7 steg till det perfekta CV:t

7 steg till det perfekta CV:t

Ska du söka jobb i höst och behöver lite inspiration? Här kommer våra bästa tips på vad du ska skriva och inte skriva i ditt CV. Kika in här! Lifestyle -

Skaffa LinkedIn - ett proffesionellt nätvärk som har över 400 miljoner användare världen över. Här kan du lägga in ditt digitala CV och även söka en massa jobb med hjälp av LinkedIn. Det första arbetsgivaren kollar på ditt digitala CV är: ditt fotografi, din beskrivning av ditt nuvarande arbete och sedan om det behövs, så Googlar de dig. Se därför till att alltid vara försiktig med vad du kommenterar på olika sajter.

Anpassa CV:t efter de jobb du söker - Du får skräddarsy ditt CV till just de företaget som du söker. Ta aldrig med allt du har gjort under dina 15 år utan plocka just de du tycker är relevant för jobbet. Söker du jobb i klädbutik är det inte så relevant om ditt första jobb var målare på din gamla skola. Du vet väl även om att en arbetsgivare ger max 20 sekunder på ett CV innan ett beslut tas? Se till att sticka ut!

Design - Oavsett vilket jobb du söker är designen något att lägga lite extra tid på. Söker du ett kreativt jobb är ett design-CV något att sträva efter. Men vanligtvis funkar klassiska Word, se bara till att aldrig använda dig av mer än tre olika typsnitt och akta dig för Comic Sans som klassas som det fulaste typsnittet. Typsnittet behöver vara lättläst och designen enkelt och stilren.

Personliga detaljer - Skriv alltid med ditt namn, telefonnr samt mailadress så de lätt kan nå dig. Använd dig av en mailadress där ditt för- och efternamn står med och inte din gamla mail som gjordes för tio år sedan med en liknande adress som blonde_coolstar88@hotmail.com. Om du ska beskriva goda egenskaper om dig själv så välj max tre positiva saker och inte 20 st.

Proffsiga bilder - Det finns alldeles för många som är lata och väljer selfies, bikini- och semesterbilder som CV-bild. Big no! Be gärna en vän eller en duktig fotograf om en CV-bild, och ja det lönar sig att ha ett proffsigt fotografi av dig själv än en med mobilkameran.

Tidigare jobb och arbetserfarenheter - Skriv med dina tidigare arbetserfarenheter innan du skriver om vilken utbildning du gått. Börja alltid bakifrån och framåt, det gör att ditt CV:t känns uppdaterat. Här är det viktigt att du skriver med vad dina arbetsuppgifter har varit samt vad du har lärt dig under din tid på de tidigare företagen.

Utbildning och referenser - Oftast krävs det att du ska ha en utbildning beroende på vilket jobb du söker, så skriv alltid med vilka skolor du gått på och lägg även till enstaka kurser som du läst utöver ditt program. Istället för att skriva med alla dina referenser i CV:t så skriver du att de lämnas på begäran. Då får arbetsgivaren återkomma till dig och dina referenser slipper få en massa samtal från olika arbetsgivare.


Tre tips efter du har skrivit klart ditt CV:

- Kolla stavningen en extra gång och be en vän korrläsa.

- Glöm inte att skriva med vilket jobb du söker så CV:t blir mer personligt.

- Lämna rätt CV till rätt företag, det kan tyvärr ske att man råkar ta "kassör på ICA" och lämnar till chefen på en klädbutik.

.