8 tips som får dina snittblommor att hålla längre

Älskar du också att ha färska blommor hemma? Snittblommor kan kosta en del och det är lika tråkigt varje gång de blommar över för snabbt. Här får ni våra bästa tips för att få snittblommorna att hålla längre! Lifestyle - 16

1. Snitta alltid stjälkarna
Snitta alltid alla stjälkar innan du sätter blommorna i vatten. Det räcker inte att floristen gjorde det i butiken när du köpte dem för det tar bara två minuter för snitten att torka så att blomman inte kan suga upp vattnet och ta upp näring lika bra längre. Snitta alltid med en vass kniv, klipp eller bryt aldrig av blommor för det försämrar deras förmåga att suga upp vattnet.

2. Använd näring för snittblommor
Använd alltid den lilla påsen med näring som du får med snittblommorna och blanda ut i vattnet innan du sätter i buketten, det håller vattnet rent och får dina blommor att hålla längre.

3. Ta bort alla blad längst ner
Det får aldrig hamna några blad i vattnet så ta bort alla blad från stjälkarna som riskerar att hamna under vattenytan. Hamnar det blad i vattnet så blir det grumligt, illaluktande och fullt med bakterier som försämrar hållbarheten på blommorna.

4. Alltid ren vas och rent vatten
Diska alltid ur vasen ordentligt innan du ska använda den och var mycket noga med att det inte är något diskmedel kvar när du är klar. Använd alltid färskt vatten, ta aldrig vatten från en annan vas eller liknande.


5. Upprepa!
Upprepa processen och byt vatten, diska ur vasen och snitta om dina blommor varannan dag för maximal hållbarhet.

6. Snittblommor gillar kyla
Snittblommor gillar kyla och står sig mycket längre om de står svalt. Undvik att ställa buketten ovanför ett element eller i direkt solljus. Har du möjlighet att ställa buketten utomhus (endast på sommaren), i en kall källare eller en annan sval del av hemmet under natten så kommer det göra så att dina blommor håller längre.

7. Glöm inte att kolla vattennivån
Många snittblommor, t ex. Tulpaner och Liljor, dricker väldigt mycket vatten så var alltid noga med att kolla att det finns ordentligt med vatten i vasen, speciellt om du har en som inte är genomskinlig. Till vissa blommor måste man fylla på varenda dag!

8. Undvik att placera nära frukt
Frukt ger ifrån sig en gas som får blommor att blomma över snabbare så om det är möjligt, undvik att placera buketten precis vid fruktskålen så kommer dina blommor att hålla sig längre.


Trevlig helg!
Bilder: @fannystaaf