7 pluggtips du inte får missa

7 pluggtips du inte får missa

När tipsar Nouws bloggare Elsa Wedebrand er om 7 tips till att göra plugget både roligare och effektivare. För vem vill inte ha mer tid till att hänga med vännerna än att sitta och nöta in läxor? Lifestyle -

Hur skall jag kunna lära mig allt detta? Jag kan inte koncentrera mig! Detta känns omöjligt? Känner ni igen dessa uttryck? Dom är vanliga att stöta på när man ska sätta sig ner och plugga. Vissa ämnen känns lättare och roligare men vissa känns bara fruktansvärt hopplösa att plugga på. Nu ska jag hjälpa er att reda ut alla problem kring plugg, här nedan tipsar jag er om 7 knep till att göra plugget roligare!

1. Hitta din pluggstund. När på dygnet pluggar du som mest effektivast? Dagen eller lite senare på kvällen/eftermiddagen? Tänk efter! Mitt tips är att sätta dig efter skolan, pausa vid middagen och sedan fortsätta till favoritprogrammet på tv slås på. Då slipper du somna med klumpen i magen att du inte fick något gjort och du slipper plugga halva natten.

2. Prioritera. När har du ditt prov eller inlämning? Plugga på det du antingen kan minst eller det som har kortast deadline. På så sätt kommer du slippa stressa upp dig i onödan. Och försök att inte skjuta upp allt till sista sekund... För hur skönt är det inte att vara klar i tid och slippa söndagsångesten med en plugghög upp till hakan!

3. Effektivisera! Sluta upp med att läsa två sidor, instagramma, läsa en sida till och sedan blogga. Var bestämd mot dig själv och sätt en tid på 2 timmar då du är 100% koncentrerad. Låt dig själv sätta dig in i plugget och bli fokuserad. Du kommer märka att du snabbare lär dig och att det blir roligare. Effektivisera istället för att plugga några få minuter. Då får du mer gjort samt kan kolla sociala medier en längre stund efter!

4. Planera! Denna bygger på prioriteringspunkten men skaffa dig en kalender. Där kan du skriva in alla viktiga datum så du i god tid vet när du har olika viktiga redovisningar, prov, inlämningar och diskussioner. Detta hjälper dig att slippa få paniken dagen innan provet som du helt glömt av.

Glöm heller inte att göra din plugghörna riktigt mysig och inspirerande.

Sedan kommer vi till själva studerandet. Hur ska du bära dig åt?

5. Mitt bästa knep är att läs, sammanfatta och repeat. Ett hett tips är kolla filmer relevanta till ditt ämne, detta funkar bäst till historia/samhällsventenskap. Om du till exempelvis har ett prov om första & andra världskriget finns det mängder med spännande filmer om ämnet. Så kolla på filmer som summerar alla viktiga händelser, faktorer och liknande så du får ett hum om vad du behöver veta. Läs sedan i böcker och sammanfatta efter varje eller varannan sida. När du på så sätt sett filmer vet du vad du behöver ta ut i böckerna och slipper ta ut onödig fakta.

6. Diskutera! Ring upp kompisen dagen innan provet och säg att ni ska gå igenom alla viktiga punkter, diskutera och analysera tillsammans. Då kan du på så sätt se om du missat något eller missförstått någon viktig del. Vissa upplever detta förvirrande dagen innan provet men jag tror denna punkt är otroligt viktig.

7. Hitta ett pluggkompis! Bestäm att ni efter skolan går till exempelvis stadsbiblioteket eller hem till någon av er och sitter hela kvällen med plugget. Det blir både mysigare och roligare. Då kan ni även vända er till punkt 6, diskussion kring ämnet. Det viktiga här är att ni faktiskt pluggar och inte börjar prata om era kärleksproblem...

Writer
Elsa Wedebrand