ELLE Galan 2016

ELLE Galan 2016

Miriam Bryant, Filippa K & Ida Sjöstedt var några av vinnarna under gårdagens ELLE Gala. Kika in här för exklusiva intervjuer med några av dem! Fashion - 5

?Igår var Nouw på plats på ELLE Galans pressfrukost där vinnarna från Elle Galan 2016 presenterades. Nouw hade nöjet att intervjua 4 härliga vinnare!

ÅRETS MODELL, HEDVIG PALM

Hur påbörjade du din karriär som modell?

- Jag blev hittad på stan. Jag blev scoutad flera gånger och i början var jag inte intresserad. Det var precis innan jag fyllde 16 och nu är jag 20 och fyller snart 21. Men sen blev jag hittad av MIKAs och tänkte att jag ju i alla fall kan prova.

Vad är ditt pinsammaste minne från din modell-karriär?

- Jag har snubblat till flera gånger på catwalken. Jag har ganska små fötter och man får ju bara ett par skor så ibland händer det att man måste knöla i toapapper i skorna för att dem ska passa. Så det händer ju ibland att dem flyger av men det är ju sånt som händer.

Känner du enorm press på dig själv att vara smal och snygg?

- Nej jag försöker bara vara mig själv. Jag ser ut som jag gör och när jag slutar göra det så är det väl bara så.

Hur ställer du dig till frågan om retouch? Vad är okej och inte okej och känner du ett ansvar mot unga tjejer?

- Jag har inte hunnit fundera så mycket på det men det är ju standard att retoucha. När jag jobbade för ett italienskt märke så drog dem liksom ut hela benen på mig. Det är ju inget dem reflekterar över och det är ju förstås ett problem för det ger ju en felaktig bild. Men sen att man tar bort en finne från ansiktet tycker jag är okej.

Vilka märken har du jobbat för?

- Jag har jobbat mycket internationellt på visningar så jag har gått för bland annat Prada, Mui Mui, Chanel, Valentino, Balenciaga, Alexander Wang, Michael Kors. Så rätt många med andra ord!

Vad är det roligaste med att vara modell?

- Det är att få gå in i olika roller och att få resa runt till vackra platser, men teaterspelandet speciellt!

ÅRETS STYLIST, MARCUS SÖDER

Hur kändes det när du fick reda på att du fått bemärkelsen Årets Stylist?

- Jag blev jätte, jätte glad. Jag var i Paris när jag fick reda på att jag var nominerad och min assistent satt under en plåtning och försökte få ihop allting för vi hade bara en dag på oss. Sen när jag kom tillbaka efter helgen så fick jag reda på att jag vunnit priset och jag blev väldigt, väldigt glad. Det är ju en ära och jag har vunnit en gång förut men kunde då inte ta emot priset för att jag var bortrest så det känns riktigt kul att få ta emot det i år.

Vilka är det du klär?

- Jag jobbar nästan bara med tidningar. Så jag jobbar med vissa reklamkunder och gör vissa visningar men framförallt så jobbar jag med redaktionella modejobb för ELLE såklart men också Bon och andra tidningar. Så det är det jag fokuserar på och inte på kändis styling.

Hur tror du att du utmärker dig som stylist?

- Jag ser mer än till bara kläderna. Jag är mer intresserad av helheten, så bilden, karaktären, castingen och storyn hänger ihop. Att det finns en relevans och att det är nutid. Så även om man tittar på referenser som är gamla så håller man sig alltid till det som folk mer eller mindre vill ha på sig eller hur en tjej eller kille skulle kunna se cool ut. Det får inte bli för mycket av ett dröm scenario utan det måste finnas en verklighet i det.

Var från du din inspiration ifrån?

- Det är faktiskt en svår fråga för att eftersom att jag jobbat med det här ganska länge. Det ligger en kunskap bakom det såklart och så är det såklart mycket bilder men det kan även handla om väldigt vardagliga saker. Det kan till exempel vara så att jag ser en person på ett badhus i ett par badtofflor och långa vita strumpor och så tycker jag att det är en rolig idé så då sparar jag den idén. Oftast är det inte en enda sak som skapar en idé utan en samling av olika intryck som bildar en idé.

Anpassar du din styling mycket efter trender?

Omedvetet så tror jag att man matas av trenderna. Dem finns i bakhuvudet hela tiden. Dock när någonting är för tydligt så ser man ju det eftersom andra plockar upp det och då brukar jag försöka undvika det. Så det påverkar såklart men jag bygger inga idéer kring en trend.

Vad är dina 3 bästa tips till någon som drömmer om att bli stylist?

Tro inte det är glamoröst för det är det inte. Det är liksom inte som att shoppa med en obegränsad budget. 2. Det är extremt hård konkurrens och man måste jobba väldigt hårt och väldigt länge innan det händer speciellt mycket. Och, 3, Man måste vara unik. Man måste förstå helheten och det som är svårt är att det liksom inte finns några skolor så man måste liksom acceptera att till exempel jobba väldigt hårt i ett par år. Det är en del i ens utbildning. Man måste hitta det som gör en själv unik och det kan ta väldigt länge.

ÅRETS LOOK, MIRIAM BRYANT

Varför tror du att du har vunnit årets look?

- Jag tror att det är för att jag har synts ganska mycket och jag syns nog när jag går in i ett rum. Typ att jag sänder ut en energi som folk tilltalas av. Sen så kanske man har förtjänat en utmärkelse för att man gjort något bra.

Hur skulle du förklara din personliga stil?

- Det tycker jag är så himla svårt. Det är viktigt för mig att jag ska känna mig bekväm och så fort man känner sig obekväm kan man ju typ bara gå hem. Men det kommer verkligen inifrån, det gör det verkligen alla dagar i veckan.

Har du några stilförebilder som du inspireras av?

- Jag brukar faktiskt titta på typ vad jag själv hade på mig förra året eller vissa kompisar typ. Och återigen tycker jag att det kan bli så himla fel om man kollar på andra, då kanske man inte känner sig som sig själv i slutändan. Jag vet inte varför man väljer att ha på sig de kläder man har på sig men någonstans så har man ju valt det. Det är precis som med mat typ. Vissa saker gillar man och andra gillar man ju inte och det är väl samma med kläder.

Vad är dina bästa tips för att hitta sin egen stil?

- Jag tror att man ska sluta leta och känna efter. Jag tror verkligen att ytan reflekterar insidan. Mitt tips är bara att sluta aktivt leta efter sig själv hela tiden för det är bara ett dödsdömt mission. Man ändras ju hela tiden. Jag hade ju inte samma klädstil för fem år sen som nu.

så hur var din stil för fem år sen?

- Det är svårt att säga. Alltså jag är ju typ alltid klätt mig ganska alternativt. Jag bryr mig liksom inte speciellt mycket om märken eller prislappar. Om jag hittar en tröja för 500 och en för 2000 och dem ser likadana ut så tar jag den för 500. Jag bryr mig verkligen inte speciellt mycket om mode och kläder. Om det är något jag i så fall bryr mig om så är det hållbarhet.

Tänker du själv mycket på hållbarhet när du köper kläder?

- Jag tycker att det är kul om man kan träffas med sina vänner och typ byter kläder med varandra för då känner man sig förnyad utan att behöva gå och köpa en massa nytt.

Slutligen, kan du nämna tre saker du inte kan leva utan?

- Min kängor från Dr. Martens, bombar-jackan, långa svarta kappor. Juste, ringar och smycken är också viktiga för mig, och näsringen kan jag inte leva utan. Näsringen kommer nog på plats två för den känner jag mig jättenaken utan.

Vad var ditt bästa köp 2015?

Jag köpte en Louis Vuitton väska till en person som verkligen har velat ha en sån hur länge som helst och han blev verkligen jätteglad. Jag har liksom inte köpt något till mig själv direkt på senaste tiden.

ÅRETS BÄST KLÄDDA MAN, ROY FARES

Hur känns det att ha vunnit Årets Bäst Klädda Man?

- Jo det känns verkligen fantastiskt bra. Det är ett fint pris att få utan att man har gjort någon som helst prestation. Det är ju inte som att vara en designer så det är ju inget jag har förväntat mig och inget jag kunnat påverka. Jag känner mig supersmickrad.

Hur föddes ditt mode-intresse?

- Det handlar i grund och botten om att jag gillar att klä mig snyggt. Det är ju något som gör mig bekväm. Sen så tycker väl alla människor om att se lite snygga ut? Så det är inget speciellt som gjorde att något slags mode-intresse föddes hos mig. Jag är en sån människa att jag vill göra det bästa i alla jag gör och det gäller även när jag klär på mig något.

Varför tror du att du blev vald till Årets Bäst Klädda Man?

- Jag tror att det är för att jag har en säker och stilren stil. Jag försöker inte att over do it liksom. Det är liksom väldigt jag. Det är väl i grund och botten att man ser att det är jag. Jag har ju liksom aldrig haft någon stylist och det tror jag är bra. Vissa stylister försöker göra en till något man inte är och vissa kan liksom inte säga nej och då blir det ju fel.

Vad utmärker din stil?

- Dem gånger jag syns i kostym så sitter dem verkligen bra. Jag tycker det är superviktigt att man ser till att allt sitter bra så man måste alltid ta den till skräddaren. Det är alltid något man måste ändra på. Det kan vara att sy upp ärmarna eller sy in den i ryggen så man får en snygg silhouette. Det ska sitta bra helt enkelt.

Det är liksom aldrig bekvämt att klä sig snyggt. Jag menar det är ju samma för tjejer. Det är ju knappast bekvämt att gå runt i högklackat och värsta klänningen men det är ju snyggt och man mår bra av det.

Om du skulle ge något tips till killar som försöker hitta sin stil, vad skulle det vara?

Tänk stilrent och hitta snygga basplagg men försök också att hitta lite mer kreativa plagg. Våga mitch matcha lite och se till att ha snygga skor och jeans hemma som både passar med t-shirt och skjorta. Sneakers är ju också riktigt snyggt att ha till kostym men då måste dem ju passa till den kostymen.

Det viktigaste är ju att man typ kollar på sig själv och tänker på vad man själv gillar och inte tar på sig typ en rosa slips bara för att alla andra har på sig det.

Vad tycker du är riktigt snyggt för killar att ha på sig?

Jag kan inte ha det men jag tycker att lager på lager är så himla snyggt. Jag blir så himla varm men på andra tycker jag det är sjukt snyggt.

Vad tycker du är det snyggaste en tjej kan ha på sig?

En tjej som kan gå i högklackat är pondus för mig. För det första är det fascinerande men det får henne också att se riktigt stark ut. Det är en stark kvinnokraft för mig.