Den stora Bali-guiden

Nouws redaktör Elin Skoglund har vart på semester på Bali och här har ni hennes hetaste tips! Lifestyle -

Boende: På Bali kan du hitta fantastiska boenden för väldigt bra priser. För att få de bästa priserna rekommenderar jag dig till att bara gå till hotellen och deala till dig ett pris, de är prutvänliga. Vi bodde bland annat i en lägenhet som heter Balcony Living Apartment, som ligger centralt i Seminyak. Där kan man bo tre personer, får ett eget kök, pool utanför sin dörr och frukost på morgonen på hotellets egna restaurang. Ett annat boende som jag varmt kan rekommendera är Ramada Encore Bali som ligger lite mer "off" i Seminyak, men de erbjuder gratis shuttel bussar till bland annat centrum och Kuta.

Platser värda att besöka:
Bali är väldigt utspritt och därför borde du planera din vistelse där för att få ut så mycket som möjligt utav din resa. Här tipsar jag om platser som du borde besöka.

Seminyak: Balis dyrare område med lyxiga restauranger, trendiga caféer och "riktiga" affärer (inte bara marknader). Det är ett väldigt charmigt område och här kommer du definitivt att trivas och må bra.

Ubud: När jag kom dit kände jag harmoni i hela själen. Tänk dig att komma till den vackraste naturen, folk som sitter och sjunger på caféer och yogacentrum i varje hörn. När du är där glöm inte att besöka Risterassen och Monkey forrest. Om jag hade vart du så hade jag inte bara åkt dit över dagen utan stannat i minst 2 nätter, som vi gjorde…

Kuta: Ett ställe som jag bara ville stanna på några enstaka nätter då det är rätt så "förstört" av turismen, dock ett roligt stopp för dig som backpackar då det händer mycket där. Det som du inte får missa i Kuta är nattklubben Skygarden som är en kategori för sig, den största klubben i hela Asien. Missa heller inte att gå ner till stranden för att hyra en surfbräda och instruktör för en dag, ett perfekt ställe för dig som nybörjare!

Uluwatu: Ett område som är väldigt utspritt men det vackraste man kan tänka sig. Bali är inte känt för att ha fina stränder men Uluwatu bjuder på det bästa. Tips: Det är här du ska hyra moppe för att hitta alla små smultronställen längst bergstopparna.

Övrigt: Vi hörde även mycket gott om ett område som heter Ahmed, så om ni har tid åk även dit.

Stränder: Kuta och Seminyaks stränder var en stor besvikelse för oss. Sanden är grå liknande och vattnet likaså. De bästa stränderna hittar du i Uluwatu. Finn's Beach, Blue Point och Dreamland Beach var mina favoriter. När du är på Finn's Beach glöm inte att besöka den kända restaurangen Single Finn's Bar med en enastående utsikt.

Solnedgångsställen: Det finns inte mycket som slår solnedgången på Bali och det finns flera platser som jag tyckte var extra fina att se den ifrån. Ett favoritställe är beachbaren Potato Head, där hela atmosfären dessutom är helt underbar. Uluwatu Temple, Single Finn's Beachbar eller varför inte bara sitta på en surfbräda i vattnet? Solnedgången på Bali är runt 18.30 tiden.

Mat: Seminyak bjöd på väldigt bra mat och ett ställe som du bara måste besöka när du är där är Moonlight Café. Där får du dricka färska juicer ur syltburkar och äta sallader ifrån himlen. Besök även det trendiga cafet Revolver i Seminyak för att dricka en god kopp kaffe och njuta av den coola inredningen. I Ubud är din hälsa i fokus så där hittar du den bästa rawfooden, fräscha sallader och nyttig mat i allmänhet. Ett stort tips för dig som gillar hälsosam mat!

Shopping: I Seminyak hittar du små butiker med fantastiska kläder, till svenska priser. Bali är surfarans paradis så du kommer att hitta surfaffärer som Billabong, Rip Curl och Quicksilver. I Kuta hittar du marknaderna som du kan pruta på. Viktigt att veta: När affären inte har ett namn så får du lov att pruta, mycket. Ibland prutade jag 90% på ett plagg och fick det för det, var bestämd och tänk att de försöker lura dig (för de försöker de att göra). I Kuta kan du även hitta ett shoppingcentrum där de har Zara, HM och Topshop bland annat.

Övrig info: För att ta sig till de olika platserna på Bali behöver du åka bil, för att åka till olika ställen tar det vanligtvis 1 h och 30 min med bil. För att komma undan så billigt som möjligt ska du ha en personlig driver. Att åka med taxameter blir dyrt och rätt så opersonligt. När vi var där åkte vi med en man som heter Nyoman som var jätte trevlig och snäll. Vi ringde honom så fort vi skulle åka någonstans och en dag körde han runt oss en hel dag till fotovänliga ställen ;=) Hans nummer är: +62 819 34375711 så om ni är där ring honom.

Kolla in Elins blogg för att läsa mer om hennes resa runt i Asien: www.nouw.com/elinskoglund