"Det finns en smalhets i samhället"

"Det finns en smalhets i samhället"

Chronicle -

Jag är en person som tänker väldigt mycket. Tänker på varför vi finns, varför djurbebisar är så söta, tänker på min kropp. Det sistnämnda tänker jag på i stort sett varje dag. På kvällarna brukar jag ligga och tänka på hur jag kan förändra den, vad som behöver göras.

Jag vill tro att jag är den där "starka" tjejen som inte bryr sig om vad andra tycker. Jag säger alltid åt mina vänner att de är vackra precis som de är och att de inte ska bry sig om kroppsideal. Samtidigt står jag där själv framför spegeln på kvällen och bara pekar ut mina brister.

Men det är aldrig någon som har sagt till mig att min kropp ser ful ut. Ingen annan än mig själv. Jag slår vad om att varenda människa någon gång har varit missnöjda med någonting på sin kropp. Allt från en krokig näsa, för små tuttar, för smal, för kurvig... listan kan göras lång.

Det är samhället som lärt oss att vi ska klanka ner på oss själva, det är samhället som gett oss ideal. Men vilka är det som upprätthåller idealen? Jo, vi! Vi är samhället.

Bodyshaming är ett problem, all slags bodyshaming. Som sagt har ingen någonsin sagt till mig att min kropp är ful. Det är blickar och viskningar som är problemet, även bilder på såkallade goals kroppar på internet. Det finns en smalhets i samhället. Stora klädkedjor använder smala modeller. Det är de som bär upp kläderna man ser när man scrollar på olika hemsidor. I varenda tidning står det om hur du "tappar extravikten på bara 3 veckor". Jag känner mig inte 100% säker när jag går i en bikini, för jag är rädd för att folk ska kolla. Kolla på allt det jag tycker är fel på mig, allt samhället tycker är fel på mig.

Det sker en kamp emot bodyshaming. På gatorna, bland alla oss "vanliga". Men jag tror att det är trendsättare, modehus och tidningar som måste skärpa sig. Som måste uppmuntra till alla slags kroppstyper. De som når ut till så många, de som når ut till många unga framförallt.

Jag tycker verkligen att alla är fina som de är, jag försöker inte säga något annat. Bara att jag själv vet hur oerhört svårt det kan vara att faktiskt tycka att man själv är bra och fin precis som man är.


Text skriven av @amandakrjukoff

Bild lånad av @fannyamandanilsson


Writer
Redaktionen