7 bästa tipsen: Så tar du bättre selfies

7 bästa tipsen: Så tar du bättre selfies

Får du inte riktigt till selfien? Då har vi den perfekta guiden för dig. Nouw har samlat experternas bästa knep och kan nu presentera de 7 bästa tipsen för att ta selfies som ett proffs. Lifestyle -

Jobba med ljuset – inte mot det
Om du inte har en superkamera med mjuk blixt tas den bästa selfien i dagsljus – i alla fall om man med ”bästa” bara tittar på bildkvalitet. Vänd ansiktet mot ljuset när du tar bilden, och undvik motljus. Ansiktet mot fönstret alltså, inte nacken. Undvik också starkt ljus rakt uppifrån, eftersom det skapar skuggor under näsa och ögon som kan få dig att se både trött och lustig ut.

Men kom också ihåg att bildkvalitet inte är allt. En selfie tagen i dåligt ljus men på en rolig plats, vid ett magiskt ögonblick eller med en speciell person (eller alla tre på en gång!) är alltid bättre än ett skarpt självporträtt helt utan story.

Be en kompis agera blixt
Är ljuset dåligt på just den plats som du vill föreviga dig själv på? Be en kompis stå bredvid och lysa upp ditt ansikte med ficklampan på hens mobil. Funkar också om kompisen står bredvid dig och lyser upp er båda medan du tar själva bilden.

Uppifrån, aldrig nerifrån
Egentligen är det väldigt logiskt – vem är snygg underifrån, när hakan helt försvinner och blir till flera veck och insynen i näsborrarna blir helt fri? Ingen, vi lovar. Placera istället telefonen snett ovanför ditt huvud, 45 grader sägs vara den vinkel som är mest fördelaktig. Kolla bara #selfie på Instagram så ser du hur stor del av världens samlade, digitala självporträtt som har fattat vinke(l)n.

Var ska bilden användas?
Formatet påverkar hur du snyggast komponerar din bild. I den nya versionen av Instagram kan man visserligen posta både liggande och stående bilder, men det är trots allt det kvadratiska formatet som appen är känd. Om din bild däremot är tänkt att läggas upp i bloggen eller på Facebook får du plats med mer i bilden.

Ta många bilder och välj den bästa

Både proffsfotograferna och selfieexperterna är överens: det är alltid bra med ett stort urval. Så inspireras av Zara Larsson och resten av selfiedrottningarna i den här artikeln och bränn av många bilder för varje selfie. På så sätt får du chansen att välja den allra bästa.

Lär dig grunderna i bildredigering

Filter i all ära – den som tar mycket selfies tjänar på att lära sig lite grundläggande fotokunskaper. Du kan göra mycket med exponering, ljusstyrka, kontrast, färgtoner och skärpa. Dessutom är det superkul! Det allra bästa sättet att lära sig något är att testa ofta och mycket. Gå loss på nyss nämnda funktioner direkt i Instagrams egna bildredigeringsfunktioner, eller skaffa en app med ännu fler möjligheter, till exempel Rookie eller Camera +.

Telefon på pinne – eller byrå

Det allra bästa är att skaffa en bra kamera med stativ, men de flesta av oss tar fortfarande bilder med mobilen. Ganska snabbt står det dock klart att den främre kameran är betydligt sämre än den bakre. Därför kan det vara smart att faktiskt införskaffa en utskälld selfiepinne om du tar många selfies, eller att börja utnyttja möblerna därhemma. Ställ mobilen på byrån, använd självutlösaren och börja posera.

Håll dig vid liv!

Sist men inte minst – var försiktig när du tar dina snygga selfies! Nyligen rapporterades det att man i Ryssland har dragit igång en kampanj för att få folk att tänka på säkerheten efter att flera dödsolyckor har inträffat där selfien har haft en central roll. De flesta olyckorna har på ett eller annat sätt innefattat ett vapen (någon poserar med en handgranat som råkar vara osäkrad, en annan råkar trycka på avlösaren när hon ska se tuff ut med en pistol mot huvudet), men det finns också mer äventyrliga varianter där selfiefotografen har utmanat ödet lite väl mycket genom att exempelvis hänga ut från en bro. Ta hand om er!

Fåfänga – ett fenomen vi alla älskar att hata. Men vad är det som driver fåfängan på nätet? Varför vill vi visa upp oss själva på ett visst sätt på Facebook, bloggar och Instagram? Just nu undersöker Synsam tillsammans med Nouw en av vår tids mest komplexa egenskaper. I en rad artiklar och filmer tittar vi närmare på hur fåfängan påverkar bilden av oss själva.

PS. Du har väl inte missat när bloggstjärnan Michaela Fornis visar sanningen bakom Instagram – kolla in filmen här!

Artikeln är ett samarbete med Synsam.

Writer
Redaktionen