Att flytta till London

Nouws bloggerska Gertrude Tornvall tog steget och flyttade till London. Lifestyle -

Ni tar nu del av artikelformatet "Att flytta utomlands". Jag, Elin Skoglund, intervjuar bloggare på Nouw som tagit det stora steget att flytta utomlands. Denna vecka intervjuar jag bloggerskan Gertrude Tornvall som valde att flytta till London. Hur får man tag på en lägenhet? Hur länge måste man spara för att kunna flytta? Lever man drömlivet? Läs och inspireras!

Hej Gertrude, hur har du spenderat din dag?
Hej Elin ☺ Från nio till halv tre har jag vart i skolan och pluggat engelska. Därefter tog jag tunnelbanan in till Oxford Street och strosade runt. Slutade med att jag fick med mig fyra plagg hem… Som alltid när man åker in dit... Det grymma utbudet av shopping här är farligt!

Kan du berätta lite kort om vem du är?
Jag är en glad och nyfiken 20-åring som flyttade till London för att uppleva storstadslivet och lära mig engelska. Jag har ett enormt intresse för mode vilket speglar av sig väldigt bra i bloggen.

Låter spännande! Kan du beskriva lite mer detaljerat om ditt liv i London?
Jag önska jag kunde beskriva hur livet här borta i London är med ord, men det är nästan omöjligt, för jag har ”time of my life”. Livet har nog aldrig vart såhär lätt och jag blir nästan rädd när jag tänker på att jag aldrig kommer leva livet så mycket som gör under dessa 3 månader. Jag försöker hinna med allt jag vill och lite till under min tid här. Jag bryr mig inte om vad andra tycker eller tänker om mig så länge jag är en god medmänniska och jag mår bra. Jag kommer inte börja plugga till hösten, så vem vet, kanske blir det fler liknande resor som denna till hösten/våren.

Vad sysselsätter du dig med om dagarna?
Varje förmiddag går jag i skolan från 09.00 till 14.30. I skolan träffar man människor ifrån hela världen med olika kulturer vilket gör dagarna ännu mer spännande. På vardagarna efter skolan hittar jag i princip alltid på något. Det finns ALLTID något att göra och människor att träffa. Marknader, shopping, fika, sevärdheter eller bara strosa runt och njuta av storstadslivet. London life = busy life. Sen har jag även som rutin att ta minst tre power walks i veckan till Regent’s eller Hyde Park. Det är så himla vackert!

Varför tar man steget och flyttar utomlands?
Efter gymnasiet tror jag att man är väldigt ivrig och nyfiken på att se något samt uppleva något nytt. Sen håller man bli att bli vuxen vilket gör att man vill flytta hemifrån och faktiskt leva sitt eget liv. Personligen kände jag att jag behövde komma iväg ett tag. Gymnasiet var som en liten bubbla och man visste inget annat än allt inuti den. De var tre väldigt intensiva år som gav mig både ont och gott. Jag tror att alla behöver komma ifrån sin hemstad efter gymnasiet för att få ett annat livsperspektiv men även kunna uppskatta allting där hemma.

Åkte du själv till London eller med någon annan?
Jag åkte hit tillsammans med min kompis Linnea, sen bodde även ca. fem kompisar här sedan tidigare. Jag och Linnea ville båda göra samma grej så vi bestämde för att åka tillsammans. Det kan vara skönt att åka tillsammans med någon eftersom det är en väldig stor stad och i början är man ganska vilsen. Sen är det ju inte gratis att bo här heller, så absolut en fördel att dela på hyran.

Hur går man tillväga med boende?
Jag rekommenderar att inte skaffa boende före man flyttar till London då man väldigt lätt kan bli lurad och det kan vara så illa att lägenheten man betalat för inte ens existerar. Istället rekommenderar jag er att kika runt på hemsidor som hyr ut flertal lägenheter, tips:

1. www.spareroom.co.uk (betala £10 per vecka för att få se alla annonser direkt när dom kommer ut, för allt går iväg på bara någon dag)
2.
http://www.rightmove.co.uk
3.
http://www.zoopla.co.uk
4.
www.londonsvenskar.com.

Det finns även en grym facebook-sida, LONDON SVENSKAR, där folk postar inlägg med lägenheter varje dag. Det kan även kännas skönt och säkert att hyra ifrån svenskar. Londonsvenskars hemsida svarar även på ALLT ni behöver veta om boende, flytt, bank, tips, jobb... Så den hemsidan är ett starkt tips att skrolla igenom innan ni åker hit.

Vad gäller med Visum om man vill åka?
Det är inget som behövs ☺

Vad kostar det att flytta och bo där? Hur får man ihop pengarna?
För det första är London en väldigt dyr stad att bo och leva i men det varierar såklart från person till person hur mycket man vill och kan spendera. Man får inte heller glömma att livsstandarden är på tok mycket lägre än i Sverige. Räkna inte med att kunna bo i zon 1. Vi bor precis mellan 1 och 2, vilket är 15 minuter med buss till Oxford Street och vi betalar tillsammans ca. 14. 000 kr för ett rum med dubbelsäng och delar kök/badrum, detta är litet ska ni veta.

Jag, personligen, ville åka hit utan att känna att pengar skulle hindra mig från att göra något jag ville, såsom restaurangbesök, shopping och upplevelser. Därför hade jag jobbat ihop en stor summa med pengar före jag kom hit. Jag har även vart väldigt sparsam genom senaste åren - alltid försökt lägga undan pengar, bl.a. födelsedagspengar ifrån familj och släkt. Även fast man åker hit och jobbar bör du ha med pengar till hyran eftersom det ofta inte är en generös lön man får.

Hur har din resa till London påverkat dig på något sätt?
Helheten med hela resan har påverkat mig mycket. Men framför allt så är detta första gången jag flyttar hemifrån och i mitt fall blev det ett lite större steg då det blev till en okänd storstad. Att bo ensam och sköta hyra, tvätt, budget osv, det kräver väldigt mycket ansvar och är svårare än man tror. Sedan har jag fått en annan syn på väldigt mycket genom allt jag fått se och uppleva. Under min tid här har jag vart ute och festat väldigt mycket och efter tre månader inser man hur ytligt klubblivet faktiskt är. Jag tycker det är tråkigt att behöva säga det eftersom jag har haft mina livs bästa festkvällar här på klubbarna och det är inget som hindrar mig från att gå ut här igen, men det kommer alltid vara något jag har i bakhuvudet hädanefter.

Min resa har även påverkat min personlighet skulle jag säga. Under gymnasiet är man i en liten bubbla, alla vet allt och varandra och sticker man ut så snackas det bakom sin rygg. När man är i bubblan tänker man inte så mycket på det men när man kommer ur den, jag lovar, en ny värld öppnar sig. Jag känner att denna resa har fått mig att kunna vara mig själv mer då jag flyttade ifrån allt. Gymnasiet var en period som jag var väldigt väldigt osäker, nu vågar jag stå på mig mycket mer än jag gjorde förut. Jag säger inte att jag blivit en annan människa med en annan personlighet utan detta är nog något som jag känner inom mig mer än utåt.

Känslan av att vara spontan är det många som gillar, hur gör jag om jag vill åka så snart som möjligt?
Jag åkte hit för att jag ville plugga på EC School och gjorde detta genom STS – International Language Studies. Ring och boka in ett möte hos STS gratis så får ni all information ni vill ha under en timma. Kursstarter på skolan är varje måndag så du har möjligheten att åka måndagen därpå, hur bra?!

Grymt bra! Vad ska man ha med sig om man vill flytta en längre period? Hur får man plats med flera månader i en resväska?
Det är inte så svårt som man kan tro. Trots att jag har extremt mycket kläder, skor och väskor som står mig varmt om hjärtat så lyckades jag få med mig allt jag ville ha. Jag betalade någon hundralapp extra så jag kunde ta med mig en extra väska, så det slutade med att jag hade två stycken väskor a la 23 kg samt en weekend bag som handbagage.

Ser du stor skillnad på modet i London?
Ja, på sätt och vis. Många är väldigt modemedvetna här. Sen vågar folk sticka ut på ett helt annat sätt och du kan klä dig precis hur du vill. Folk älskar att klä upp sig vilket är så himla roligt då jag själv älskar det. Hemma kan jag känna mig osäker om jag bär klackar till vardags men här är man ALDRIG för uppklädd.

Vad jag har sett på din blogg verkar du leva det så kallade drömlivet, men saknar du Sverige?
Ja, det skulle jag kunna kalla det med haha! Nej jag har ingen hemlängtan till Göteborg alls däremot har en extrem längtan efter familj, mina allra bästa kompisar och mitt sommarställe på Klädesholmen.

Vad finns det för ”måsten” att göra när man besöker landet?
MYCKET. Listan är lång men framför allt: Spendera er söndag på Brick Lane i Shoreditch, besök Topshop på Oxford Street, drinka på rooftop baren Aqua The Shard, ät en hamburgare på Honest Burger, festa på Cirque le Soir, bruncha på Balthazar i Covent Garden, promenera och drick en kaffe i Hyde Park på Serpentine.

Tre argument varför man ska välja just London att flytta till.
1. Det är en extremt välkommande stad då alla här är nyfikna på oss nya människor som kommer hit. De är öppna för att skapa nya kompisrelationer.
2.
Bästa utbudet på aktiviteter - jag LOVAR dig, du är aldrig rastlös. ”The city that never sleeps” som jag brukar säga.
3.
En stad för alla - åker man 10 minuter med tunnelbana kan man nästan inte förstå att det är samma stad man är i. Alla områden skiljer sig så himla mycket ifrån varandra så jag lovar dig, du kommer hitta ditt område som just Du trivs i.

Tror du att det är London du vill bosätta dig i när du blir äldre?
Man vet aldrig ;-) Men jag kommer definitivt tillbaka!

Läs mer om Gertrudes äventyr nouw.com/gertrudes