Att flytta till Australien - Alexandra

Att ta flyget till andra sidan jorden och skaffa sig ett liv där är det många som drömmer om, en höstig onsdagseftermiddag som denna. Elin Skoglund intervjuar Alexandra Sahlen om hennes liv i Australien. Lifestyle -

Ni tar nu del av artikelformatet "Att flytta utomlands". Jag, Elin Skoglund, intervjuar bloggare på Nouw som tagit det stora steget att flytta utomlands. Denna vecka intervjuar jag bloggarerskan Alexandra som tog sitt pickpack och drog till landet "down under". Hur packar man ner ett år i en resväska? Är det lätt att flytta till ett annat land? Läs intervjun och inspireras!Hej Alexandra, hur har du spenderat din dag?
Hej! Jag vaknade upp i morse till strålande sol och det var perfekt väder för dagens photoshoot. Åt den vanliga men goda frukosten (yoghurt, jordgubbar, blåbär och müsli) sen åkte jag in till stan för att testa kläder. Jag jobbar i en klädbutik och på senaste tiden har jag fått i uppdrag att fixa look book bilder, sjukt roligt! Efter klädprovningen så tog jag bussen till Bondi Beach där jag mötte upp jätteduktiga Hanna! I två timmar så plåtade vi olika sommaroutfits och som vanligt var det super roligt. Hanna är riktig duktig och vi är ett bra team. Sen var det bara att åka hem, kolla igenom alla bilder samt redigera dem, äta mat och sen i säng tidigt!

Kan du berätta lite kort om vem du är?
Jag är en 20-årig tjej som kommer från Gotland. Mode, housemusik och att resa är något som ligger mig varmt om hjärtat. Första intrycket av mig kan vara att jag är väldig dryg, men jag är raka motsatsen. Har väldig dålig humor så mig är det lätt att underhålla och jag är ganska så galen/spontan. Om någon skulle fråga mig om jag vill flytta till ett land eller göra skydive så skulle jag vara på. Varför inte liksom! Du lever ju ändå bara en gång så varför inte ta vara på tiden :)

Du bor i Australien, kan du beskriva ditt liv där?
Jadu, haha jag skulle beskriva det med ett ord: Jobb. Då jag jobbar heltid, så mitt liv är inte så jätteintressant. Men i början av min tid här i Australien så hade jag inga rutiner i 6 månader. Jag gjorde det jag kände för och det var spännande tyckte jag för man visste aldrig vad man skulle göra eller vara om en vecka. Det var en rolig tid men känns skönt att ha rutiner nu då Sydney känns mer "hemma".

Varför tar man steget och flyttar utomlands?
För man är trött på livet hemma och vill göra något annat. Upptäcka världen, lära sig språket eller leva i en annan miljö. Så var det för mig iallafall, kände att jag behövde komma iväg och vidga mina vyer, lära mig bättre engelska och bara träffa massa nya människor.

Åkte du själv eller med någon vän? Varför?
Jag åkte med två tjejer som jag träffade genom reseguiden.se. Vi snackade lite över internet om våra planer, bestämde oss för att mötas i Stockholm för att boka biljetter och en månad senare så satt vi på planet påväg till Australien. Jag var alldeles för feg för att åka själv så därför tipsade min mamma om den där sidan och ångrar inte en sekund att jag tittade in där. Nu nästan ett år senare har jag fortfarande kontakt med tjejerna och vi hänger ibland i Sydney!

Hur går man tillväga med boende?
Det finns flera sidor som man kan använda sig av: Gumtree.com.au, roomz.com, flatmatefinders.com.au osv. Sen är det bara sitta och maila olika hyresvärdar/mäklare för att få komma på en visning, gå på massa visningar och när man har hittat något så får man hoppas på det bästa! Det är lättare att hyra ett rum än en hel lägenhet. Oftast vill de att du ska ha jobb eller bra med pengar så de kan försäkra sig att du har råd att bo där. Oftast vill de även att man ska stanna minst 6 månader!

Vad gäller med Visum om man vill åka?
Det beror vad man vill göra i Australien. Vill man studera så finns det studentvisum, vill man bara åka hit för att softa så finns det turistvisum, det är gratis och då får du vara i landet i tre månader. Sen så finns det work and holiday som jag har. Ett visum som kostar runt 2000 svenska kronor. Då får du jobba och bo här i 12 månader, det finns även en chans att få ytterligare ett år på sitt work and holiday och det är om du jobbar med farmarbete i 88 dagar. Work and holiday kan du bara skaffa en gång medan de andra visumen kan du skaffa hur många gånger som helst.

Vad kostar det att flytta och bo där? Hur får man ihop pengarna?
Det är faktiskt väldigt dyrt att bo här, har aldrig tänkt på det innan men när jag såg att gurkan i mataffären kostade 29 kr så fick jag mig en liten tankeställare, haha. Men lönerna här är såklart bättre än i Sverige så det blir inte så stor skillnad. Är man inte så kräsen så kan man hitta hyfsat billigt boende annars är standard priset på att bo i stan runt 1000-1200 per vecka. Tänk då på att för det priset delar du rum med någon. Jobba ihjäl dig och försök spara ihop så mycket som möjligt! Skulle rekommendera att komma hit med minst 25 000 i fickpengar.

Hur har din resa till Australien påverkat dig?
Jag har börjat uppskatta och insett att man har det väldigt bra i Sverige med alla bekvämligheter. Att det alltid fanns rena kläder i garderoben, att man bara kunde gå och ta mat hur som helst i kylskåpet eller att man visste att man hade ett eget rum där man inte behövde tänka på hyran. Så på så sätt har jag mognat väldigt mycket och lärt mig att ta ansvar. Har dock samma drömmar och mål som jag alltid haft och det är att jag vill resa mer, jag är inte färdig ännu! Det är nästan så jag vill resa/bo utomlands mer nu när jag varit i Australien så länge.

Känslan av att vara spontan är det många som gillar, hur gör jag om jag vill åka så snart som möjligt?
Se till att du har lite sparade pengar, ansök om visum och boka en biljett. Lätt som en plätt! Det är väldigt lätt att flytta hit men jag vet att det är ett stort steg så gäller bara att man vågar :)

Vad ska man ha med sig om man vill flytta ett år? Hur får man plats med ett år i en resväska?
Jag är glad att jag inte visste att jag skulle vara borta ett år när jag packade för annars hade jag packat ner en årsförbrukning av lösgodis. Haha! Men om man ska packa för ett år så skulle jag rekommendera att ta med sina favoritkläder eller favoritskor, sånt kan vara svårt att ersätta men annars inte så mycket kläder/skor då man lär köpa en hel del här under ett år. Samma när det kommer med produkter och smink, det mesta kan man köpa här. Dator är jag väldigt glad att jag tog med då jag använder den varje dag även när jag var och reste runt östkusten.

Ser du stor skillnad på modet i Australien?
Ja! I Sverige klär vi oss väldigt mycket i svart och vitt, det är ganska enkelt och neutrala färger. Men här är det mycket starka färger med massor av olika mönster. Jag kan direkt se om en tjej är svensk pågrund av klädstilen, dock är det svårt att förklara skillnaden. Men sånt ser man bara! Känns som svensk stil är mer stilren och såklart har alla svenskar Converse.

Vad jag har sett på din blogg verkar du leva det så kallade drömlivet men saknar du Sverige?
Jo det är klart, eller jag vet inte om jag har saknat efter Sverige som land, att jag vill flytta hem igen och bo där. But don't get me wrong, älskar Sverige men känner att jag inte är klar med resten av världen ännu. Har mest saknat familj/vänner och svensk mat!

Vad finns det för "måsten" att göra när man besöker landet?
Enligt mig så måste man såklart se Opera huset, åka Great Ocean Road i Victoria, besöka Blue Mountains i New South Wales, dyka/snorkla i Barriärrevet, åka till Whitehaven Beach i Queensland, tälta på Fraser Island och gå en lång strandpromenad i Surfers Paradise.

Tre argument varför man ska välja just Australien.
Vädret - Eftersom Australien är så stort så finns det väder för alla. Om du vill ha värme året om så kan du bo i Darwin, vill du ha sommar/vår väder så kan du bo i Sydney där du även på vintern kan åka till bergen och åka skidor!

Människorna - Aussies är ju bara för härliga! Väldigt pratglada och hjälpsamma. Sen så kan man ju inte något annat än att smickras av deras dialekt.

Naturen - Älskar naturen här! Det är så vackert och eftersom Australien är så stort så kan det ibland kännas som att du är i tre olika länder. De har öknen, snö, vattenfall, regnskogar, berg osv. Sen att Sydney är en blandning av en storstad och fina stränder är ett stort plus.

Tack Alexandra för att du ger mig alla svar jag vill ha. Bara jag som vill boka en biljett och åka imorgon? Besök hennes blogg här: nouw.com/alexandrasahlen