Drömmer du om att bli inredningsstylist?

Drömmer du om att bli inredningsstylist?

Nouws inredningsexpert Pernilla ger i detta reportage råd om hur du kan bli inredningsstylist. Läs mer nedan! Lifestyle - 5


Sedan ungefär 7 år tillbaka är Pernilla utbildad inredare/sylist/visual merchandiser. Hon beskriver det som ett jätteroligt, utmandande och eftertraktat yrke som passar den drivne och kreativa personen. Här kommer några tips på vägen för den som går med samma drömmar som Pernilla en gång hade.

1. Läs på!
Läs noga på om dom olika utbildningsmöjligheterna. Du hittar alla utbildningar på internet, studera noga för att se så att dom delarna du är intresserad av är med i utbildningen. Ett annat tips är att ta kontakt med före detta studenter, vad tyckte dom om utbildningen, vad arbetar dom med nu o.s.v. Sådan statistisk är väldigt viktig för din framtid. Vissa utbildningar har antagningsintervjuer och där har du mycket att vinna på att vara förberedd och påläst.

2. Praktisera
Välj en utbildning som innehåller mycket praktik – här får du chansen att skapa kontakter, visa vad du går för och framför allt lära dig var yrket går ut på. Pernilla berättar att under hennes utbildning som var en tvåårig utbildning i Leksand hade hon fyra perioder av praktik. Pernilla säger att hon bland annat var på H&M som visual merchandiser, en PR byrå, Ikea´s inredningsavdelning och MQ´s huvudkontor. Hon menar på att det var genom praktikperioderna som hon lärde sig och utvecklades allra mest, samt fick många kontakter som hon än idag drar i när det behövs.

3. Nätverka
Se inte dina klasskamrater som enbart konkurrenter, er väg kommer förmodligen att korsas i framtiden och vem vet, kanske är det din före detta klasskamrat som kommer att anställa dig om några år, kanske kommer ni att skapa ett gemensamt vinnande koncept eller en inredningsstudio.

4. Work hard!
Jobba hårt, det finns ingen tid till att lata sig om man har ett mål att nå! Skapa dig en tydlig målbild, kanske en bok där du skriver ner dina framtida drömmar och mål, med delmål eller varför inte stor moodboard vid ditt skrivbord, full av personer att kontakta, inspiration kring yrket och med dig själv i fokus.

5. Föreläsningar & workshops
Det finns även gott om föreläsningar som kan vara intressanta för dig för att nå ditt mål, på inredningsmässor hålls t.ex. ofta trendföreläsningar m.m. En del utbildade stylister håller dessutom workshops man kan anmälsa sig till, se dig om och håll ögonen öppna.


Vad Pernilla arbetar med just nu? Delvis anställd, delvis egen företagare, men som anställd arbetar hon som inredare på Ikea. Att vara inredare på Ikea innebär bl.a att inreda alla dom visningsrum som finns för kunderna. Det handlar om att kunna applicera många olika stilar och ta hänsyn till alla olika människors behov. Man måste kunna hitta en fungerande vardag åt singeln med liten plånbok, det äldre paret som behöver fåtöljer som är enkla att komma upp ur och även kunna tillgodose behoven hos en familj där alla barn idrottar och har vänner som sover över för jämnan. Listan kan göras lång och det är väl därför som ingen dag är den andra lik i det här yrket skrattar hon.

Sikta mot stjärnorna så når du minst trädtopparna!