Därför fejkar killar orgasm

Dåligt sex, trötthet eller för att man inte vill såra sitt ligg – därför fejkar både killar och tjejer orgasm. Här ger sexologen Suzanne Larsdotter från RFSU sina bästa tips för att slippa fejka i framtiden. Lifestyle - 3

Har du fejkat orgasm någon gång? Du är inte ensam! RFSU:s årliga rapport Kådiskollen visar att nästan hälften av alla kvinnor någon gång har låtsas komma under sex – och att de dessutom har sällskap av 16 procent av killarna. Här ger sexologen Suzann Larsdotter sina bästa tips för att slippa fejka i framtiden.

I Kådiskollen 2016 har 1 062 personer över hela Sverige svarat på frågor om sina sex- och kondomvanor. Undersökningen visar att endast 44 procent av svenskarna är helt nöjda med sitt sexliv, och att både män och kvinnor regelbundet fejkar orgasm.

– Att tjejer fejkar är ganska välkänt, men många reagerar på att så pass många killar också gör det. Männen har ofta en stor press på sig att alltid få orgasm, det tillhör bilden av manligheten. Och om man då inte lyckas är det lätt att kvinnan tar på sig ansvaret och börjar fråga sig vad det är för fel på mig? Så många heterosexuella killar fejkar för att kvinnan inte ska känna sig skyldig, berättar Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Det vanligaste skälet till att man fejkar en orgasm är att man vill ha slut på sexet. Det kan vara svårt att säga att ”nej, nu vill jag inte ligga längre”, och då tycker man att det är enklare att låtsas komma än att faktiskt säga orden.

– Varför man vill att sexet ska ta slut kan bero på en massa saker. Man kanske är trött, man inser att orgasmen ändå inte kommer att hända, man kanske har svårt att komma. Eller så vill man vara schysst helt enkelt; man vill inte att partnern ska känna sig misslyckad, säger Suzann Larsdotter och fortsätter:

– Det är väl inte hela världen att fejka någon enstaka gång, kanske när man ligger med någon som man inte känner. Men om man fortsätter att fejka i en relation underhåller man dåligt sex. Det blir en ond cirkel.

Kådiskollen 2016 visar också att nästan hälften av både männen och kvinnorna är missnöjda med sitt sexliv – men av olika anledningar. Männen är mest missnöjda för att de inte har sex tillräckligt ofta, medan kvinnorna är missnöjda för att man upplever sexet som dåligt eller att man inte får orgasm.

– Det där hänger ju delvis ihop, naturligtvis. Ungefär 25 procent av kvinnorna i internationella studier har svårt att få orgasm vid samlag, och vi har fortfarande en väldigt stark penetrationsnorm. Heterosex är lika med samlag, och sexet tar i regel slut i och med att mannen kommer. Och om kvinnan ändå inte kommer kanske det inte är så konstigt att hon inte vill ligga lika ofta som mannen, eller att hon fejkar för att avsluta ligget?

Så hur löser vi det här då? Genom att prata med varandra förstås!

– Mitt råd är ju bara så enkelt och så svårt: kommunikation, kommunikation, kommunikation. Säger Suzann Larsdotter.

– Man måste lära sig att kommunicera under sexet: flytta handen dit, hårdare där, det där gillar jag, det där var inte så skönt. Och för att veta vad man ska säga måste man också ta reda på vad man tycker om: Hur gör jag när jag onanerar, vad är det som får mig att njuta och få en orgasm? Båda parter har ett ansvar i den här situationen – att fråga och visa nyfikenhet inför vad den andra gillar.

Artikeln är ett samarbete med RFSU. Att förändra och förbättra människors liv har varit RFSU:s drivkraft ända sedan starten 1933. Genom sexualupplysning, utbildning och opinionsbildning vill organisationen slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan, i Sverige såväl som internationellt.

Writer
Redaktionen