Att flytta till New York - Malvina

Att flytta till New York - Malvina

Nummer 1 på de flestas buckets-lists måste ändå vara att flytta till New York. Malvina hoppade på drömmen och lever nu i The City That Never Sleeps. Lifestyle -

Ni tar nu del av artikelformatet "Att flytta utomlands". Jag, Elin Skoglund, intervjuar bloggare på Nouw som tagit det stora steget att flytta utomlands. Denna vecka intervjuar jag bloggerskan Malvina Erlandsson som valde att flytta till staden som de flesta drömmer om - New York. Hur får man tag på en lägenhet? Hur länge måste man spara för att kunna flytta? Lever man drömlivet?

Hej Malvina, kan du berätta lite kort om vem du är?
Jag är en glad tjej på 22 år som nyligen har flyttat till New York för att studera fashion market and merchandising. Jag är en person som har en väldigt stark vilja, både på gott och ont och ger aldrig upp. Många skulle nog beskriva mig som en energifylld person som alltid älskar att hitta på saker. Ett av mina största intressen är shopping, tyvärr, haha. Jag älskar att umgås med mina nära och kära och det finns inget som slår en pangmiddag med bra sällskap.

Vad sysselsätter du dig med om dagarna?
Den första tiden i NY gick åt till att fixa lägenhet och inreda den. Jag har självklart varit nere på stan en hel del och kollat i butiker. Nu innan skolan har börjat så har det blivit en hel del middagar ute på resturanger runt om i NY. Resturangutbudet i NY är outstanding, och likaså nattlivet. Det spelar ingen roll om det är en måndag eller lördag, det är alltid lika mycket fart. Dagarna flyger förbi när man är här, det är ett helt annat tempo i den här staden.

Jag måste erkänna att man blir sugen på att åka dit... Men varför tar man steget och flyttar utomlands?
För två år sen bodde jag i NY och studerade engelska. Jag föll pladask för staden och sen dess har jag vetat att det är här jag vill plugga och bo. Jag älskar Göteborg men kände att det var dags för något nytt, och det är ett perfekt läge att byta miljö i samband med att man ska börja studera.

Åker du själv eller med någon?
Jag åker med min underbara pojkvän. Vi har länge pratat om att det hade varit helt fantastiskt att hoppa på det här äventyret ihop och nu är vi äntligen här.

Hur går man tillväga med boende?
Att fixa boende i NY är betydligt svårare än vad vi trodde. Om du inte har en "guarantor" (borgensman) som bor och arbetar i USA som kan gå i god för dig så får du räkna med att betala 6-12 månaders hyra i förskott, deposition och mäklararvode på 15 %, så det gäller att spara pengar innan man kommer hit! Självklart finns det andra alternativ, t.ex så är det många skolor som erbjuder boende på campus vilket är betydligt billigare.

Vad gäller med Visum om man vill åka?
För att resa till USA på en vanlig semester (max 3 månader) måste du ansöka om ESTA. För att studera i USA så ansöker du om visum på den amerikanska ambassaden i Stockholm, detta hjälper skolorna/organisationerna generellt sett alltid till med.

Vad kostar det att flytta och bo där? Hur får man ihop pengarna?
Kostnaden för att bo i NY är helt upp till varje person. Det är inte svårt att hitta lägenheter som kostar en mindre förmögenhet varje månad, men inte heller billigare lägenheter om man kan tänka sig att bo lite längre ifrån de centrala delarna av staden. Vi har valt att bo väldigt centralt vilket gör att vi får en högre hyra, men vi har också kompisar som har hittat stora och fina lägenheter till mycket bättre priser, dock högre upp på Manhattan. Jag förberedde mig genom att jobba, jobba & jobba. De flesta tar även studielån vilket underlättar finansieringen enormt. Det är bra att spara ihop en buffert så man inte behöver vända på varje krona, det här ska ju faktiskt vara den bästa tiden i livet!

Hur har din resa till New York påverkat dig?
Eftersom jag bara har varit här ett par veckor är det lite svårt att svara på. Men en sak är säker, jag känner mig extremt lycklig bara över att vara här. Det går inte att ha tråkigt i den här staden.

Känslan av att vara spontan är det många som gillar, hur gör jag om jag vill åka så snart som möjligt?
Att bara åka till USA på semester är inga konstigheter, det är bara att fixa ett ESTA 72 timmar innan man ska åka. Om man vill plugga här krävs det lite mer tanke bakom det hela. Jag hade rekommenderat att kontakta en av många olika hjälpförmedlingar som arbetar med att hitta skola åt studenter som vill plugga utomlands. Jag själv använde mig av en förmedling som heter Blueberry.

Vad ska man ha med sig om man vill flytta en längre period? Hur får man plats med flera månader i en resväska?
Det får du inte, så man får ta två haha Man behöver inte ha med allt heller, det finns väldigt billig och bra shopping här också. Jag tog bara med mig kläder och min dator, thats it!

Det låter smart att ha med sig två väskor... Ser du stor skillnad på modet i New York?
Den stora skillnaden är att du kan klä dig precis exakt hur du vill, ingen kommer tycka att du är för overdressed eller underdressed. Att gå runt på SoHo's gator är som att se på en catwalk, man blir alltid inspirerad av olika människors klädstilar.

Vad jag har sett på din blogg verkar du leva det så kallade drömlivet, saknar du eller kommer du sakna Sverige tror du?
Haha, drömliv vet jag inte, men jag har det väldigt bra! Självklart saknar jag mina vänner och familj hela tiden, men som tur är så har jag min underbara pojkvän med mig hela tiden som stöttar mig.

Vad finns det för "måsten" att göra när man besöker New York enligt dig?
Jag kan rekommendera dig att besöka några av de bästa restaurangerna i NY (enligt mig): Tao Downtown, Spice Market, La Esquina, The Standard. Om man vill ha något utöver det vanliga så måste man besöka Bodega Negra, en restaurang som jag lovar kommer att bjuda på en extraordinär show. Kan också rekommendera de olika rooftop-barerna som finns lite överallt. För shopping hade jag sagt Soho, men självklart också Fifth Avenue. En promenad i Central Park är också ett måste. Meetpacking är ett fantastiskt område med mycket bra barer, restauranger och nattklubbar. Det finns så otroligt mycket mer att säga, men vi får nog stoppa där

Tre argument varför man ska välja just New York.
1. Pulsen
2. Du kan aldrig ha tråkigt här, har du det så är det dig det är fel på haha
3. Because it's New York babe

Tror du att det är New York du vill bosätta dig i när du blir äldre?
Absolut om man ser rent karriärmässigt, men inte i familjesynpunkt. USA är ett väldigt bra land om du tjänar mycket pengar, gör du inte det så blir det svårare.

Läs mer om Malvinas liv i New York här: http://nouw.com/Malvinaa