Annas fotoskola del 1: ljuset, din bästa vän

Vilken kamera du än har, en mobil, digitalkamera eller systemkamera; det spelar ingen roll, dina bilder kan bli förvånansvärt mycket bättre bara genom att tänka på hur ljuset är där du tar bilden. Other -

När den där klassiska gruppbilden ska tas blir vi alltid dirigerade att stå i solen, för där är det väl bäst ljus? Nja, kanske inte riktigt. När vi tar en bild i medljus, alltså då ljuset kommer rakt i ansiktet, ofta ovan ifrån om det är mitt på dagen så får vi en massa skuggor i ansiktet som ofta inte gör sig så bra. Var ska man då fota om man inte vill stå i solen? Jo, i skuggan såklart! Dock inte var som helst i skuggan, vi vill hitta den där perfekta ljusa skuggan som inte är för mörk och som ger ett mjukt, vitt ljus.

Bloggerskan Emelie Samuelsson ställde upp som modell för att visa hur ljuset blir olika beroende på var man placerar sig. Bilderna är exempel på bra och dålig skugga. På första bilden står Emelie i kanten av skuggan. Runt om har vi ljusa hus som reflekterar solljuset till henne i skuggan som ger ett vitt och mjukt ljus, det gillar vi! På den andra bilden står hon i skuggan mellan tre röda, mörka hus. Visst, det känns och ser ljust ut men jämfört med det andra stället har vi mörkare färger, vilket framförallt syns i ansiktet.

Jag tog även bilder med min mobil för att visa att det blir skillnad även fall du inte äger en proffskamera.

Något som man kan tänka på när man placerar motivet i skuggan är att vara så nära skuggkanten som möjligt då det är ljusast där. Så här såg den bra respektive dåliga platsen ut.

Det jag till sist vill nämna är att även fall platsen du vill fota på är helt fantastiskt fin så behöver inte ljuset vara det, så när du ska ut och fota, leta fint ljus, inte fina platser. Lycka till!

Del 2 i Annas fotoskola kommer inom kort här på Nattstad.

Writer
Anna Wallin