Del 4: Malin Gabrielsson om ångest och psykisk ohälsa

Del 4: Malin Gabrielsson om ångest och psykisk ohälsa

Den sista delen i serien med temat ångest och oro är här och i denna del träffar vi en av våra profiler Malin Gabrielsson. I denna intervju får ni ta del av Malins relation till ångest, hennes bästa tips för att hantera den och hennes syn på vikten av att prata öppet och normalisera psykisk ohälsa. Fitness & health -

Vad tänker du på när du hör ordet ångest och hur kan det utspela sig när du får ångest?
Jag får ångest och blir ledsen av att bara höra det eftersom jag har en sådan tydlig bild av vad det innebär för mig. För mig börjar det alltid med en obehaglig känsla i hela kroppen. Jag mår illa, jag får ont i magen och det känns som att jag har myror i kroppen. Ångest för mig övergår nästan alltid i panikattacker, gråt, skrik och jag får svårt att andas. Jag har svårt att kontrollera mig själv när jag får ångest, det är 100 procent ångesten som tar över och kontrollerar mig.


Vilka är dina mest värdefulla tips för att hantera ångest?
Det som har funkar bäst för mig är först och främst att acceptera att jag har ångest. Sen är det också viktigt att förstå varför jag får ångest samt att tänka att det alltid kommer en bättre dag igen. Det är mina tre lösningar.

Finns det något du gör för att förhindra att du får ångest?
Ja, att inte ta på mig för mycket och att säga ja till allt. Sen är det också viktigt för mig att stänga ute det som ger mig negativa känslor, exempelvis negativa människor.

Hur tror du att sociala medier påverkar folks psykiska hälsa?
Jag tror att sociala medier påverkar oss alldeles för mycket eftersom det är många som visar en sida som är så filtrerad. Detta är något som jag själv jobbar på väldigt mycket då jag vill använda mina sociala kanaler till att visa en mer ofiltrerad sida av mitt liv.


Brukar följare kontakta dig med frågor angående psykisk ohälsa och hur känns det i så fall att få sådana frågor?

Ja, jag får sådana meddelanden dagligen, jag skulle säga minst fem meddelanden om dagen. Jag tycker att det är fint att det är så många som skriver i anförtro men samtidigt tycker jag att det är fruktansvärt att det är så många som lever med ångest idag. Det är så synd att det är så många som inte vet vart dom ska vända sig och att dom kanske inte har någon i sin närhet som ser att dom faktiskt mår dåligt.

Hur viktigt tror du att det är att prata öppet och normalisera psykisk ohälsa?
Det är superviktigt, jag skulle säga att det är steg ett just nu eftersom det är så många som mår dåligt och känner sig ensam i det.


Slutligen, är det något som du vill tillägga som du tycker att läsarna ska ta med sig?
Jag vill verkligen att ni ska ta med er att det är okej att ha ångest och må dåligt, ta inte på dig mer än vad du orkar och våga be om hjälp.

Läs Malins blogg här: @malingabrielssons