywnego
500g batatów
Sól+pieprz
Szklanka smietanki sojowej
Gotujemy bulion warzywny, dodajemy dynie, bataty i gotujemy, az beda miekkie. Nastepnie blendujemy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze smietanka.
Marta Miecznikowska