7 saker att tänka på när du söker jobb

7 saker att tänka på när du söker jobb

Är du redo för nästa steg i din karriär, eller ska du precis ta ditt första kliv ut på arbetsmarknaden? Vi har tipsen på vad du ska lägga din tid på, genvägar att ta och hur du får chans till en personlig rekommendation! Lifestyle - 26

1. Ett bra CV & personligt brev. Ditt CV & ditt personliga brev är inte bara det som berättar vad du tidigare gjort, vad du kan erbjuda företaget och vilka meriter du har - det är även det som ska imponera så mycket att du kan ta dig till nästa steg; en intervju. Lägg ner mycket tid på att utforma ditt CV och personliga brev och tänk på att anpassa ditt brev noggrant efter den tjänst du söker. Och hur du vet när du har jobbat med din ansökan tillräckligt? När du själv blir imponerad av vad du läst!

2. Designa mera. Knåpa ihop en snygg design och få ditt CV & personliga brev att matcha. Om ditt CV och ditt personliga brev tydligt har en liknande design får din ansökan ett snyggare helhetsintryck. En välarbetad design sticker också ut, vilket gynnar dig och får just din ansökan att utmärka sig i en hög av många andra.

3. Låt jobben komma till dig. Det finns många jobbsajter där ute, och att ständigt gå in på dem och att hålla koll på vad som läggs upp är väldigt tidskrävande. På många sajter kan du fylla i vad för typ av tjänster du är intresserad av och därefter skapa en prenumeration. Då får du ett email varje gång jobb du är intresserad av annonseras ut. När sajten gör lite av jobbet åt dig kan du istället lägga mer tid på att slipa på ditt CV och formulera ett klockrent personligt brev!

4. Rekyteringsföretag. Liksom att du kan skriva upp dig på mail-utskick för jobb du är intresserad av kan du även välja att göra (nästan) tvärt om. Låt ditt CV synas! På sajter för rekrytering och bemanning registrerar du ditt CV och kan sedan söka jobb direkt via deras sajt. Både ett smidigt och effektivt sätt att söka jobb på!

5. Spontansök. Lika läskigt som effektivt kan det vara att spontanansöka på ett företag du är intresserad av. Att annonsera är dyrt och att anställa någon ny är en tidskrävande process. Det kan du utnyttja till din fördel genom att direkt kontakta företag. Läs på om företaget så att du vet vad för typ av tjänst som är lämplig att söka där - och sök! Kommer du in med din ansökan vid rätt tillfälle och presenterar dig snyggt kan det vara så att de då inser att de behöver någon som dig!

6. Låt människor höra dig. Passa på att nämna för människor i din närhet att du letar nytt jobb. Vänner, bekanta, mormor, din kusins kusin - alla som du tror kan hjälpa! Sprider du ordet finns det alltid någon som tänker på dig och berättar att du letar jobb nästa gång de hör något. Att bli rekommenderad personligen av någon bekant är guld värt och det är även så många får jobb idag - via just personliga rekommendationer.

7. Skaffa en mentor. Har du någon runt omkring dig med en karriär du avundas? Kanske har du en vän eller bekant som jobbar inom det område du är utbildad i eller intresserad av? Intervjua personen! Kanske är det till och med så att du kan hitta någon som kan ställa upp som mentor åt dig? Någon du kan fråga om råd, som känner branschen eller som du helt enkelt bara kan bolla idéer med!


Hur fick du ditt nuvarande jobb? Berätta gärna, vi är nyfikna!


Omslagsbild: @kajsasven