7 punkter att tänka på innan du köper din första lägenhet

Det är alltid svårt att veta vart man ska börja när det kommer till att köpa sin första lägenhet. Här har vi listat flera bra tips så det blir lite lättare och roligare att köpa lägenhet! Lifestyle -

Vad är viktigt för dig? - Skriv alltid ner sådant du tycker är viktigt att ha gällande din första lägenhet. Du kanske vill ha en etta på minst 30 kvm, en kakelugn eller bo nära en matbutik? Det viktigaste är att du är ärlig mot dig själv och ja det är okej att vara kräsen. Det är ändå första lägenheten som du kommer få många minnen i så se till att du köper en lägenhet du verkligen vill ha.

Skaffa lånelöfte - Gå till banken för att ansöka om ett lånelöfte och ta reda på hur mycket du kan köpa en lägenhet för. Du får låna upp till 85% och de resterande (kontantinsatsen) behöver du själv betala för sparade pengar. Men det viktigaste gällande budgivningen är att aldrig gå över ditt bestämda bud. Håll dig till din budget annars kan det vara som så att du faktiskt går bananas i onödan och inte tjänar på det när det är dags för dig att sälja lägenheten.

Gå på flera visningar - När det gäller bostadsrätt är det alltid bra att gå på flera visningar för att det ska kännas helt rätt. Ta aldrig första bästa utan det måste kännas bra inombords med. Ta gärna med en vän eller familjemedlem också då det är bättre med fyra ögon än två. Det är lätt hänt att man inte tänker på sånt som andra tänker på.

Undersök lägenheten grundligt - Det är här du måste våga checka av eventuella brister med lägenheten så som att titta under deras mattor för att se om golvet är skadat, mögel i badrummet etc. Se till att våga fråga mäklaren om allt och gå igenom minsta lilla utrymme för att se så allt stämmer. Kolla även så du får utnyttja minsta lilla kvadratmeter i lägenheten, så som snedtak gör ju att det blir lite begränsat med yta.

Mät hela lägenheten innan flytt - Det blir en ovälkommen surprise om du inte lyckas få plats med din säng i sovrummet bara för att du har glömt att mäta. Vissa lägenheter har väldigt små sovrum eller inget alls om det är en liten etta. Mät allt innan så du vet med all säkerhet att dina möbler får plats.

Köp inte alla möbler på en gång - Bo in dig innan du köper alla möbler. På så sätt kan du känna av vad som verkligen skulle passa in i lägenheten, för har du redan alla möbler redo brukar det alltid sluta med att det mesta byts ut inom en snar framtid ändå. Fundera istället ut vad som skulle passa in i lägenheten när du har flyttat in och lägg fokus på att hitta din röda tråd.

Planera in en inflyttningsfest - Din första lägenhet ska självklart firas med sina nära och kära. Se till att bjuda på en riktigt härlig förfest och glöm såklart inte att varna grannarna innan. Det bästa är att alltid tejpa fast en lapp i hissen eller skriva en lapp till alla grannar och lämna i brevinkastet. Då kommer ingen missa det och kanske till och med dyker upp med en liten inflyttningspresent?

Omslagsbild: @bymartina