7 bra tips för att lyckas med ditt sparande!

7 bra tips för att lyckas med ditt sparande!

Är du en slösare och har svårt att hålla i dina pengar? Då borde du kika in här! Lifestyle -

1. Planera dina inköp
Genom att planera dina inköp så kan du även börja lägga undan pengar, genom att inte shoppa upp allt. Det var något som jag tänkte på när jag började spara. På så sätt kan du börja få igång ditt sparande! När man väl är igång så vill man bara fortsätta och spara ännu mer, så känner i alla fall jag. Dock är jag kanska dålig på att planera mina inköp nu men det är något som jag ska börja tänka mer på...

2. Lägg inte undan för mycket pengar på en gång
I början är man alltid peppad på att börja spara och kan då lägga undan hela lönen, men det brukar bli så att man tar från sparkontot just för att man inte har några pengar. Så tänk efter hur mycket du kommer att behöva leva på under en månad och lägg undan resten av lönen. Man måste kunna leva lite även fast man sparar och lägger undan mycket pengar. Jag brukar alltid tänka efter hur mycket jag kan behöva under en månad.

3. Ta inte pengar från ditt sparkonto
Varför ska man ha ett sparkonto om man hela tiden för över pengar till sitt personkonto för att kunna handla småsaker och shoppa dyra kläder? Nej, nej, nej. Börja aldrig ta från dina sparade pengar för då kommer du att göra det hela tiden. Så försök verkligen att undvika detta! Man hamnar i en dålig cirkel när man börjar ta pengar därifrån och oftast slutar det med att de sparade pengarna tar slut vilket är helt onödigt.

4. Ha ett mål med ditt sparande
Om du inte känner ett sug till att spara pengar, försök att sätta upp ett mål för ditt sparande. Det kan till exempel vara pengar till en utlandsresa, kontantinsats till en lägenhet, pengar till att köpa en egen bil och liknande.. Mitt egna mål är bland annat att spara pengar till kontantinsatsen så att man någon gång kan flytta hemifrån. Jag har inte bråttom direkt så det är ingen omöjlighet.

5. Tänk långsiktigt, pengarna växer
Har du möjlighet, försök att lägga in pengarna på ett ställde där de växer, till exempel Avanza. På vissa banker får man ingen ränta på sina pengar och då växer inte pengarna. Tänk då hur mycket de skulle kunna växa om du hade haft de på ett annat ställe. Försök alltid att tänka långsiktigt med ditt sparande!

6. Spara pengar varje månad
Tänkt på att du alltid bör lägga undan pengar varje månad. Om du inte har möjlighet att lägga undan flera tusen, lägg i alla fall undan några hundralappar eller så mycket som du kan. Det är alltid bättre med något än ingenting. Såklart kan man ha lite olika utgifter varje månad, men genom att planera inköp och utgifter samt sparande så borde det gå ihop.

7. Peppa dig själv hela tiden
Något som man aldrig får glömma att göra är att peppa sig själv. Deppa inte ihop för att du inte når ditt mål på två månader eller ett halvår, det kan ta tid att spara beroende på hur mycket du kan lägga undan varje månad. Därför ska du tänka framåt och se positivt på det som du hunnit att spara hittills. Det är bara början!